Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s bratrem

Od: nepamatujisi odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

jdu se sem asi jen vypsat.

Víte, naše rodina je zvláštní a vždycky byla. Tu jinakost jsem si sám uvědomoval na střední škole. Ale o mně se teď nebavme. S mým bratrem jsem se nikdy nějak extra nebavil a když už, tak jen ve formě hádek, kdo je horší, kdo za to může a tak podobně. Poslední dobou jsme si začli povídat a je vidět, že ho něco trápí. Skoro určitě rezignoval na svůj život z toho důvodu, že jsme to neměli lehký, co se týče s otcem a vlastně dětství. Nebudu tu vypisovat všelijaké hrůzy a příběhy, avšak divim se sám sobě, že nás ta rodinná krize nespojila a že jsme spíš byli proti sobě. Určitě to bude ale jiným pohledem na svět, což je v pořádku. On sám o mně má mylné představy a vlastně se neznáme, ikdyž jsme spolu vyrůstali.

To se nyní ale mění. Trápí ho, že jsme neměli startovní čáru jako ostatní, že jsme a nemáme to, co dnešní standardní rodiny, klasické domácí teplo a tak podobně. Všechno to si ve svojí mysli uložil a ačkoliv má vysokou školu, nevidí další cíle. Je mu osmadvacet a celý den leží, sedí za počítačem a já vlastně ani nevím, co tam dělá, ale měl by dělat na diplomové práci. To už dělá ale asi rok a pokud na to dojde řeč, dělá jak je to nesmírně důležité. Bohužel bydlíme ještě spolu, já to tady mam pouze jako přestupní stanici, ale když tu delší dobu pobývám, všímám si jeho stylu života - chlastání, hulení trávy...U něj v pokoji nikdy není uklizeno, pokud maminka nepřijede na návštěvu, to uklízí pět minut před jejím příjezdem. Jinak všude má bordel a pokud mu to oznámím, tak jsem nejhorší já. Nehledě na to, že si začal sám se sebou povídat, v noci dělá "hm hm", stále povídá o tom, jak je unaven, a když mu řeknu, že to má od toho, jak nic nedělá, řekne, že cvičí.. Jo ale pět minut a ani ne denně. Jakmile mu něco navrhnu, co by mohl udělat lépe, bere to jako buzeraci. Když to vidí matka, dává za pravdu jemu. Ale proč? Ona nevidí, jak se ten člověk ničí? Jak je úplně v zadku? Ano, má svůj svět. Je nedospělej, ale že by s tím chtěl něco dělat, to se říct nedá. Je silnej introvert a někdy ho stačí pozorovat, jak se nehybně dívá do oken a přemýšlí... Třeba pět minut.

Korunou toho všeho bylo, když včera přišel opilej domů, chtěl si na chodbě jen rozsvítit, ale místo toho zazvonil. Šel jsem otevřít a čekal mě šok. To, že byl opilej, beru už jako samozřejmost. Ale to, že se začal kamarádit s o deset let mladším klukem. Kterej, ač nejsem rasista, je snědé pleti a který má pár problémů se zákonem, to mi opravdu nahnalo paniku do krve. Pak zase odešli, asi si přišli jen pro tabák na hulení. Další šok byl, když mi kamarád říkal, že už byli viděni spolu několikrát. A perla na závěr? Bratr měl jistý názor na lidi snědé pleti a nebyl zrovna moc pozitivní. A teď najednou?

Bratr není hloupý, je inteligentní, ale co z toho? Alkoholismus má asi po otci. Jenže, co řeší alkoholismus? Nic. Cokoliv mu řeknu, bere jako buzeraci.

Je mi ho líto. Strašně. Ač o mně taky nemluví moc v dobrým. Prej potřebuju psychiatra, že jsem magor a tak dále.

Když to proberu s matkou, ta mi řekne, ať se starám o sebe. Ona nemá sociální cítění, pokud jde o rodinu, ale u filmu se rozbrečí hned. :D

Achjo...

Děkuji za přečtení a i případný názor. Mam z toho špatnou náladu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

a vy jste starší nebo mladší než váš bratr?

nepamatujisi
hodnocení

Mladší o čtyři roky.

iz*
hodnocení

0x

Obávám se, že to bude nad Vaše síly. S alkoholem a drogami nedokáží pomoci ani odborníci, pokud dotyčný nechce sám. Proč se neodstěhujete?

nepamatujisi
hodnocení

No ne, tak já sem jezdím jen někdy, když potřebuju. Dost teď cestuju. Nechci si představovat, co se tu děje, když tu nejsem.

Jednou jsem přijel a byli tu nějací jeho kámoši na přespání. Bordel jak v tanku.

iz*

Dokud bratr nepochopí, že má problém, dokud jej sám nebude chtít řešit, nedosáhnete ničeho. Škoda, že za Vámi nestojí i maminka, ve dvou byste měli více šancí přesvědčit bratra, aby problém začal řešit.

Co třeba další příbuzní - strýcové, tety, prarodiče? Co bratrovi kamarádi - ani těm by nemuselo být jedno, jak to s bratrem vypadá.

Pokud na to zůstanete sám, poraďte se s odborníky na léčbu závislostí.

nepamatujisi
hodnocení

Rodina? Strýcové, tetičky? Vždyť se ani spolu nebavíme, když já osobně nepřijedu k nim (a to ještě musím koukat na ty jejich kyselý obličeje)

Druhá rodina strýců něco podobného. A hlavně do toho nevidí a nevěřili by. To je ta přetvářka, na rodinný sešlosti se ze všech rodin dělá, jak jsou kouzelní, nádherní a bla bla...

Jeho kámoši? Myslím, že si řeknou, že by měl už mít rozum a neřeší to...

ria*
hodnocení

0x

Mě se zdá, že si žije klasickým věčným "studentským životem", i když trochu opožděně, vydělává nějak? Nebo ho živí rodiče? Tenhle životní styl je na kolejích vidět běžně, žádná novina, akorát Vy to máte přímo před očima.

milan23*
hodnocení

0x
Tohle dělají z lidí drogy.To že si v noci sám povídá ukazuje na pervitin.Hnědoobčany spolehlivě přitahují nemagnetické kovy a drogy.Kdyby v tom byl jen alkohol, našel by si bratr alko-kámoše v džínový bundě.
Snažit se o nějakou intervenci by bylo zbytečné,jen by zanevřel i na Vás.Pokud se pasujete do role ,,spasitele" bude Vás to stát mnoho úsilí, peněz a možná i vlastní kariéru.Buď to bratr bere jen jako jednu velkou párty,pak jednou přestane sám od sebe anebo se ponořil do chmurných myšlenek a v drogách nachází útěchu,to je nejspíš Váš případ a pak jste prakticky bezmocný.Tady je každá rada drahá

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]