Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení prac.smlouvy-těhotenství-co dělat?

Od: tereza* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám dotaz na mou současnou situaci.Posledního května mi končí sml.na dobu určitou, která trvala 6 měsíců, zaměstnavatel mi ji bohužel neprodlouží.Přemýšlím o tom, že bych místo nové práce otěhotnšla a šla tedy rovnou na nemocenskou a posléze na mateřskou.Do kdy bych musela otěhotnět aby ta nemocenská mohla být ještě v ochranné lhůtě, popř. zda je výhodnšjší se nejprve přihlásit na ÚP a pak otěhotnět?Z čeho dostanu víc peněz měsíčně, z nemocenské nebo z podpory na ÚP? Můj hrubý příjem byl v základu 35000,- plus měsíční odměny. Bude se mi nemocenská vypočítávat z poslední průměrné mzdy?Nebo jít na nemocenskou ještě před ukončením smlouvy?Z čeho by se mi počítala mateřská, pokud již nebudu zaměstnána?Jaký by jste tedy doporučovali postup?

díky moc předem tereza

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Aby Vám vznikl nárok na nemocenské dávky v ochranné lhůtě, musela byste onemocnět do 7 dnů po ukončení pracovního poměru. Nevím, jak můžete čekat, že Vám někdo doporučí nejvýhodnější termín otěhotnění... Jestli nekončíte pracovní poměr těhotná a nenastoupíte na PPM v ochranné lhůtě 180 dní, nevznikne Vám nárok na PPM. Mateřskou myslíte rodičovský příspěvek? Ten se nepočítá z dřívějších příjmů, ale jeho výše závisí na tom, jakou variantu si zvolíte (pokud máte možnost volby).

tereza*
hodnocení

děkuji za info. Jen co je přesně PPM?pokud tedy otěhotním do půl roku po ukonč.prac.poměru a budu vedena na ÚP, mám také nárok na PPM?

PPM je peněžitá pomoc v mateřství. Je to dávka nemocenského pojištění. Začne se vyplácet za určitých podmínek těhotné ženě 6-8 týdnů před očekávaným dnem porodu a zpravidla se vyplácí 28 týdnů, potom žena začne pobírat rodičovský příspěvek, což je sociální dávka.

S tím otěhotněním jste to nepochopila správně. Abyste mohla začít pobírat PPM v ochranné lhůtě, musela byste ji začít brát do 180 dní po ukončení pracovního poměru. Tolik činí ochranná lhůta v případě mateřství. Znamená to, že byste musela být aspoň 2 měsíce těhotná v době, kdy končíte v práci.

moxa*
hodnocení

0x

Co je nejvýhodnější nevím, ale měla byste přemýšlet i o variantě, že hned tak neotěhotníte...málokomu se to podaří do půl roku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]