Nejste přihlášen/a.
Ahoj, sleduju asi 10 zahraničních seriálů, všechny mají nadprůměrné hodnocení, jen bych se chtěl zeptat jestli se to dá považovat za zálibu nebo za "ulejvárnu"? U těch seriálů se snažím přemýšlet, ale myslím, že i tak by to mnozí nazvali, tím že to není koníček. Co myslíte?
Já mám pár oblíbených a většinou sleduji jeden, dva souběžně. Za ztrátu času to nepovažuji, seriály se mi líbí a je to můj zájem. Někdo holt sedí u piva, někdo si jde zaběhat, já se kouknu na seriál. Nevím, proč by v tomto případě měl být tento můj koníček ztrátou času a být méněcenný, než "ušlechtilé" koníčky okolí.
Sledovat 10 seriálů už ale přijde přehnané, zvlášť, pokud tomu obětuješ čas denně a zapomínáš na okolní realitu.
Bože... to jsou zase odpovědi. Sleduju kvanta seriálů, filmů atd., opravdu strašně moc, není pro mne problém vidět seriál o 10 sériích po 24 45minutových dílů během dvou týdnů. A plýtvání času to rozhodně není, i když záleží na tom, jak to pojmeš. Já se díky tomu učím anglicky - hlavně přízvuky a slovíčka, které tě ve škole prostě nenaučí, seznámila jsem se díky tomu se spoustou úúúžasných lidí, naučila se nové věci nebo postupy. Pokud někdo říká, že je to plýtvání času, tak tomu nerozumí, protože do toho nevidí. Taky můžu říct, že zahradničení je plýtvání času, protože "jenom klečíš celej den v hlíně" - jenže potom z toho vzejde nádherný výsledek v podobě květin a zeleniny a tak dále. Stejně tak seriály nejsou jen "sedí a čumí na bednu" - ne, protože pokud se toho člověk chopí, tak začne třeba dělat titulky, jezdit na akce fanoušků daného seriálu a dá tak vzniknout novým přátelstvím. Někteří začnou vyrábět kostýmy podle svých oblíbených postav, což je zase úplně nová zkušenost, kterou by třeba ani jinak nezískali nebo cestují po světě po lokalitách natáčení.
Takže prosím, nekritizujte, když o tom nic nevíte. Ono to není jen o tom pasivním vstřbávání předloženého obsahu, je to i o tom, jak s tím obsahem naložíte.
Díkybohu konečně rozumná, nemoralizující odpověď.
Olafe, urážet někoho na základě jeho koníčku je fakt ubohost.
Jsou seriály a seriály.. koukat na ulici, růžový zahrady a tu druhou doktorskou ptákovinu, jdu si po pár dílech skočit.
Někdo má večer dvě tři hodiny času a jde na pivo, jiný si zaběhat nebo do fitka, další veme knížku, někdo se válí u bedny, někdo jde do kina nebo divadla, někdo kouká na seriály, někdo pročítá blogy, někdo poslouchá hudbu (aktivně, ne jako doprovod k jiné činnosti), někdo se učí něco nového nebo rejpe kytky na zahradě.. spousta takových zálib může být ulejvárnou. Pociťujete to vy jako ulejvárnu, děláte to na úkor důležitějších věcí?
Pokud zrovna třeba nebádáte a neobjevujete lék na rakovinu nebo neprovádíte podobnou činnost prospěšnou celému lidstvu, tak se vlastně taky ulejváte a nejste "užitečným"..
Presne to jsem chtel napsat. Jestli sledujes treba TBBT (The Big Bang Theory) v originale a tvoje anglictina se zlepsuje, tak to rozhodne ztrata casu neni. Jinak 10 serialu je fakt zabitej cas. Vim to, umim si to zduvodnit, ale presto sam pomerne dost serialu sleduju
Jestli muzu poradit, jak to sledovani zefektivni, tak se vyhybej telenovelach (100% zabity cas), nahravej si to na PVR a preskakuj reklamy (usetris 25-30% vysilaciho casu - typicky americky serial bezi asi 18-20 minut, dale jsou tak 2-4 minuty titulku, zbytek do celkove doby vysilaciho casu jsou kraviny, ktere se serialem vubec nesouvisi, jako reklamy, znelky, oznameni, ...). Jestli nemas PVR, stahuj si epizody z netu. Dalsi vyhody non-real time sledovani je to, ze nemusis byt v urcity presny cas pred televizi a nemusis tak kvuli TV prerusit nebo vubec nezacit neco delat.
Sledování seriálů je závislost - proto je tvůrci dělají. Aby se diváci k nim vraceli, chtěli vědět jak děj bude pokračovat, jak to dopadne.
Sledovat pravidelně 10 seriálů je nejen závislost, ale velká ztráta času. Možná se nudíš? A nevíš co s časem? Spočítej si hodiny, které u nich strávíš, nejen týdně, ale i za rok... Pak ti třeba dojde, co za tu dobu bys mohl jiného udělat... Kdybys např. sportoval, byl bys už pěkně namakaný!
Co je to za serialy, ktere sledujes? Protoze treba americke serialy, to je pro televizni stanice ciste business. Kazdy rok (oznacovany jako "sezona") si stanice vyhodnoti, ktere serialy (vysilaji jich nekolik desitek) pritahuji nejvice divaku. Ty s nejmene divaky nemilosrdne zariznou (treba i uprostred deje, bez toho, aby se zapletka nejak vyresila) a od nove sezony zacnou vysilat dalsich treba 10 novych serialu a zase sleduji, jak se jim vede. A tak kazdy rok porad dokola.
Chci tim proste rict, ze neexistuje zadna zaruka, ze za mesic tvuj serial bude na obrazovce, ze dojde k nejakemu logickemu rozreseni zapletky nebo osudu hlavnich hrdinu atd.. Neexistuje zadny scenar pro cely serial. Novy dil se vytvari za pochodu v tydnu po odevzdani minule epizody (autori serialu musi dodat jednu epizodu kazdy tyden).
Nema cenu nejak citove investovat do serialu. Stejne jako se objevil, tak rychle zase muze zmizet. Typicky serial je rad, kdyz to doklepe ke 4 sezonam (sezona je 13-26 dilu podle toho, co si televize objedna). Kdyz to serial dotahne k 9 sezonam, tak vejde do dejin. V te dobe uz se ale na psani deje vystridali desitky lidi, hercum uz to leze krkem a nikdo uz nechce delat 10.sezonu.
Takze asi tak.
Otázka, jestli máte těch zálib více, nebo je tohle jediná od rána do večera Já osobně mám ráda a sleduju dobrý zahraniční seriály všech témat, od komedií po drama, fantasy, scifi, rozhodně ne žádný telenovely apodobně
... Když najdu dobře hodnocený seriál, který už skončil , tím líp, alespoň nemusím čekat co týden, na nový díl a beru to jako další koníček. Nepřipadám si díky tomu natvrdlá. Televizi nemám, takže na nic jinýho krom seriálů a dokumentů na počítači vlastně ani nekoukám.
Úúúúú, hodně husté.
Nemůžu se dostat přes čtvrt roku, ale to bude asi tím, jak mám špatnou paměť
Sledovani serialu je podobne jako cteni knih. Pro filmy/knihy/serialy plati, ze nektere vas mohou kulturne obohatit, mozna i neco malo naucit, ale jine jsou opravdu jen zabijenim casu a nic z toho (mozna trochu zabavy)
Ja osobne mam radsi knihy, na druhem miste filmy a nekde v koute se krci serialy, na ktere kouknu jednou za cas, kdyz nemam co delat, nebo se mi nechce spat. Zboznuji Zazracnou planetu a mnoho dalsich dokumentarnich serialu. Nemuzu rict, ze by me vedomosti z techto serialu uplne obohatily, ale za plytvani casem bych to neoznacil. Naopak serialy jako South Park, Archer, Family guy jsou tu jen a jen o pobaveni a zabiti casu.
Existenci Game of Thrones, TBBT, HIMYM a podobnych telenovel nechapu vubec... ale kazdeho bavi neco jineho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.