Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finanční potíže s tchýní

Od: visa* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, trápí mě situace s mojí tchýní, prosím o radu. S manželem vlastníme dvougenerační dům. Tchýně od roku 2008 bydlí v jedné jednotce a já s manželem v druhé. Tchýně vložila do přestavby jednotky 300.000,- Kč s tím, že v bytě dožije. Platí spotřebované energie, nájem neplatí. Minulý týden přišla s tím, že chce peníze vrátit, v bytě chce bydlet i nadále. Nevíme, jak se zachovat, s tchýní se hádáme. Tchýně má v bytě trvalé bydliště, majitelem bytu není. Máme jí peníze vrátit a nechat ji bydlet dále, nebo peníze vrátit a požadovat, aby se odstěhovala. Děkuji za jakýkoliv názor.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

1x

Zdravím, pokud zněla dohoda tak, že ona zaplatí 300 000,- a v jednotce dožije, tak bych se toho držela. Pokud by dělala problémy, peníze vrátit s tím, že se do určitého datumu odstěhuje, za 300 000,- jistě najde malý byt.

vlasatec*
hodnocení

0x
Dobrý den, jakým způsobem jste nabyli nemovitost?
visa*
hodnocení

Dobrý den, dům máme pořízený na hypotéku přes stavební spoření. Dům jsme s manželem koupili před deseti lety a jsme uvedeni jako vlastníci. Tchýně má v domě trvalé bydliště, těch 300.000,- vložila do rekonstrukce, ten prostor byl původně nebytový, tak aby mohla v bytě bydlet.

cuca*
hodnocení

0x

To je tezke.

Pokud nemate žádnou smlouvu, nic byste platit nemuseli, ale to by bylo docela dost "neslusne".

Pokud tchyně do toho dala penize s tim, ze věděla, ze tam dozije, bez toho, aby si je narokovala zpet, je to "neslusne od ni.

Jak to vysvetluje?

Pred jakou dobou se rekonstruovalo?

Pokud manžel stoji za vámi, reknete tchyni, ze ji penize vratite, ale odejde, nebo ji penize vratite s tim, ze bude platit najem.

Ale spíš ta 1.moznost, myslim ze zit spolu je už ted peklo, kdyz jde o penize?

Tezka rada, spíš pohled nekoho nazaujateho, ale neznaleho detailů.

doplněno 04.06.14 17:26:

Podle vaseho doplnění je vse přehlednější, vraťte penize a sezente si noveho najemnika, nebo at tchyně nic nenarokuje a bydli dál. Nevim co chce, dostala se do Fin . potíží, ci co ji preletlo přes nos.

hodnocení

0x

Nevím, na jakém základě chce peníze vrátit. Špatně spolu vycházíte? Cítí z vaší strany nějakou křivdu?

Každopádně patrně nemáte žádnou povinnost jí peníze vracet. Ale pokud je ten dům váš, a ona vložila peníze do rekonstrukce, proč by vám měla platit nájem?

Vycházím jen z informací, které jste uvedla...

Pokud se jedná o starou, nemocnou, a tak trochu popletenou paní, snažila bych se to urovnat.

Mimochodem, nepíšete, jaký názor na to má Váš manžel, její syn...

visa*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za všechny názory. Já vůbec nevím, co se u tchýně změnilo. Doposud jsem s ní vycházela dobře, vážila jsem si jí a považovala jí za rozumnou. Byli jsme domluveni, že nájem nikdy platit nebude. Ty vložené peníze si jakoby odbydl a zůstane u nás bydlet navždy. Manžel je z toho hodně špatný, cítí jednání své matky jako zradu. Sám řekl, že by byl nejraději, kdyby se odstěhovala. V tom případě by jsme jí peníze vrátili. Ještě jednou všem děkuji za názory.

figurek*
hodnocení

0x

jj, známý věčný problém : Cokoliv co napevno namontujete na cizí nemovitost, není vaše.

Proto je byt váš, i když jeho rekonstrukci zaplatila tchyně. Tady je spíš otázka, jak se k věci staví váš manžel, protože on je v tuto chvíli hlavní osoba, která by měla problém řešit.

Já se ale obávám, že i když tchyni peníze vrátíte, stejně ji z bytu nedostanete.

pravnik*
hodnocení

0x

Bylo dohodnuto, že tchýně si částku "odbydlí", tedy bylo dohodnuto, že vám dopředu složí nájem (který se umožnění bydlení sjednává, ne?). Pokud by to byla půjčka a ona ji chce vrátit, tak vám musí holt doplatit v místě obvyklé nájemné za dobu, co u vás bydlela. Ty částky se započtou proti sobě a případný přebytek jí vrátíte + ona se ovšem vystěhuje. Když nemá nájemní smlouvu, pobývá tam bez právního důvodu, že tam má hlášený trvalý pobyt nemá s užívacím právem nic společného, to je o evidenci obyvatekl. To, že jste ji X let nechali bydlet u sebe neznamená, že tam bydlet může nadále - nájemní smlouva musí být písemná, jinak vzniklo bezdůvodné obohacení jí (bydlela zadarmo) i vám (dostali jste 300 tis.Kč. Bezdůvodné obohacení jste si povinni vráit, takže opět zápočet v místě obvyklého nájemného oproti poskytnutéí částce.

hodnocení

0x

Trochu jiný pohled na věc začnu počítáním. Kdyby se Váš manžel ženil ve 20 letech, mohl mít tehdy maminku starou cca 40 let. Už deset let vlastníte domek, tedy mamince je minimálně 50 let. Myslím, že jí bude víc, ale i v 50 může přijít duševní choroba.

Vím ze své rodiny i od lidí, co se o někoho starého a popleteného starají, že i když už se z hlavy vytratí úplně všechno, pojmy majetek, peníze a jejich hodnota tam zůstávají. Znám mnoho historek, kdy staří tvrdí, že je mladí okradli. Někteří si nechávají předkládat "své" bankovky. Moje babička se v dětství a mládí několikrát stěhovala, ve stáří se domáhala všech těch cizích domů. býval to její domov, tedy její domy. Ach jo... Moje maminka to má divně posunuté, ještě nedávno se stále vyptávala, jestli mi za péči platí dostatečně. Taky ach jo...

Tím vším jsem chtěla vyjádřit, že Vaše maminka nemusí být neslušná, lakomá, vypočítavá... Ona může být docela obyčejně nemocná.

sebod*

Nechtěla jsem do této diskuze přispívat, protože je to moc čerstvé *plac*. Moje maminka přesně před týdnem zemřela - otrávila se. Důvod? Měla opustit svůj domov, kde žila s rodinou mé sestry a oni jí tam nechtěli. Nic nepomohlo to, že jsem jí řekla, že bude bydlet se mnou a mojí dcerou s vnoučaty. Nic nepomohly moje domluvy, ani to, že jsem ji snad stokrát řekla, že jí mám moc ráda a nedovolím, aby šla bydlet někam do domova.

Chovejme se k sobě hezky, dokud to jde. Zkusme vidět situaci i z té druhé strany. Neubližujme si...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]