Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
jednoho dne pred delsim casem a bez blizsiho zameru jsem si udelal profil na strankach sblizujeme.cz. Az nasledne jsem zjistil podrobnosti, tedy ze za odeslani formulare defakto s klidne smyslenymi daty, chteji zaplatit poplatek. O tyto sluzby tohoto typu nemam zajem, tudiz jsem zavrel prohlizec a hotovo. Bohuzel cas od casu se ozvou, ze dany poplatek chteji zaplatit a ze muzou uctovat uroky z prodleni. Muj dotaz je, zda je to legitimni postup? Jsem presvedcen o tom, ze ne, ze to ti chytraci zkousi, kdo se chyti. Vystavit fakturu mohou tezko, podle poskytnutych udaju osobu neidentifikuji (k zadane emailove schrance pristup mam, poskytnute telefonni cislo neni vedeno na mne).
Predem dekuji za vase odpovedi.
Zvolením unikátního uživatelského jména a hesla a odesláním vyplněného profilu vznikne provozovateli administrativní agenda, proto provozovatel účtuje za každý jednotlivý odeslaný vyplněný profil jednorázový poplatek 399 Kč. Splatnost je 10 dní od odeslání profilu.
Samotný úkon vyplnění osobního profilu je ve smyslu občanského zákoníku §497 považován za uzavření smlouvy mezi zákazníkem a provozovatelem. Odesláním profilu zákazník stvrzuje zájem o zařazení vložených dat do databáze, dále zákazník objednává přidělení unikátního uživatelského jména a přístupů do zákaznické sekce. Úhrada za vyplnění profilu je splatná do 10 dní od odeslání profilu provozovateli. Profil lze deaktivovat zde
Proč by to nebyl legitimní postup? Při odeslání dotazníku, jste musel odsouhlasit obchodní podmínky.. To, jestli se jim podaří Vás vypátrat a poplatek vymoci nebo ne, netuším..
Jejich postup je naprosto OK. Je to stejné, jako když někdo bude telefonovat do Austrálie a pak se podiví, když přijde účet. A kromě jména, adresy a podobných údajů existuje i IP adresa ...
doplněno 06.06.14 19:44:Oni mají jasně dané podmínky. Za registraci je poplatek a to, že s podmínkami souhlasíš, jsi při registraci musel potvrdit. Je jenom tvojí věcí, jestli a nakolik jsi se s těmi podmínkami skutečně seznámil. Zaregistroval jsi se a tím jsi dostal možnost jejich služby využívat. A zase, jestli a jak jsi je využil, to je jen a jen tvoje věc. Oni svou část smlouvy splnili, ty ne.
doplněno 06.06.14 21:13:Já už snad jenom doplním, že provider poskytuje IP adresu konkrétnímu člověku a nikoli robotovi.
Ale ve vasem priklade je evidentni nejaka sluzba, ktera byla vyuzita - tady akorat vyplnite par udaju a odeslete formular. V pripade telefonovani mate nejakou smlouvu ci ucet dopredu. Me to nedava moc smysl - to je jako byste hledal neco pres Google (vyplnim vyhledavaci pole a odeslu) a pak vam poslali email, ze chteji po vas nejaky poplatek. Ten konkretni subjekt dohledat nemusite (IP adresa vas unikatne neidentifikuje, email taky nemusi).
Ve Vašem případě bykla také využita služba, to neoddiskutujete. Navíc povinnost zaplatit poplatek není zákeřně skryta v OP, ale je dost zřetelně napsána u tlačítka na potvrzení registrace. Pokud jste nesouhlasil, neměl jste smlouvu uzavírat.
Jak bylo psáno, smlouva byla uzavřena, oni ji plní, Vy ne. Můžete zkusit utíkat, ale přeji Vám, aby Vás dohonili.
doplněno 06.06.14 20:25:Službou je třeba to, že provozovatel webu Vám založí osobní profil s vlastními přístupovými kódy, bude Vám na mail posílat nabídky na různé akce podle Vašich zálib a koníčků. On provoz serveru také není zadarmo, někdo se o něj musí starat, žere to elektriku...
To, že tato služba je na většině seznamek zcela zdarma a zrovna tady je hodně předražená, je věc jiná. Ale cena služby je daná a s tou jste (třeba nepozorností) souhlasil...
doplněno 06.06.14 20:41:Já se vyjadřuji pouze k tomu, že jste uzavřel smlouvu a že ji vědomě neplníte.
Vy stále argumentujete tím, že jste to jakoby nebyl Vy - o tom já se ale vůbec nebavím.
doplněno 06.06.14 20:57:Vy chcete slyšet především to, že to nemáte platit. Ale to já Vám neřeknu. Takže se nezlobte, ale končím...
"Ve Vašem případě bykla také využita služba, to neoddiskutujete"
Omlouvam se, ale muzete me rict, o jakou sluzbu slo? Odeslal jsem formular a nic vic. Mate pravdu v tom, ze co se pise na dane strance jsem si neprecetl.
Vase argumenty beru, nicmene porad mohu oponovat tim, ze to stejne tak mohl submitnout robot, nekdo, kdo me nema rad, ja sam omylem a ktera z variant to ve skutecnosti byla, to neprokazete.
Aby ta smlouva byla platna, tak by obe strany mely byt identifikovany? Podle ceho me identifikuji? Podle prezdivky, IP adresy, HTTP session ID? Co bude na fakture?
Nedostal jsem moznost sluzby vyuzivat, to jde az po zaplaceni.
Takhle ja si muzu udelat stranku s formularem, kde napisu neco v podobnym duchu, naprogramuju si automat (robota), kterej bude vyplnovat vice ci mene smysluplnny udaje vcetne checkboxu, ze uzivatel souhlasi, emailovy adresy a telefonniho cisla, ktery posbiram na internetu a pak budu od nic netusicich osob vybirat poplatek? Chci rict, ze neni prukazny, zda tam vubec sedel clovek a souhlas s prectenim podminek, to odesle robot taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.