Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz. Pronajímám byt a nájemníci mi dluží. Tito nájemníci mají již 5 let osobní bankrot, z veřejně přístupných stránek vím, že jej neplní a také vím, že již jim byl osobní bankrot změněn na částečný a i ten jim bude odebrán.Ptám se, zda mám šanci, když na ně podám žalobu na uhrazení dlužných nájmů, že na ně soud vydá platební rozkaz, či zda jsou ještě bankrotem chráněni.
Na soud určitě napište, protože jedna z podmínek bankrotu je i to, že nebudou dělat další dluhy. Takže soudu oznamte, že Vám dluží.
Já nebudu až tak úplně s odpovědí skye souhlasit. Nevím, jak na tom ten Váš dlužník je, co se týče oddlužení, které u něho probíhá. Musela bych se na něho podívat do insolvenčního rejstříku. Jsou dvě cesty, jak postupovat v případě, že člověk, kterému bylo schváleno oddlužení dělá další dluhy. Jeden napsala skye. Nahlásíte na soud a dlužníkovi MŮŽE být oddlužení zrušeno. K čemu dojde? Vše se vrátí do původního stavu před oddlužením. To znamená, že jestliže dlužník má celkový dluh ve výši třeba 800.000,- Kč, tak toto bude muset vše zaplatit. Vy časem budete svoji pohledávku také exekučně uplatňovat, ale dostanete se na konec řady čekatelů na peníze. Takže peníze dalece dalece v nedohlednu.
Druhá cesta je ta, že dlužníka vyzvete k zaplacení, poté to dáte k soudu a potom exekutorovi. Insolvenční soud nijak nekontaktujete, dlužníka necháte těch 5 let v insolvenci. On z oněch pomyslných 800.000,-Kč uhradí cca 300.000,- Kč a je "čistý". Po pěti letech máte šanci, že budete jeden z prvních v řadě nových věřitelů a máte šanci dostat peníze dříve, než když dlužníkovi oddlužení nyní zrušíte.
K tomu, aby se rozhodlo, která cesta je pro Vás lepší, tu je málo informací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.