Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ARO Náchod, bazální stimulace - zkušenosti

Od: miklous* odpovědí: 10 změna:
Milí poradci i hosté.
Mám syna po úrazu hlavy. V současné době je ve vojenské nemocnici v Praze. Zítra ho mají převážet do nemocnice Náchod na oddělení ARO.
Kdo z Vás ji zná ví, že každé oddělení této nemocnice bohužel nenabízí stejně kvalitní péči. S tímto oddělením nemám žádné zkušenosti a proto žádám Vás, jestli se můžete podělit o ty svoje.
Na internetu jsem zjistila, že pracují s bazální stimulací, což vítám, jelikož s tou začali u mého syna už v Praze.
Bazální stimulace je mou další otázkou na Vás. Je to pro mě nový termín, se kterým se začínám seznamovat a čerpám info kde se dá. Proto i tady prosím o Vaše zkušenosti.
Díky všem. M

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cobrak*
hodnocení

3x

Dobrý den. Bazální stimulace se používá u pacientů, kteří mají z nějakého důvodu (Váš syn kvůli poranění hlavy) porušené vnímání svého okolí. Právě bazádlní stumulací se u pacientů snažíme narušené nebo úplně ztracené vnímání nahradit. Bazální stimulace je soubor několika stovek různých postupů a především doteků při postkytování běžné péče o pacienta. Když například máme pacienta v bezvědomí a potřebujeme ho odkrýt, abychom u něho provedli nějaký výkon, běžně to děláme tak, že vezmeme peřinu u brady pacientu (za horní hranu) a pacienta odkryjeme. To ovšem zapříčiní toho, že pacient v bezvědomí (je prokázáno) dostává strach z toho, že najednou přijde o přikrývku a je během vteřiny najednou celý obnažen. Bazální stimulace pro stejný cíl užívá techniku takovou, že chytneme peřinu naopak za spodní okraj, čímž docílíme toho, že pacient o ni přichází postupně a tím se na to jeho tělo i postupně připravuje. Docílí se tím toho, že pacient se nedostává do takové psychické nepohody, jako by se dostal, kdybychom mu najednou sebrali peřinu. Toto je ovšem jen jeden z mnoha postupů, existují jich stovky, dokonce jsou na to i různé kurzy. Bazální stimulace má obrovský přínos pro všechny pacienty, kteří ji mají indikovanou, jako Váš syn! Kdybych ji měl nějak pojmenovat, tak bych řekl, že je to soubor postupů, které pacientovi dávají pocit, že i když "nevnímá," je o něho staráno s lidským přístupem. Pomocí bazální stimulace kompenzujeme pacientovi to, že nemá zrak, sluch a nevnímá. Pokud máte možnost, snažte se, aby Váš syn zůstal i nadále v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích, je to opravdu špičková nemocnice, znám to tam, vždy, na všech odděleních, je zde poskytována naprosto profesionální, troufám si říct, že až nadstandartní péče o všechny pacienty. Mluvím z vlastních zkušeností, prošel jsem tam něklika odděleními jako spondylochirurgií až po ARO a vždy jsem byl maximálně mile překvapen, jak se tam o pacienty starají. Když vezeme těžkou dopravní nehodu právě do Ústřední vojenské nemocnice, tak vím, že svého pacienta svěřuju do péče maximálních odborníků a vím, že v péči, kterou jsem zahájil, bude důkladně pokračováno. Snažte se, aby Váš syn v této nemocnici zůstal co nejdéle.

Přeu Vám hodně štěstí a zdraví Vašemu synovi!

S upřímným pozdravem

Cobrák

miklous*
hodnocení

Cobráku. Moc Vám děkuji za příspěvek. Mám ještě otázky, které jsou více osobní, proto jsem si dovolila využít vnitřní poštu. M

zwiki*
hodnocení

2x

Dobrý den.

cobrak - má pravdu,Vojenská nemocnice má kapacity a má nejlepší reference.Pracoval jsem tam před lety,to tam ještě léčili Havla.Přeju synovi i Vám vydržet a hodně sil.

miklous*
27.05.14 16:10
hodnocení

Děkuji. M

sebod*
hodnocení

0x

miklous. Máte-li možnost, ponechte syny ve vojenské nemocnici v Praze.

miklous*
hodnocení

To bohužel nejde. Nebylo to mé rozhodnutí, ale lékařské. Také bych byla klidnější. Na druhou stranu - mít ho blíž zase znamená víc kontaktu a ten je pro něj také velmi důležitý... Chci pro něho to nejlepší a moc se bojím... M
martinaa*

Zdravím, syn je při vědomí, nebo ne? Pacienta nemocnice nemůže převézt, pokud k tomu on sám nedá souhlas, výjimku tvoří pacienti v bezvědomí - poté by ale logicky měli rozhodovat rodinní příslušníci, ne nemocnice, jak se jí to hodí.

Našla jsem pouze toto ferovanemocnice.cz/... , ale pokud jste proti, udělala bych možné i nemožné, aby zůstal v té vojenské nemocnii.

doplněno 27.05.14 14:17:

A ještě toto ferovanemocnice.cz/... , z čehož vyplývá, že rozhodovat o převozu může rodinný příslušník, který byl soudně určený opatrovníkem pacienta.

miklous*
hodnocení

Martino. Díky za příspěvek. Bohužel v bezvědomí je. O jeho přeložení bylo skutečně rozhodnuto bez mého svolení.
Jsem si vědoma toho, že měl štěstí v neštěstí, když se dostal do vojenské nemocnice.
Více tamních lékařů se včera shodlo, že z lékařského hlediska už není nic, co by pro něj mohli udělat. Že teď záleží na následné péči do které spadá i bazální stimulace, kde je integrace rodiny do péče velmi důležitá a my to máme do Prahy 150 km + přes celou Prahu. Jezdila jsem za ním ob den, ale to je dlouhodobě nemožné.
Z tohoto úhlu pohledu bude lepší, když to budu mít za ním blíž.
Ideální by bylo, kdybychom byli z Prahy. Ach jo... M

miklous*
hodnocení

Zdravím. Poslední týdny jsem slyšela mnohokrát skloňovat "axonální poranění" a "prognóza nejistá". Ale vše zlé zahnala dvě nejkrásnější slůvka na světě "AHOJ MAMI". Chtěla bych svou radost vykřičet do celého světa... :) :) :) M
zwiki*

Krásná dvě slova od syna.Sdílím radost s Váma.Konečně je po nejistotě a strachu.*ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]