Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plátcovství DPH

Od: kingkong007* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chci začít podnikat a přemýšlím nad tím zda být dobrovolným plátcem daně či nebýt plátcem DPH.

Můžete mi někdo z Vás zkušených poradit (vysvětlit) klady a zápory u plátcovství i neplátcovství.

Případně jaké máte zkušenosti s nákup zboží např. z PL (což už automaticky znamená plátce DPH)

Moc Vám děkuji.

Jožka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Otázka je co je výhoda a co není. Takže o tom musíte rozhodnout sám.

Pokud jsem dodavatel zboží či služeb pro firmy co jsou plátci DPH, tak si vybírají také plátce DPH.

Jako plátce DPH si nákup dávám do nákladů snížený o DPH. To si odečítám od vlastního odvodu DPH. Pokud si zařizuji firmu a počítám s větší investicí, tak mi potom FÚ může i vrátit DPH. To se však stane jednou za podnikání. Pak jen odvádím. Pokud se mi vrácení bude opakovat, tak mám na krku kontrolu z FÚ protože je to chybou účetnictví. Takže stále platím i když budu ve ztrátě. Z jakéhomoliv prodeje jsem povinen odvádět.

Mohu však získat více zakázek, ale z každé odvedu něco státu.

Jako nepllátce nemusím odvádět a dělám až daňové přiznání a třeba i nic neodvedu.

Záleží hlavně na struktuře mých klientů. Odběratel (služeb či zboží) hledá dodavatele který je plátce DPH. Pokud budu orientován na odběratele neplátce DPH - koncový zákazník nepodnikatel je výhodnější být neplátcem DPH, ale při nákupu zařízení provozovny, auta, pohonných hmot atd si nemohu odečítat DPH.

doplněno 01.06.14 23:43:

V obchodování s PL nemám zkušenosti. Takže odpovídám jen na polovinu otázky *jasne*

kingkong007*
hodnocení

Děkuji Vám za odpověď. Ještě pod otázka - máte nějaké zkušenosti týkající se obchodování s PL a odvádění daní?

ipeli*
hodnocení

0x

Další možný pohled - ptáš se - nic o tom nevíš. Budeš potřebovat někoho, kdo ti povede ať už účetnictví nebo daňovou evidenci. Jako nový se automaticky staneš plátcem měsíčním - tedy měsíční zpracování - cena je vyšší než u kvartálních plátců DPH - někdo se tím musí zabývat každý měsíc, zpracování téhož množství dokladů pro neplátce je pochopitelně levnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]