Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dnes jsem odmaturoval a zajímalo by mě co dál. Na vysokou nechci, takže na pracák, ale nevím, do kdy za mě stát platí ZP a SP, jako za studenta. Zda mi to skončilo dneska, když jsem ukončil střední školu nebo až dostanu vysvědčení či po prázdninách.
Děkuji
Na vysokou nechci, takže na pracák
No nevím, asi jsem nemoderní s beznadějně archaickými názory, ale já jsem po maturitě šel - do práce...
to se mi zdá velmi rozumné, ale co je dnes rozumné. znám dost takových, co šlo raději na VŠ i za cenu, že to bude několikanásobný propadák, hlavně ne do práááááááááááccccccccccccééééééééééééé
Do 31.8 máte status studenta, od 1.9. se budete muset hlásit na pracák, pokud má za vás stát platit ZP a SP.
Doba studia se od 18. narozenin nezapočítává do nároku na důchod ---od 18. narozenin student přestává být účasten na důchodovém pojištění, tj. není již hrazeno státem a doba studia se nezapočítává do nároku na důchod. Student, který nevykonává výdělečnou činnost, nemusí pojistné odvádět
doplněno 27.05.14 19:50:Na vysokou nechcete,zvážil jste možnost studia VOŠ (vyšší odborné školy)? VOŠ je více zaměřená na praxi, důležitý je výběr oboru kvůli dobrému pracovnímu uplatnění
KLuk který má pouze maturitu ,,tak to jsou zabité roky. Raději se vyučit něčím ..Běžte se ještě něčím vyučit jestli to jde ,,nějakou nástavbou,,Takhle budete podomní prodejce snad,,,dneska se více oceňuje řemeslo. Takže ještě je možná rekvalifikace.
doplněno 28.05.14 01:36:,,Myslela jsem jen gympl,,,nemyslela jsem učební obor s maturitou. To je o něčem jiném
KLuk který má pouze maturitu ,,tak to jsou zabité roky. Raději se vyučit něčím
Vaše věta není zcela pravdivá. Trochu to rozvedu - ano, pokud někdo udělá s odřenýma ušima maturitu na gymplu s tím, že se tam čtyři roky flákal a řešil pouze FB, ask a podobné nezbytnosti, tak pak máte pravdu. Takový absolvent je dost nepoužitelný.
Ovšem pokud se jedná o absolventa střední odborné školy, tak vyhlídky nejsou zdaleka tak beznadějné. Jenže to chce systematicky na budoucnosti pracovat, sehnat si o prázdninách brigádu, praxi, stáž. Prostě něco, co mě dostane do kontaktu s potencionálními zaměstnavateli a s problematikou oboru, kde bych chtěl pracovat.
Je jasné a pravděpodobné, že zfleku nedostane pozici, kterou si vybral. Zejména pozice pilotů F1,kosmonautů, generálních ředitelů, rentiérů a pod asi nebudou i´hned k mání. Ale netřeba propadat depresi. Já jsem dodělal průmku těsně před revolucí a přesto, že jsem měl SŠ vzdělání šel jsem hezky makat rukama do výroby. Ale protože jsem nebyl líný a snažil jsem se posbírat co nejvíc zkušeností brzy jsem už byl ,,kancelářská krysa´´ - technolog. Podobných začátků jsem zažil z různých důvodů v bouřlivé porevoluční době divokých privatizací a následných krachů firem víc a vždy jsem se dokázal vypracovat na pozici, ve které jsem byl spokojen, nemyslím jen finančně, ale také dost řeším vztahy na pracovišti, aby člověk nemusel jezdit do práce otrávený.
Když však člověk hodně chce a aspoň trochu umí tak práci najde. Tehdy stejně jako dnes. Není to lehké, to ne, kdo chce uspět, musí se holt stále něco učit a zdokonalovat se. Ale z každodenní praxe, kdy jezdím po firmách vím, že mnohé hledají pracovníky, ne v každém regionu, ale to přece dnes není problém jít za prací, ne?
zavinac: vy asi maturitu nemáte že?
Jde o to sehnat dobrou práci, která vás bude bavit a když už vás nebude bavit, tak aby vás alespon jednou měsíčně bavili ty peníze..
To je jedno ,,jestli mám či ne,,ale je to můj názor že kluk který má pouze maruritu jsou zabité roky. Můj přítel,který má vnuka ,nedali ho na vyučení se nějakého oboru,hledá práci.Vím,že ji hledá každý ,,ale pouhá maturita na nic zaměřená, je na psí štěkPokud nechce jít dál na nějakou vysokou školu. Jo pokud má třeba stav. průmyslovku ,,tak to je o něčem jiném,nebo vyučen v oboru s maturitou. Dneska má kažždý učební obot maturitu,,Ale je aspoň vyučený! A má řemeslo v rukou..Nevím jestli mne chápete ,ale jinak vám to neumím napsat.Asi nemáte maturitu...
doplněno 28.05.14 09:26:dodatek,,,jo kdyby byl zedník ,nebo něco co se tady žádá,tak by práci našel hned. Asi tak..Byla jsem v nemocnici a tam je muž,který dělá zdravotní sestru,,,,,je to ing. Takže usuzuji že dnes je tolik vystudovaných a některým je to k ničenu téměř. Taková je doba ..
člověk po vyučení možná snáz sežene práci, ale na každou korunu se pěkně nadře!
Jde o to hledat práci a nebrat hned první rachotu, co se namane. Mám maturitu, která je podle vás k ničemu, nádprůměrnou mzdu na kterou se nenadřu. Takže asi tak. POkud bude tazatel shánět, jistě sežene..
Na ÚP jsem byl registrován půl roku. nabídky práce jsem nějaké po tu dobu měl, ale za 12tis. a méně je třeba tyto rádoby zaměstnavatele poslat do patřičných míst!
S odborně zaměřenou SŠ můžete hledat místo vychovatele,mistra, nákupčího...Pokud máte ale gymnásium, je uplatnění horší.
O pracáku raději prozatím neuvažujte a hledejte práci. Pro začátek to třeba nebude podle Vašeho gusta, ale hledat dál, ono se něco lepšího najde. Ale podstatné je hned zapadnout do pracovního procesu. Získáte tak i praxi a k té také hodně zaměstnavatelů přihlíží.
Pokud skončíte na pracáku, zvyknete si lenošit. Něco dá stát, něco rodiče a pak už se ani tu práci tak nějak hledat nechce. Znám to ze svého okolí. Proto vemte i to, co se Vám až tak úplně nelíbí. Jste mladý, zdravý, chvíli to vydržíte a mezitím intenzívně hledejte něco, co by Vás oslovilo víc.
Hlavně,pokud možno, nezačínat s pracákem. Není to sice pravidlem, ale často to bývá začátek konce. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.