Nejste přihlášen/a.
Dobry den,jsem v těžké situaci,školu jsem ukončila cca před 6 lety od té doby jsem pracovala asi jen 14 dní, občas nějaká brigáda jinak nic, celou dobu jsem se starala o nemocnou sestru přičemž nás živila naše mamka a já byla na úřadu práce . ale ted se dostávám k mému problému včera jsem zjistila že jsem těhotná,stále přemýšlím jestli mám vůbec nárok na nějaké peníze od státu abych dítě vůbec uživila, stále zvažuji i možnost potratu,možná by to bylo nejlepší v dané situaci. přítel -otec dítěte má fin. problémy a z platu mu nechávají minimum .poraďte-dostala bych nějakou mateřskou když se vlastně nemá z čeho vypačítat? děkuji vám za rady a prosím nepište mi o nezodpovědnosti,už tak jsem na dně.děkuji Kerova
Na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) podle mne nárok mít nebudete. Takže byste od porodu měla nárok na rodičovský příspěvek (RP). Je-li otec dítěte nemocensky pojištěn minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech, budete moci volit variantu RP.
Pokud by se Vám podařilo alespoň krátkodobě někde nastoupit, vzniklo by Vám nemocenské pojištění, z něhož byste ev. měla nárok na nemocenské.
Kdybyste upřesnila příjmy společně posuzovaných osob (zatím Vy a otec dítěte), můžeme se posunout dál (nechci zatím vypisovat možnosti, na které byste třeba "nedosáhli", abyste nebyla zbytečně zklamaná).
Prozatím se podívejte na tento dotaz, najdete v něm odkazy na informace o PPM a RP a formuláře ke stažení (před chvílí jsem je dopsala).
Jestli otci exekučně strhávají nějakou částku ze mzdy, zvýší se po narození dítěte nezabavitelné minimum o částku za vyživované dítě. Tzn., že mu nechají více peněz, ale prodlouží se doba splácení. A od příštího ledna se nezabavitelné částky pravděpodobně zase o něco málo zvýší.
Od ledna 2008 nemají nárok na PPM ženy, které byly před nástupem na MD vedené v evidenci Úřadu práce. Ihned po porodu dostanou Rodičovský příspěvek (viz článek Rodičovská dovolená ) ve výši 7 600,- do 9 měsíců věku dítěte a poté 3 800,- do jeho 4 let. Pokud ovšem jejich manžel/partner doloží, že byl 270 dní v posledních 2 letech účasten na nemocenském pojištění, mohou i ony volit výši Rodičovského příspěvku. (zdroj internet)
Počkejte až příjde Ivzez, ta vám poradí nejlépe.
Na vašem místě bych tu interupci zvažovala také, na druhou stranu ale musíte zvážit i to, že také už děti mít nemusíte. Ať je vaše volba ta správná.
Mateřskou dostávají zaměstnané ženy, vypočítává se z platu. Nezaměstnané dostávají rodičovský příspěvek do 4let věku dítěte, který je v celkové výši 220 tis. Nejlepší by bylo zajít na úřad a svoji situaci popsat. Možná máte nárok na nějaké dávky v hmotné nouzi. Při péči o osobu blízkou máte též nárok na příspěvek ve výši podle postižení blízké osoby. Pobíráte něco?
Pro PB.: jen taková maličkost-příspěvek na péči o osobu blízkou by slečna /paní/ sama nedostala, dostává ji vždycky ten opečovávaný, ne pečovatel. A na tom postiženém pak je, jak s penězi naloží /pokud je tedy svéprávný/. Mělo by to být na takové věci, které mu v jeho situaci pomáhají - tedy něco tomu, kdo se o něj stará, uvaří mu, zajistí nákup, ale třeba i mobilním sestrám, které přijíždějí do rodiny, s člověkem pomáhají, třeba ho koupou apod.
Hodně lidí se mylně domnívá, že příspěvek na péči je určen pouze pro pečovatele. Není tomu tak, vím to, pečuji už 4 roky. Jaga.
Vaše sestra má přiznán příspěvek na péči od II. stupně výše? Proč vás živila mamka? Sestra si měla požádat o příspěvek na péči Jsou celkem IV. stupně (800, 4 000, 8 000, 12 000Kč)
---- pečující osoba při II. stupni má placené zdrav. pojištění státem + celá doba péče se počítá jako důchodově pojištěná. Při péči o osobu do 10 let toto platí už od I. stupně
Počkejte si na radu od poradkyně "ivzez"
Mě napadá, že se vám doba na úp nezapočte pro nárok na důchod ---do 55 let pouze 1 rok + všechny doby, kdy jste pobírala podporu v nezaměstanosti/při rekvalifikaci. Mnohem lepší z hlediska důchod. pojištění a finanční stránky byla oficiální péče o sestru. Žádost si podává sestra - stačí vyplnit za sestru Žádost o příspěve/... a Oznámení o poskyt/... (poskytoval pomoci budete vy). Ať sestra obojí podepíše a zaneste na odbor soc. služeb úřadu práce + vezměte s sebou svoji a sestřinu občanku. Pak se k žádosti vyjadřuje praktický lékař + návštěva úřednice,která zjišťuje s čím potřebuje sestra pomáhat.
RP 220 000kč dostanete určitě (pokud otec pracuje a splňuje podmínky pro výběr délky rodičovského příspěvku -- můžete délku RP volit. Pokud nesplní spadnete do 4- leté varianty viz příspěvky výše)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.