Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztáta a nález OP

Od: andy* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, před třemi lety jsem nahlásila OP jako ztracený, pak sem ho doma našla a nějak to zapomněla nahlásit po třech letech mi zjistili že je neplatný a já šla vyřídit nový. Po vyřízení mně poslali ještě do nějaké kanceláře a tam mi paní říkala, že když ji dám na místě 500 (a nemá žádný doklad na vypsání) tak se to nebude řešit nebude to nikde posílat výš, ale peníze sem u sebe neměla a tak jsem sní domluvená že za ní zajdu do konce týdne...Nicméně je postup správný? Když ji to nezaplatím můžu potom platit vyšší pokutu danému orgánu, který to má nastarosti, ji ty peníze evidentně půjdou do kapsy.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ljdi, proč si komplikujete život? Když už je jednou OP oznámen jako ztracený, stává se z něj bezcený kus plastu. Tedy jak pro koho. To, že je úředně prohlášený za neplatný totiž rozhodně nezaručí, že se na něj případný nálezce třeba například neubytuje na měsíc v penzionu kdesi na Šumavě (ještě jsem neviděl, že by si majitel penzionu prověřoval platnost OP svých hostů), nebo si na něj nepůjčí auto (tam už by to možná tak jednoduše nešlo). Takže i když ho vzápětí najdu třeba v kapse od pyžama, určitě s ním nikam nepoběžím a osobně ho zlikviduju. Jeho odevzdáním stejně nic nevyřeším, akorát si přidělám další zbytečné jednání na úřadech. Takhle mám aspoň jistotu, že skutečně fyzicky neexistuje a nemůže ho zneužít ani pánbůh (natož nějaký nepřizpůsobivý spluobčan).

doplněno 12.06.14 08:02:

Jo, ale k otázce: rozhodně nic neplatit bez dokladu! I kdyby skutečně šlo o pokutu, úředník na příjem musí vystavit oficiální číslovaný doklad s razítkem a podpisem. A když bych měl náladu, upozornil bych na postup onoho úředníka jeho nadřízeného (čímž bych ovšem způsobil další jednání s úřadem).

doplněno 13.06.14 16:25:

Danys - píšu o OP, který už byl nahlášený jako ztracený a následkem toho byla pozastavena jeho platnost. Tím, že se následně přiznáte, že jste ho našel již rozjetý proces nezastavíte, naopak spustíte další otravná řízení.

danys*

jak se to nebude řešit? dostanete k vyplnění papír, kde bude pár otázek - kde, kdy jste ho ztratila apod. Pak se platí nějaký poplatek, dříve to bylo 100 kč. dostanete doklad o zaplacení a nic dál se neřeší.

doplněno 12.06.14 14:30:

jinak pokud ste ho po x letech našla a je již nahlášený jako ztracený, pak ho hodte do kamen a hotovo...:)

hodnocení

0x

Pokud jste svůj OP nahlásila jako ztracený, tím automaticky pozbývá platnosti. Aby jej náhodný nálezce nezneužil. Měla jste dostat provizorní zelený papírek /náhrada OP/ a mezitím jste si měla dát udělat jiný.

Nechápu, co tam znamenají ty 3 roky. To jste se prokazovala další 3 roky neplatným OP? Malér by to byl, pokud byste s takovým OP cestovala třeba do zahraničí, to by Vás vrátili.

Myslím si, že nějaká sankce za takový laxní přístup zřejmě bude, ale pokaždé musíte dostat potvrzení o tom, že jste zaplatila a kolik. Pokud vám bude někdo nakukávat, že nemá při ruce příjmový doklad, nedávejte mu nic. Udělala jste dobře, ta paní to určitě chtěla pro sebe na přilepšenou.

Pokud nějaká ženština vybírá v kanceláři pokuty, musí mít k dispozici tiskopisy příjmových dokladů, které plátci vyplní a potvrdí. Jinak neplatit nic, prostě se jí to asi jednou povedlo, namlsala se a teď to zkouší na každého. Už aby letěla! Jaga.

Stalo se mi to kdysi také tak. Nahlášení ztráty - provizorní doklad - nový OP. Mezitím jsem starý OP našla, jen jsem přehnaně "uklízela" *smich* a když jsem si šla pro ten nový, nalezený jsem vzala s sebou. Nebylo to už nic platné, vzali si ho, ale byl už neplatný a já musela přijmout ten nový.

hodnocení

0x

A odkud jste že tam vladnou takové manýry?

Běžně-nahlásím ztrátu (odcizeni...) OP= dustanu provizorní doklad a cca do měsíce nový OP!To se nedivím,že úřednice chtěla bez dokladu o zaplacení pětikilo! Asi bych to tam pěkně rozmáznul!Zejména to "dejte mi pětistovku,nebudeme to posílat výš!"

Čest úředníkům co fungují jak mají ale paradoxně velká většina jich nefunguje nebo s funguje ale s velkou neochotou a vše je hrozně obtěžuje,Takové bych vyhnal ven ke krupmáčům a lopatám míchačkám na maltu atd nebo do fabrik a bez klimatizací !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]