Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte v zapeklité situaci - tchán se rozešel s družkou po dvaceti letech a přenechal jí nájemní smlouvu v domě s majitelem, která byla na něho. Její dcera slíbila mému manželovi za to, že se tchán odstěhuje, 50.000,- . Nesepsali to písemně, ale manžel má od ní uloženou sms zprávu s tímto závazkem. Tchán se odstěhoval, pořídili jsme mu družstevní byt, se vším byla spousta nákladů, ty peníze potřeboval na zařízení nejnutnějších věcí do bytu (začíná v 70 od nuly) a dcera družky pak napsala, že mu žádné peníze nedá. On vše dodržel. Je možné se nějak domáhat toho závazku, když existuje sms? Podle mě, když platí i ústní dohoda, měla by platit i sms. Nevíte, jak je to dle nového občanského zákoníku?
Dík předem za radu...
laryfary
Dobrý den, myslím, že bez ohledu na NOZ, je to stále stejné. I ústní smlouva nebo dohoda je platná, ale nejhůře prokazatelná. Proto rozumní lidé takové věci sepisují a někteří si k tomu berou i notáře a zaplatí si za to. S tou SMSkou nevím, ale snad ani odposlech telefonu není u soudu brán jako přímý důkaz. Zdravím!
Odstupné podle mne nepřipadá v úvahu. Byt patří majiteli, tchán se rozhodl dobrovolně odstěhovat, majitel bytu pravděpodobně s bývalou družkou uzavřel novou nájemní smlouvu.
Zač tedy nějaké odstupné?
Něco jiného by bylo např. vybavení domácnosti, které tchán pořídil ze svého, a k nimž má účtenky. Tam by mohl chtít vyplatit poměrnou část.
------- Obecně sice platí i ústně uzavřené dohody, ale vzhledem k tomu, že na odstupné podle mne není nárok, by se tchán (nebo Váš manžel) těžko něčeho domohl.
Ale třeba se mýlím a někdo doplní něco dalšího.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.