Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
může exekutor postihnout (zabavit) prostředky na manželčině účtě, konkrétně se jedná o penzijní spoření, v případě, že je dluh můj, ale samozřejmě vznikl v manželství (je na mé jméno)? Vím, že byla nějaká novela zákona, a proto se chci ujistit..
Předem děkuji?
Přesně tu změnu nevím, ale penzijní může sice postihnout, ale banka nesmí exekutorovi nic vyplatit, pokud je na něj spořeno. Jedná se ale opravdu o penzijní připojištění. Jakmile penzijní zrušíte propadá exekutorovi. Takže dál spořit, nic nevypovídat a banka nesmí nic vyplatit. Osobní zkušenost. Jakmile doplatíte dluh, tak naspořené peníze zůstávají.
doplněno 04.06.14 17:22:Asi to bylo špatně pochopeno. Nepsal jsem, že se musí platit, ale nesmí se vypovědět - zrušit. Jenom jsem chtěl podotknout, že se může dál platit a exekutor na peníze nemůže.
" Jakmile penzijní zrušíte propadá exekutorovi."
doplněno 04.06.14 17:23:Jakmile přestanu platit, tak nemám nárok na žádný státní příspěvek a ani na případný odpočet.
doplněno 04.06.14 21:17:Pro @ydal. psal jsem osobní zkušenost. Takže na vlastní kůži prověřeno před 7 lety a do dnes penzijko mám bez problémů. Neznám zákon kdy by mohl exekutor jednat za postiženého a jeho jménem něco rušit. To může pouze soud, pokud dotyčného zbaví svéprávnosti. Legálně nikdo nemůže o své vůli za nikoho jednat. Pokud se tak stane, tak jde o podvod.
To by mě zajímalo, jak jste na to přišli, že exekutor na ty peníze nemůže. Podle zákona může exekutor nahradit projev vůle povinného k výpovědi smlouvy a smlouvu ukončit sám.
Jenže od 1.1.2013 je účinná novela Občanského soudního řádu a když se konkrétně podíváte do § 312 odst. 2 zjistíte, že co jsem psala, je skutečně pravda. Zbavení svéprávnosti je něco úplně jiného, pletete jabka s hruškama a právu očividně vůbec nerozumíte.
Tak právu asi sama nerozumíte, protože si dovoluji citovat:
"... soud po právní moci usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí nahradí svým rozhodnutím prohlášení vůle povinného k výpovědi tohoto smluvního vztahu nebo k žádosti o plnění."
Nikde zde není nic psáno o exekutorovi, že on nahradí vůli povinného. Na to má opravdu jen soud a axekutor může dát návrh, soud schválit a povinný odvolat. Sám o sobě nic nemůže a každý takovýto právní úkon si musí nechat schválit soudem a každý občan má právo na obhajobu svých práv. opravdu si nepleťte hrušky s jablky.
Pokud by bla pravda copíšete, tak proč mám ještě penzijko a nebylo exekutorovi vydáno. Zkuste mi na toto odpovědět.
doplněno 04.06.14 22:50:Správně se hovoří o výkonu rozhodnutí a nikoliv o soudním rohodnutí. To opravdu nepřináleží žádnému exekutorovi.
Nojo, říkám, že právu absolutně nerozumíte, ale pojedete si pořád tu svou. Podle § 52 Exekučního řádu používá soudní exekutor subsidiárně Občanský soudní řád a tam, kde je ve výkonu rozhodnutí uveden soud, je myšlen také soudní exekutor. Penzijko nemáte postiženo proto, že novela účinná od 1.1.2013 má přechodná ustanovení postavena tak, že se nová úprava vztahuje pouze na řízení zahájená po 1.1.2013, tedy buď je podán návrh po 1.1.2013 nebo je také přípustný takový výklad, že samotný exekuční příkaz je vydán po 1.1.2013.
Prosím Vás, už se neztrapňujte, výkon rozhodnutí a soudní rozhodnutí je něco úplně jiného. Ve výkonu rozhodnutí se mohou vykonávat ta soudní rozhodnutí.
Vážená, ztrapňujete se sama a naučte se číst co píše druhý. Jelikož jsem předpokládal, že znáte zákony kterých se dovoláváte, tak jsem se omezil na stručné vyjádření. Takže plné znění je §52 hovoří o výkonu rozhodnutí a vůle povinného je vyjádřena soudním rozhodnitím. Takže tyto pojmy jste zaměnila a obviňujete z toho druhého, tak se tu laskavě stále neztrapňujte.
Vůle povinného je vyjádřena soudním rozhodnutím? Vy jste fakt úplně mimo. Pojmy výkon rozhodnutí a soudní rozhodnutí jsem nikde nezaměnila. Napsala jsem "kde je ve výkonu rozhodnutí uveden soud, je myšlen také soudní exekutor." a přesně to jsem i napsat chtěla. Výkon rozhodnutí podle Občanského soudního řádu odpovídá exekuci podle Exekučního řádu a jedná se řízení, ve kterém jsou nuceně vykonávány exekuční tituly, odtud pojem výkon rozhodnutí.
Jste fakt mimo a pěkně jste se do své argumentace zamotala. Nejdříve tvrdíte, že exekutor může zrušit penzijní připojištění a odkazujete se na Exekuční řád, kde dle vás zastává práva soudu a to právo vydat rozsudek. Když vás na to upozorním, že provádí jen výkon rozhodnutí, tak dle vás zaměňuji výkon a rohodnutí. Opravdu jste tím směšná a rád bych se s vámi setkal u soudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.