Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bonzování opsané práce

Od: kkozelik* odpovědí: 18 změna:

Ahoj, při večerní nudě jsem objevil jednu bakalářskou práci na VŠ, kde studuji. Nedalo mi to a musel jsem si to přečíst.

Byl jsem doslova šokován její kvalitou.

1) 85% práce je sprostě zkopírována Ctrl C a Ctrl V. Slovo od slova. Tečka od tečky.

2) Jsou uváděny zavádějící zdroje - bylo kopírováno odkud kde nic není, ale po poradě s googlem jsem zjistil, že bylo vzato z jiných stránek

3) neuvedeny zdroje u obrázků

4) pravopisné chyby

5) zbylých 15% práce je povídačka. To si lze představit tak - že bakule je např.: o pražském hradu. 85% je Ctrl V z wikipedie a těch 15% je o tom jak si autor udělal výlet na pražský hrad - "Po schodech jsem vystoupal až nahoru. Je to dobrý místo pro výlet s dětmi" atd.. tohle je jen příklad

Dle mého odhadu, bych tuto práci "napsal" během 2-3 hodin. Vře ve mě krev, jak něco takového mohlo projít. Nechci se stavět do postoje svi**. Ale za špatně nahozenou zeď nebo nedosmaženej řízek si máte taky přece právo stěžovat. Jak mám dál postupovat? Přemýšlím, že napíši vedoucímu práce, ale bojím se, že mi na škole udělá terno. Přece není možné, aby kvalita prací kesla až tak na úpné dno. Jak se tyto případy řeší? Nechci to prostě nechat bejt. Díky za rady.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

4x

Já teda nevím, ale bonzovat školní práci, asi ne.

Jak tu někdo psal "vím, kdo okradl souseda, ale nenahlásím", to je jiný případ, tam zloděj způsobil sousedovi škodu, něco mu sebral, soused to měl a už to nemá. Ale uškodil někomu ten student? V zásadě je to stejné, jako bys na základce při písemce prásknul, že Lojza opisoval od Tondy. A to je skoro totéž, jako bys prásknul, kdyby Tonda Lojzovi poradil. Komu tím pomůžeš?

Jinak samozřejmě je to lumpárna a nemá se to. Ale nepovažuji ji za tak škodlivou, abych ji bonznul.

doplněno 29.05.14 17:24:

Ovšem právo bonznout bych rozhodně neupíral autorovi originálu. Ten, kdyby práci objevil, by ji klidně prásknout mohl. Za to, že nebyl citován zdroj.

doplněno 29.05.14 19:54:

Pro asd: Jak těm poctivým uškodil? Kdyby to celé vypracoval poctivě sám, tak by tím ti ostatní poctiví něco získali? Nebo kvůli této opsané práci snad něco ztratili? Pokud namítáte, že tím ztrácí získaný titul hodnotu, tak já odpovím, že pokud ten titul závisel jen na odevzdání jedné takovéto práce, která se dá celá opsat, tak měl pramalou hodnotu už před tím. Získání titulu přece musí záviset na poctivé práci a průběžných výsledcích během celého studijního období (několik let), ne na odevzdání jedné téměř bezcenné práce (když se dá celá někde najít, je zbytečná a tedy bezcenná).

Jen znovu připomínám, že opisování neobhajuji, je špatné. Ale bonzovat ho z pozice spolužáka, to bych nedělal.

asd*

Uškodil všem poctivým, kteří svojí BP poctivě napsali sami. On díky opisu snadno získal stejný titul (na který by jinak třeba ani nedosáhl), a díky tomu ten titul ztrácí svojí hodnotu.

Tohle je třeba potírat, při podezření na podvod se na to podívat a při potvrzení mu titul bez pardonu odebrat + k tomu citelný trest za podvod.

asd*

Jeden příklad: titul na právní v Plzni. I ten co ho získal poctivě dnes musí chodit kanálama.

zwiki*
hodnocení

2x

Toto napsat nadřízenému pracovníkovi jako anonym.Nebo na školní inspekci či MSMT.

kdybych se bál, že mi to jako studentovi vrátí, poprosil bych kamaráda aby toto "oznámení" podal pod svým jménem. Jemu o nic nejde. Anonym není správná cesta.

hodnocení

2x

A co zkusit nějakýho novináře?.?.? Třeba ho to bude zajímat. Jestli se jedná o někoho v nějaké významnější pozici?.?.?

hodnocení

1x

Jo,jo,,,bonzovat,,se nemá,ale hlásit se to ,,muší,,! Jinak,jde vidět,jak se na VŠ asi nudíte,když máte čas studovat cizí práce.Když vy jako student jste to poznal,že je z 85 % opsaná a zkopírovaná,tak páni profesoři na VŠ to snad poznají taky! Ne? Člověk,který ji takto lehce pořídil moc na úrovni není,ale člověk který ho ,,bonzne,,je ještě horší!

martinaa*

1. pokud máte určitou sumu peněz, profesory moc nezajímá, jestli práce je nebo není opsaná. Plzeňská práva jsou jen špička ledovce.

2. tvrzení "jde vidět,jak se na VŠ asi nudíte,když máte čas studovat cizí práce" je velmi úsměvné. Studování cizích prací je běžnou součástí VŠ studia.

au1
hodnocení

0x

kvalita práce se rovná kvalitě člověka, který ji napsal. O pražským hradu, co to bude za obor, politologie, sociologie? Pak se divte, že ti co píšou takovýto práce, smaží v mekáču hranolky.
jo a k tomu bonzování - starejte se radši o sebe :)

buss

No a takový tě může jednou řídit...

No jo, ono se není co divit. Pokud je každý takový posera jako vy a stará se o sebe, tak to u nás vypadá tak, jako to vypadá.

Do poslední mrtě máte pravdu. Podepisuji :))

asd*

Díky "těm co se starají o sebe" to podvodníkům prochází.

Nejsem žádnej bonzák, vím kdo to ukradl, ale nechám si to pro sebe. Vím kdo ho zmlátil a okradl, nechám si to pro sebe. Vím kdo sousedovi vykradl barák, nechám si to pro sebe. Vím kdo vzal úplatek, nechám si to pro sebe. Vím kdo opsal bakalářku, nechám si to pro sebe.

Když chybí etika a hlavně odvaha proti zlu bojovat, tak se nic nezmění. Oznámil bych to tak, aby se to nemohlo zamést pod stůl, vzhledem k polěrům v ČR radši anonymně - můžeš mít problémy s chobotnicí která ti to vrátí např. tím že tě ze školy vyhodí. A pro spoustu lidí bys byl "hnusnej bonzák" - viz tahle diskuze.

Tak když už bonzuju, tak aspoň ne anonymně. Aby nám nechyběla tadlecta etika a odvaha.

asd*

To máš pravdu.

Ale člověk na to musí mít koule aby unesl následky - pro 90% lidí bude hnusnej bonzák a k tomu může být "odejit" ze školy - on v tom bude namočenej nejen student, ale i profesor. Pochybuju že by opsanou práci nepoznal...

kkozelik*
hodnocení

Ne, ten pražský hrad jsem ucedl jen jako příkad. BP se tohoto tématu vůbec nedotýká.

jmhad*
hodnocení

0x

já bych šel rovnou na děkanát.Tak by se nikdo nemohl po mě vozit,protože by v dnešní době už měl obavy. Ty názory kolegů zde jsou ještě z dob před 25 a více lety.Je třeba si postupně uvědomovat,že etika je prevencí korupce.

lidus*
hodnocení

0x

Sice máte asi pravdu, zaujalo mě co jste si dal práce , to skoro vypadá, že jste trošku mstivý. Pokud ta práce prošla u oponenta a byla obhájena, budete ve svém udávání tak trochu za blbce, pokud je to koncept tak rovněž jelikož práce může ve finále vypadat jinak, netuším o jakou školu jde ale na Masaryčce, Mendelce v Brně by kopírovačka neprošla-mají slušný prográmek, projedete si práci a označí vám to kopírovaný text. Já bych to nechala být, on titul neznamená nic když v hlavě máte pusto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]