Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ocenění nemovitosti - pozemku a břemeno

Od: mcleva odpovědí: 3 změna:

Dobrý den nechal jsem si ocenit pozemek - odhadní, tržní cena 300Kč/m2. Zjistilo se že na pozenku je studna a bude zde nutno zřídit služebnost o umístění a provozování studny, pro třetí osobu. Vzhledem k tomu, že bude pozemek takto zatížen služebností, jak moc asi klesne cena pozemku? Někde jsem četl, že takový pozemek někomu klesl na ceně až 15x. Je tady nějaký odborník v této věci nebo se zkušenistí? Jak moc o kolik % klesně tržní cena pozemku. Pozemek je veden jako parcela pro reakreaci a sport.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na úvod: Neporadím Vám. Jednak nejsem odborník, jednak je Vaše otázka poněkud obecně položená. Odpovím vlastním příběhem. Manželka zdědila krásnou stavební parcelu, cca 800m2. Tržní cena dnes minimálně 2500 Kč/m2. Mělo to jedno ALE, a to Sloup elektriky uprostřed, v jediném místě, kde se dá rozumně stavět. Naštěstí to bylo jen 380V a zvládla to obyčejná přeložka. Co kdyby to bylo vysoké napětí? Pozemek by měl tu samou tržní cenu 2500 Kč/m2, jako sousední pozemky, poníženou o existenci onoho sloupu (ochranné pásmo atd.). Při velikosti 800m2 by tedy byl vhodný tak na pěstování ředkviček. Že tedy uvádíte, že někomu klesla cena pozemku s věcným břemenem až 15x mě nijak neudivuje. Snadno se může stát zcela neprodejným.

Podobně tomu bude s Vaší studnou. Záleží na tom, v kterém rohu studna je, odkud je k ní přístup, kdo má právo ji využívat. Jednoduše si myslím, že Váš dotaz bude i pro odborníka tak složitý, že to spaví jedině místní šetření. Zaráží mě jedno: Vy jste si už nechal dělat odhad ceny nemovitosti, odhadce Vám pochopitelně neřekne, kolik bude stát pořízení věcného břemene i když z praxe by to asi řádově vědět měl. Kdo jiný než odhadce by ale měl vědět, o kolik se v daném konkrétním případě sníží cena nemovitosti danou konkrétní komplikací (studna)?

mcleva
hodnocení

Bohužel vlastník studny se začal domáhat svého práva až poté, co byl odhad vyhotoven.

Pro mě je v první řadě otázkou, zda je žadatel skutečně vlastníkem studny na Vašem pozemku a z jakého titulu ji nabyl. Potom je otázkou, jakým způsobem je situace řešitelná a zda ji vůbec řešit. Doteď věcné břemeno neměl, tedy jeho boj. Nějak si nedovedu představit, jak se legálním způsobem mohla dostat stavba podléhající povolení na pozemek jiného vlastníka bez existence věcného břemena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]