Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nároky manžela na byt

Od: andy30 odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, mám prosbu. Před tím než jsem se vdala jsem si podala žádost na byt i třeba zadlužený. Mezitím jsem se ale vdala a byt mi přidělili( městský). Manžel tu má trvalé bydliště. Na dekretu je ale jen moje jmééno, a manžel je jako spolubydlící. Vzala jsem si na to uvěr, abych vyplatila dluh, který tu byl. Ted nám přišla nabídka od města na odkup do osobního vlastnictví. Tam už je i manžel. Chtěla bych se zeptat jestli se dá nějak udělat aby mi byt zustal a manžel na něj neměl právo. Mám tři děti a nemůžu jít bydlet pod most, a tudíž nemám peníze na případné vyplácení. Taky nevím jestli mi to bude chtít vůbec podepsat. Ten prodej

Děkuji za radu a pomoc

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x
Jedna věc je společný nájem bytu. Podle obč. zák. vám vznikl společný nájem bytu, i když není zcela zřejmé, kdy vám byl byt přidělen.
§ 703
(1)

Jestliže se za trvání manželství manželé nebo jeden z nich stanou nájemci bytu, vznikne společný nájem bytu manžely.

§ 704

(1) Stal-li se některý z manželů nájemcem bytu před uzavřením manželství, vznikne oběma manželům společný nájem bytu uzavřením manželství.

Dále platí: Obvyklou správu majetku náležejícího do společného jmění manželů může vykonávat každý z manželů. V ostatních záležitostech je třeba souhlasu obou manželů; jinak je právní úkon neplatný.

Z toho je evidentní, že záležitost sama řešit nemůžete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]