Nejste přihlášen/a.
Ahoj zvažuji že tak za rok se chci odstěhovat od rodiču,tak se chci zeptat jestli bych při současné situaci dostal hypotéku,a případně kolik,současná situace: plat 13000kč každý rok na UP,vlastní prostředky řekněme 50 000kč,žádné jiné dluhy nemám,ručit bych mohl jedině kupovanou nemovitostí,učet u ČS
Na jakou hypo bych tam měl nárok?Chci do středočeského kraje okolí Slaný-Kladno.Asi nejrozumější vidim byt 2+1, tj. kolem 1 mil. Nebo je to tak beznadějný a mužu jít rovnou do podnájmu a čekat na "lepší časy"? pokud přijdou?
díky za názory
1/ Nárok na hypotéku není žádný, vždy jde jen o větší či menší šanci dle posouzení bankovního úředníka. Ale ve vašem případě to beznadějné rozhodně není. Za "mých" časů chtěla banka (ČS) potvrzení o příjmech za tři měsíce, tudíž nebyl velký problém zařídit si na dotyčný kvartál pořádný plat a pak sledovat, jak se nad ním Madame z banky ušklíbá. Dále samozřejmě záleží jen na vás, zda budete schopen splácet, jakmile vám úvěr schválí, banku už vaše příjmy nezajímají. Ručit kupovanou nemovitostí je samozřejmost, smluvní dohadce provede (za vaše peníze) odhad, většinou se s ním dá "mluvit" a výsledek je tak možno trochu přikrášlit. Sečteno a podtrženo - pokud se dostatečně uskrovníte, půjde to.
P. S. Lepší časy nepřijdou ani omylem, to vám mohu svatosvatě slíbit.
doplněno 03.06.14 08:10:Oprava překlepu - odhadce. Dále - jak správně uvádí figurek® - každý hypotéčník směřuje ke dni D (splacení úvěru). Toho přelomového dne jednak přestane splácet, druhak mu "spadne do klína" majetek v řádu milionů, se kterým může neomezeně disponovat. Kdežto nájemčík zůstane navždy bezzemkem a do smrti bude platit jako mourovatý...ledaže by nemovitosti nabyl dědictvím, darem či jinou formou, která ovšem s hypotékou nijak nesouvisí.
Každá banka se moc dobře rozmyslí, komu hypoteku dá. Jsou to jejich peníze a nechce o ně přijít. Takže to většinou každá banka dělá tak, že dá hypotéku svému klientovi, který má u nich několik let konto s nějakým vkladem, má dobrou práci s trvalým příjmem. Podnájem bude pro vás dobrým řešením a čekat na lepší časy vůbec nesmíte. Musíte pracovat a šetřit a pracovat a šetřit.
Žádná sranda.
Hypotéka obvykle bývá levnější než podnájem. A navíc, ty peníze se takovým jakýmsi obloučkem vracejí ve formě majetku.
Skočte si do spořitelny, vezměte si lístek s číslem pro nebankovní operaci a až budete na řadě, pak vaši otázku položte nějaké té operátorce u stolu. Vypočítá vám jestli můžete hypotéku dostat a kolik by byly případné splátky.
Ale hlavně si předem uvědomte, že budete platit nejen hypotéku, ale i energie a pravděpodobně splátky za nákup vybavení bytu. Tak pozor, abyste ve vlastním bytě nejedl suchý chleba.
doplněno 03.06.14 08:41:pro au1 : Mě začali dohazovat hypotéku, když jsem si přišel pro novou kartu.
ČS má na hypotéky špéci hypoteční centra, na klasické pobočce byť sebevětší mu už nikdo hypotéku nespočítá
pokud si dobře vzpomínám, banka vezme náklady na živobytí (cca 6000Kč měsíčně), to je na jídlo, dopravu do zaměstnání, drogerii, ošacení, atd., a zbytek bere jako volné finanční prostředky k bydlení. to u vás dělá 7000 Kč, když od toho odečtete energie a různé poplatky a fondy oprav za 2+1, tak vám zbydou přinejlepším 4000 Kč, spíš míň. orientační splátka 100% hypotéky 1mil na 30 let je 5000Kč. někde se musíte uskromnit, buď menší levnější byt, nebo v jiné lokalitě. nebo, zvýšit příjmy
půjčit milion, znamená vrátit skoro dva.při mzdě 13 tis. je tak 6 tis. měsíčně splátka na 30 let. když k tomu připočteme režii bytu cca. 3tis., strava, pojistky, režii auta, telefon atd. tak je to pro jednotlivce nereálné
Tak jsem koukal i jinam ale stale na středočeský kraj a v okolí Boleslavy-Roztok-Berouna se dá koupit 1+1 i 2+1 za cca.500tis což mi přijde rozumější jsou to sice starší byty ale i s novou fasádou a plastovými okny takže teoreticky by mi stačilo 400-500tis.hypo je to už reálné?
Ještě chci doplnit,jen tak orientačně se chci zeptat jestli se dá věřit alespoň zhruba kalkulačce která mi spočítala 600 000kč s měsíční splátkou cca.3000kč na 30 let,je to možné? csas.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.