Nejste přihlášen/a.
Zhruba před měsícem jsem se dozvěděl, že moje manželka si nabrala hromadu půjček a teď má problém se splácením, takže šla s pravdou ven. Už opravdu nevím co dělat, jestli požádat o oddlužení, nebo to řešit nějak jinak Nemáte s tím náhodou někdo zkušenost?
Děkuji za jakoukoliv odpověď
Kolik dělají dluhy? Jaké máte příjmy a z čeho? Kolik máte nezaopatřených dětí? Máte hypotéku? Je již nějaká exekuce?
Z těchto údajů je třeba vycházet při posouzení, zda do oddlužení jít či nikoliv.
Zhruba 1,2 miliónu Já mám příjem z podnikání zhruba 35 čistého za měsíc a manželka 15 tisíc jako barmanka. Děti ani hypotéku nemáme a o exekuci zatím nevím. Ještě bych dodat, že většina půjček je nebankovních a výpisy doručovány na adresu její maminky.
No, tak to je průšvih. Takže dvě možnosti : 1) až se tu objeví rádce "Lidus", tak s ní probrat, jak řešili situaci se zeťem. Tam dluhy také nadělal jeden z manželů a právník jim poradil, jak to udělat, aby dluhy nešly za druhým manželem. Kdyžtak jí napište do vnitřní pošty a odkažte se na mě.
2) jít do oddlužení, protože jestli se jedná o nebankovní půjčky, tak tam jsou velice vysoké měsíční splátky, které asi nebudete momentálně schopni splácet. Takže časem by došlo k tomu, že půjčky budou zpoplatněny, přibudou Vám tam smluvní pokuty a úroky. Jestliže nezaplatíte, nastupuje soud nebo rovnou exekuce. Dluh tak může být do jednoho roku podstatně vyšší.
Nezlobte se, ale tohle je docela velký podraz. já bych jí hnal, že by nestačila počítat schody! vám bych radil to same!
Jenže zákon říká,že dluhy /i příjmy/ jsou společné. Za návr na oddlužení zaplatíte firmě cca 20 tisíc a soud ho nemusí schválit. Prvním krokem je začít se všemi jednat a nabídnout jim nějaký rozumný splátkový kalendář.To radíme každému.
doplněno 26.05.14 08:46:Ješště k otázce - nejsou to dluhy manželky ale jsou společné,tedy i Vaše
jmhad. Za Návrh na oddlužení se nemusí platit 20.000,-Kč. To je velice přehnaná částka. Jestliže dlužník splňuje podmínky oddlužení, tak není důvod, proč by mu nebylo schváleno. Jestliže příjde klient, tak jakmile projdu jeho podklady, tak mu můžu se 100%ní jistotou říci, jak to dopadne. Zda projde v naprosté pohodě, nebo jestli mohou nastat nějaké problémy. Ty nastávají u nízkopříjmových skupin nebo u lidí, kteří mají hypoteku.
Raditvtomto případě jakékoliv splátkové kalendáře je nesmysl. Již takto je dluh vysoký ažaž. V první řadě je potřeba co?Je potřeba zastavit růst úroků. Ty jsou pro klienta likvidační. Potom je potřeba zařídít se tak, aby nenastal problém, jestliže budu nemocný, příjdu o práci apod. Protože potom mi je splátkový kalendář k ničemu, jelikož nebudu mít na splátky. Je třeba si opravdu uvědomit to, že paní má dluhy u takových společností, kde si půjčíte 100.000,-Kč a do roka máte splatit 150.000,-Kč. To, když nesplníte, tak je z toho 250.000,-Kč.
V oddlužení v tomto případě klienti uhradí CELÝ dluh za dobu 5ti let. Ale mají tam tu výhodu, že jim po tuto dobu nebudou narůstat úroky. A že se nebudou muset klepat, co se stane, když náhodou zrovna nebudou příjmy v takové výši jako dosud.
Radit splátkové kalendáře v takovémto objemu dluhu je cesta do pekla. Budou se v tom motat ne 5let, ale 10. A z praxe vím, že tito lidé to po 2-3 letech placení stejně nezvládnou a jdou do oddlužení. Ale ne s dluhem 1,2mil, ale třeba se 2miliony.
Máte docela slušné příjmy, na bezdětnou rodinu co neplatí hypotéku, ale nepíšete nic o výdajích. Nicméně si myslím, že až polovinu výdělku byste měsíčně mohli dát na splacení dluhu a za nějakých 5let jste bez dluhů. Otázka je, jestli s Vám chce s takhle pitomou ženskou zůstat a platit za ní její dluhy. Na co ty peníze použila?
Řekla, že hrála na automatech, ale já už ji nic nevěřím. Poletí z domu, důvěra je jenom jedna. Děkuji všem za odpovědi. Případ je již v řešení a nakonec to vypadá, že to budu muset splácet taky. Podepsali jsme sice předmanželskou smlouvu, ale dočetl jsem se následující: odpovědnosti za dluhy partnera se nevyhnete ani podepsáním předmanželské smlouvy.
Nicméně, ještě jednou děkuji Vám všem!
Jak už tu někdo psal, zkuste se obrátit na @lidus - řešili v rodině stejný problém. Myslím, že by se Vám vyplatil šikovný právník, protože obzvlášťě dluhy z hazardu, by mohly jít nějak ošetřit - soudní zúžení sjm. nebo tak něco a pokud na smlouvách o půjčce není nikde Váš podpis, tak by to také mohlo hrát roli.
Bez právníka se neobejdete, může Vám ušetřit spoustu peněz! Nejrozumnější bude rozvod a to co zbyde, že budete muset zaplatit Vy, by byl možná vhodný podat návrh na oddlužení..záleží na konkrétní situaci.
Zdravím. Rychle právníka, bez něj nedocílíte nic, v novém OZ (ve starém také) je klauzule-zhýralý manžel-to by mělo vyjít ale rozhodovat musí soud. 1. okamžitě rozdělit SJM, 2. žádat soud, že jsem o půjčkách nevěděl (na co byly?), samotný rozvod sice nic neřeší ale já bych ho zvolila. Ještě můžete soud žádat o předběžné opatření (hrát nezakáží) zakáži brát si půjčky-poplatek soudu je 5000. Pokud se o nějaké nové půjčce dozvíte tak okamžitě jít do té společnosti-banky a tam napsat prohlášení-o půjčce jsem nevěděl... Pokud měla půjčky na hazard nebo tzv. život nad své poměry, oddlužení nepovolí. Pokud si brala půjčky u banky a do smlouvy uvedla např. na nábytek, pokud si brala půjčky i když věděla, že nemá na splátky tak ji hrozí stíhání za úvěrový podvod (už se těším, až mi zavřou zetě), nezavřou jelikož jeho matka nepochopila, že dělá velkou chybu když dluhy platí za něj a on hraje dál.
doplněno 26.05.14 12:37:Četla jsem co píšete ještě jednou. Odpovědnosti za dluhy manžela o kterých jste nevěděl a manžel peníze použil na svůj zhýralý život (v zákoně je to nazývané marnotratný manžel), (hazard nebo třeba propil) soud musí rozhodnout a v tomto případě to určitě výjde. Ale pozor, pokud třeba za půjčené peníze koupila auto a vy o tom nevěděl, tak těchto dluhů se nezbavíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.