Nejste přihlášen/a.
Může být uzavřená kupní smlouvu na nákup zboží mezi firmou a nezletilou osobou?
doplněno 30.04.09 09:24:Syn (17 let) se nechal zlákat k podpisu kupní smlouvy na odběr zboží v hodnotě 12000Kč.Je smlouva platná když je uzavřená s nezletilým?
ano, v hodnotě přiměřené věku, tedy například lízátko tříletému dítěti ano, ovšem LCD TV již ne.
doplněno 30.04.09 09:28:občanský zákoník, paragrafy 7-10, v tomto případě zvláště 9 kde se praví
§ 9Nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku.
toto je jen výklad k zákonu
Způsobilost k právním úkonům nabývá fyzická osoba postupně s rostoucím věkem _ proto i nezletilé dítě může platně uzavřít smlouvu a běžně se tak děje. Plně způsobilou k právním úkonům se fyzická osoba stává dovršením 18 let věku. Nezletilý je způsobilý k takovým právním úkonům (i uzavření smlouvy je právním úkonem), které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní (od slova vůle) vyspělosti odpovídající jeho věku. Proto bude platná smlouva, kterou si malé dítě koupí zmrzlinu a platná bude rovněž smlouva, kterou si dítě již odrostlejší koupí například oblečení nebo počítačovou hru. Platná už by ale nebyla smlouva, kterou by si dítě (jakéhokoliv věku) koupilo nemovitost nebo šperky v hodnotě statisíců korun.
Fyzická osoba může nabýt zletilosti a tím i plné způsobilosti k právním úkonům ještě před dovršení věku 18 let a to tím, že uzavře manželství. Manželství může fyzická osoba uzavřít výjimečně již od 16 let věku se souhlasem soudu.
Způsobilost fyzické osoby k právním úkonům může být rozsudkem soudu omezena či tato osoba může být způsobilosti k právním úkonům zbavena zcela. Důvodem ke zbavení způsobilosti k právním úkonům je duševní porucha dlouhodobějšího trvání. Ze stejného důvodu a též kvůli nadměrnému požívání alkoholických nápojů či jiných drog může být způsobilost fyzické osoby k právním úkonům soudem omezena.
Právnická osoba má plnou způsobilost k právním úkonům ode dne jejího vzniku. Způsobilost právnické osoby může být omezena zákonem.
aa podle jakého zákona? U mě nakupovala děcka (14-15let) počítače, když jsem se na to ptal tak mi bylo řečeno že není problém. pokud to není alkohol nebo tabákové výrobky(nebo jinak omezeno) tak mu to prodat musím.
Ahoj alfe.Děkuji za tvou odpověďˇ.V podstatě jsi mi napsal znění zákona tak soudím že těmto věcem rozumíš.Je zákonem nějak definována výše ceny za zboží pro nezletilé?Jaký je tvůj názor na takovouto smlouvu.
Alf to napsal výborně. Žádná částka není nikde určena, zákon říká "přiměřeně" a jestli to bylo nebo nebylo skutečně přiměřené, by musel rozhodnout až soud.
To je to z čeho mám strach.Kluk je vůl že se nechal zlákat.Firma si myslí že část 12000Kč je přiměřená i když věděli že je syn žákem 1.ročníku ( bez příjmů).Já jsem samoživitelka 2 dětí ,takovou částku nemám a bojím se že by soud mohl být na straně firmy.
Také se obávám, že by soud shledal částku věku přiměřenou, na druhou stranu je otázka, jestli by to firma k soudu dávala.
je to jen můj názor, protože zákon mluví jasně (bohužel tedy nejasně - jako množství vetší než malé) 12000 a 16 let to je tak na hraně, sám nevím co bych dělal v roli obchodníka, určitě věk nekontroluje, to nekontrolují ani v obchodech s alkoholem, minulý týden jsem stál ve frontě ve předu tři kluci - měli tři lahve vína, jednu tvrdého, asi 5 sáčků brambůrků ještě něco, nevím párečky. Odhadoval jsem že jim je 16-17. Pokladní ani nemrkla, zaplatili nevim 380 korun tedy přiměřeně věku a utíkali s tím nákupem asi za rodiči kteří chystali večírek.
Já bych se zkusil s obchodníkem domluvit, jak to dopadne u soudu, těžko říct. Nevím jak syn vypadá, měl jsem známého po kterém ač mu bylo 35 tak chtěli v hodpodách OP.
Jediné, co vám mohu doporučit je jim neplatit, oznámit jim doporučeným dopisem, že váš syn je nezletilý, nedokázal posoudit dosah té koupě a neměl to čím zaplatit, pokud na vás podají žalobu, obrátit se na advokáta. Riskujete, že pokud soud uzná, že závazek uzavřel platně, zaplatíte navíc náklady řízení, včetně jejich advokáta. Musíte to promyslet. Nezáleží ani tak na částce ale na tom, o co konkrétně se jedná, co kupuje. Zrovna kupní smlouva je závazek ne příliš složitý a obávám se, že vám těžko uznají, že nechápal podstatu toho, o co jde - chci zboží a zaplatím. A asi taky tušil, že ty peníze musí sehnat. Spíše bych kluka nahnala v létě na brigádu, ať si na to vydělá, to je to nejvýchovnější, co můžete udělat, naučíte ho znát cenu peněz a jak se těžko vydělávají, příště už se k ničemu ukecat nedá. Než to zaplatí, tak mu třeba nezaplatíte řidičák.
Spíš by to zkusil na domluvu, u 17 letého kluka asi nepůjde prokázat že není zodpovědný za něco podobného - v tom věku se už přece jen jistá samostatnost předpokládá. Zkoušeli jste se s tou firmou domluvit? Třeba by s nima mohla být řeč. Četl syn smlouvu než ji podepsal? A není v ní popsaná nějaká možnost odstoupení?
O jaké zboží vůbec šlo?
Bohužel se nechal zlákat že se jedná jen o předkupní smlouvu.Jednalo se o matraci od firmy Eurotest.Domníval se ,že se mu k jeho narozeninám na tuto matraci s babičkou a jeho otcem složíme.Smlouvu však donesl ukázat pozdě,kdy už od ní nešlo odstoupit.Samotnou smlouvu nečetl.Syn je dislektik proto nerad čte a věřil slovům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.