Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osobní bankrot a další dluhy

Od: plavest* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám dotaz. Pronajímám byt a nájemníci mi dluží. Tito nájemníci mají již 5 let osobní bankrot, z veřejně přístupných stránek vím, že jej neplní a také vím, že již jim byl osobní bankrot změněn na částečný a i ten jim bude odebrán.Ptám se, zda mám šanci, když na ně podám žalobu na uhrazení dlužných nájmů, že na ně soud vydá platební rozkaz, či zda jsou ještě bankrotem chráněni.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

skye*
hodnocení

0x

Na soud určitě napište, protože jedna z podmínek bankrotu je i to, že nebudou dělat další dluhy. Takže soudu oznamte, že Vám dluží.

sebod*

Já nebudu až tak úplně s odpovědí skye souhlasit. Nevím, jak na tom ten Váš dlužník je, co se týče oddlužení, které u něho probíhá. Musela bych se na něho podívat do insolvenčního rejstříku. Jsou dvě cesty, jak postupovat v případě, že člověk, kterému bylo schváleno oddlužení dělá další dluhy. Jeden napsala skye. Nahlásíte na soud a dlužníkovi MŮŽE být oddlužení zrušeno. K čemu dojde? Vše se vrátí do původního stavu před oddlužením. To znamená, že jestliže dlužník má celkový dluh ve výši třeba 800.000,- Kč, tak toto bude muset vše zaplatit. Vy časem budete svoji pohledávku také exekučně uplatňovat, ale dostanete se na konec řady čekatelů na peníze. Takže peníze dalece dalece v nedohlednu.

Druhá cesta je ta, že dlužníka vyzvete k zaplacení, poté to dáte k soudu a potom exekutorovi. Insolvenční soud nijak nekontaktujete, dlužníka necháte těch 5 let v insolvenci. On z oněch pomyslných 800.000,-Kč uhradí cca 300.000,- Kč a je "čistý". Po pěti letech máte šanci, že budete jeden z prvních v řadě nových věřitelů a máte šanci dostat peníze dříve, než když dlužníkovi oddlužení nyní zrušíte.

K tomu, aby se rozhodlo, která cesta je pro Vás lepší, tu je málo informací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]