Nejste přihlášen/a.
Buďte zdrávi,
rád bych se zeptal, jak řešit následující situaci... Nájemce má nedoplatek za služby, ale cuká se, že mi ho nejspíše nedá. Problém tkví v tom, že za topení se to rozpočítává na celý dům (nebyla měřidla)... a nájemce tam byl od 1.4. - 31.12., tj. necelý rok a já to spočítal tak, že jsem vydělil účtovanou celou částku za topení dvanácti (počtem měsíců) a vyšel mi průměr na měsíc a ten průměr jsem napočítal tedy od 1.4. Je to takto možné udělat? Děkuji
J.
Doplňuji svou odpověď tak, že do nákladů za teplo se počítají i náklady za teplou vodu, vyčtete to z vyúčtování. Teplou vodu používá každý po celý rok rovnoměrně, bez diskuze . Pokud ohříváte teplou vodu jinak, jde o jiný případ. Dále, topná sezóna je od září do května, podle teplot a navíc slušná kotelna zavlaží i v létě, pokud je chladno. No a při ročním vyúčtování se náklady za měsíc prostě jinak zjistit nedají, než dělením celkových nákladů 12. V daném případě je trochu nespravedlivé, že průměr je zvyšován náklady topení za tři měsíce topné sezóny, ale vypočíst přesnou částku se nedá. Možná nějaký kompromis? Ale že by se na nedoplatku nepodílel, to snad ne. Jinak je dobré na stanovení přiměřených záloh pamatovat tak, že zálohy stanovíte podle počtu osob v bytě (po dobu nájmu) a nedoplatek pak není tak velký, ev. přeplatek se přece jen dělí lépe
. Poraďte se ještě o možnostech na SVJ, případně u pověřené firmy.
Vaše vyůčtování není férové, topí se sedm měsíců v roce, takže jste celou částku měl vydělit sedmi a jemu účtovat dva měsíce.
7 měsíců v roce? Topí se od 1.9. do 31.5, tak jakých sedm měsíců? To nějak nechápu, jak to myslíte. A proč účtovat dva mesice?
doplněno 25.05.14 20:36:Ještě nechápu, proč by to vyúčtování nebylo férové? Ja ho dostal standardně od dodavatele tepla, resp. od správcovské společnosti... Beru to tak, ze vlastně nájemce tam je, takže kdo by ho měl zaplatit? Ja, kdyz tam nejsem?
No, pochybuji o tom, že se nějak moc topí v září a v květnu. To se mi jeví trošku jako hloupost nebo obrovské plýtvání energií. Já bych souhlasila s těmi sedmi měsíci topné sezony. Nájemce tam v tomto období bydlel 4 měsíce. Takže bych to asi rozpočítávala takto. I když se může opět ohradit, že to je období, kdy se topí nejméně, protože největší mrazy bývají v lednu a únoru.
Tento výpočet je vždy trochu nepřesný. Náklady za topení se samozřejmě počítají za celý rok, nejen za některé měsíce. Dále je důležité, zda máte ve smlouvě, že služby se platí zálohově a případný nedoplatek vzniklý vyúčtováním poměrně zaplatí nájemník. Vysokému nedoplatku lze předejít stanovením výše záloh podle počtu osob v bytě, pak obvykle není nedoplatek vysoký. Takže nedoplatek by zaplatit měl, ukážete-li mu vyúčtování, z něhož budou částky patrné, nemáte-li to ale dohodnuto ve smlouvě, je to těžší. I tak by ale zaplatit měl, protože to teplo prostě spotřeboval, vymáhání by ale bylo problematické.
Nejférovější by bylo opravdu do každého bytu dát měřidlo. Tak ví každý nájemník, na čem je a kolik protopí. Ono by to nutilo i k šetření, takhle si každý řekne: stejně nám to napočítá průměrem všem nastejno, tak co bych šetřil. A pořádně si zatopí a pak otevře okno.
Ti nájemníci tam přišli až 1. 4., kdy už ty největší mrazy byly pryč, občas si jen asi "zabzdili". Ale jistě už ne moc a pravidelně. Potom bych brala v úvahu říjen,listopad a ten prosinec.
To Vaše průměrování není pro ně opravdu poctivé, v lednu, únoru se topilo o 106 a oni u Vás dosud nebydleli. Ani se nedivím, že se podnájemník mrská, mrskala bych se taky. Nemůžete jim dělit celý rok dvanácti, protože tam nebydleli celý rok, ale jen 9 měsíců, s těmi ostatními nemají co do činění.
Jak píšu, spravila by to pouze individuální měřidla do každého bytu. Jaga.
Asi záleží, jak je sepsaná smlouva.
Já bych to udělala tak, jako tazatel. Částka / 12 x počet měsíců, kdy v bytě bydleli.
Jen mě tak napadlo:
Přece když budu mít v bytě podnájemníky a budou tam bydlet jen mimo topnou sezonu, tak jim nevrátím všechny zálohy za teplo jen proto, že tam nebydleli v topné sezoně a pak to nenaúčtuju najednou těm, kteří tam bydleli jen v topné sezoně.. Ač se to může zdát spravedlivé.. Nebo po nájemnících mám chtít mimo topnou sezonu menší částku a o topné sezoně vyšší? Třeba tito podnájemníci hodně topili a hodně větrali, kdo ví jak moc je to pro ně nespravedlivé.
Já když nebudu celý rok v bytě bydlet a nebudu v něm topit, tak po mně SVJ také bude chtít poměrnou část dle podlahové plochy bytu a bude jim jedno, že v bytě nikdo nebyl (i kdyby byly měřáky, stejně se část platí dle podhlahové plochy)..
Nebo ne?
Děkuji všem za odpovědi. Mě nejvíc naštavlo, když mi řekli, že naopak budou chtít vrátit... když mi dluží cca 4000... Ve smlouvě máme uvedeno, že služby se platí zvlášť - zálohou a na konci roku je vyúčtování. A ještě mě napadlo... jak bych měl správně udělat vyúčtování například ke konci června? Když vlastně ještě nemám v ruce oficiální vyúčtování.
Podle mně to takto vyúčtovat nelze, musí být vyúčtování za celé období, tj. za celý rok, teprve potom se uvidí, zda zálohy placené měsíčně stačí na skutečnou spotřebu, nebo ne. Ale mohu se plést, nejlepší je opravdu zajít na tu firmu, která Vám vyúčtování provádí. Jinak ve smlouvě to máte dobře, mělo by tam ještě být, že nedoplatek nebo přeplatek se vyrovná poměrně. Výpočty spotřeby jsou velmi složité a opravdu dobře je znají jen ti, co s nimi pracují, my uživatelé máme jen základní znalosti. Vyplatí se Vám si zjistit něco víc, když pronajímáte byt.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.