Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jestli je možné uvést do daňového přiznání toto (modelové situace):
1. Pronajímám byt (příjmy z pronájmu) a na tu nemovitost mám hypotéku. Je tedy možné do DAP uvést příjmy z pronájmu a zároveň uplatnit úroky z hypotéky?
2. Na byt mám hypotéku já, ale rodinný příslušník je zapsán v katastru jako vlastník. Příjmy z pronájmu přizná rodinný příslušník a já si ve svém DAP mohu uplatnit nároky z hypotéky?
Děkuji
Úroky z hypotéky lze uplatnit pouze pokud poplatník předmět bytové potřeby vlastnil a předmět bytové potřeby užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů. Více viz Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
Vy nejste ani vlastník bytu a ani byt neužíváte k vlastnímu trvalému bydlení, takže nesplňujete základní podmínku pro uplatnění odpočtu...
doplněno 03.06.14 11:00:Pokud jsem zákon pochopila správně, tak ne.. musel byste v bytě fakticky bydlet. Stát tímto podporuje lidi, aby si mohli pořídit vlastní bydlení, takže by to postrádalo smysl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.