Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
potřebuji poradit - moje babička je doposud klientem České spořitelny.
.Dočetla se, že se budou zvyšovat poplatky za služby a tak uvažuje o změně finančního ústavu.Na účet jí chodí důchod a paltí z toho pouze energie.Na pobočce vybírá jednou za dva měsíce hotovost, platební kartu nemá a ani jí nechce používat / věk 73 let/.Mohl by někdo poradit - jaká banka by byla nejvhodnější?
Díky za Vaše odpovědi a čas..
Možná by si měla babička detailně nastudovat, čeho všeho se zvyšování poplatků vlastně týká. Pokud si chodí vybírat hotovost jednou za dva měsíce, z bankomatu nevybírá vůbec, jednou za měsíc jí tam příjde důchod, internetbanking nevede a má na účtu nastavené 2-3 trvalé platby, dovolím si tvrdit, že nějaké zdražení ani nepozná.
Změna banky samozřejmě může vést k úspoře, ale jak už tu zaznělo, je třeba zvážit praktickou stránku věci.
Pro lidi, kteří nepoužívají platební kartu ani internetbanking, je nutná banka, jejíž pobočka je dostupná v místě jejich bydliště. Nejsem zastáncem podobných ústavů jako je Spořka, ale v tomto případě asi nebude moc na výběr.
Řídil bych se především podle dostupnosti pobočky. Ono to zvýšení poplatků asi nebude tak radikální, ještě si to ověřte...
Anebo jí zařiďte IB, ke kterému Vy jí budete dávat občas možnost přístupu a asistence s tím, že jen ona bude znát přístupový kód...
Moje mamka má účet, já k němu nemám přístup, ale mám klíče od bytu a vím, kde v případě nutnosti co hledat. Nechci více, nepotřebuji. Mamka má telefon a TV přes UPC a veškeré nabídky a faktury jdou bezpapírově na můj mail, platí si sama přes SIPO. Také žádný problém. Vše jen o dohodě a vstřícnosti...
Já řeším podobný problém s tátou, ale nízkonákladové banky typu Airbank, fio apod. jsou sice levné (či zdarma) ale hlavní potíž je v přístupu bank. Airbank je téměř vedena jako internetová banka, takže se bez internetu a karty neobejdete a u Fio to předpokládám bude podobné. U AirB u zakládání učtů (i na pobočce) dokonce musí dokonce klient SÁM vyplnit internetvou aplikaci na PC, takže mi vyprávěla známá jak její 80ti letá máma, tento formulář vyplňovala a ona jí na dálku navigovala a to tak aby to nebylo evidentní. Prý (dle sdělení personálu) tam mají kamery a při náznaku cizího zásahu, učet na dálku zablokují...
Takže asi holt měsičně pár desítek korun "obětovat" a zůstat u klasického přístupu typu ČS, KB, ČSOB... Pokud má někdo opačnou zkušenost, budu také rád za info, kde u levných bank, klasicky vyplnit (resp. podpesat) papíry a vyzvdávat peníze na pobočce bez nutnosti karty?
Zdravím,
asi vám neporadím podle vašich představ (nějakou vhodnou banku pro vaši babičku). Sice nevím, kolik plateb měsíčně provádí za energie, ale pokud je to méně než 3, tak se jí vyplatí účet zrušit, důchod pobírat v hotovosti a platby za energie provádět složenkou. Jen co jsem letmo nahlédl do ceníku ČS, tak vedení účtu má babička buď za 69,- nebo 59,-Kč měsíčně (což ve složenkách jsou 2 složenky - tuším že 26,-Kč za ks), platby v Kč z účtu jsou za 29,-Kč měsíčně a kolik platí za výběr hotovosti na přepážce jsem nenašel. Též jsem nenašel, jak to má s výpisem ( a jak to s ním bude po úpravě cen).
Takže moje doporučení je - vezměte výpis z účtu, porovnejte, co ta "sranda"s tím mít účet u banky stojí, s tím, co by to stálo při zrušení bankovního účtu a placení energií hotově (složenkama) a podle toho se zařiďte.
Za vlastní zkušenosti můžu říct, že co jsem s bankama před cca 10lety ukončil veškerou spolupráci, tak se cítím daleko svobodněji a ještě ušetřím. Platím měsíčně 2 složenky (cca 52,-Kč), žádné poplatky za výběr z bankomatu atd., navíc se nemusím bát podvodů s internet bankingem, čtečkami na bankomatech atd. Takže jsem sice za "konzervu", když mne neustále někdo přesvědčuje k zavedení účtu, ale pro mne nemít účet má víc výhod než nevýhod. A i když sem asi paranoidní - nikdo nemá přehled, za co své peníze také utrácím (info třeba zde).
Já mám FIO, vše je zdarma, ale je málo poboček. Jak už jsem zde psala na jiném místě, mám problém vložit peníze v hotovosti, protože mají krátkou otevírací dobu - pro pracující.
Nechat si posílat důchod na poštu je také řešení, a hned tam při výběru zaplatit energie.
Ale myslím, že nejrozumnější je zůstat u České spořitelny, pokud má pobočku blízko a je na to zvyklá. Nějaké zásadní zdražení se jí určitě nedotkne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.