Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplacení přesčasů a dovolené ve zkuš.době

Od: destiny5® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Chtěla bych dát ve zkušební době výpověď. V této společnosti mám 40hodin přesčasů-jsou evidované a myslím, že nejméně jeden den dovolené. Chtěla bych odpracovat přesně 3měsíce a pak odejít. Nevíte jak je to dnes se zákonem, jestli jsou mi povinni přesčas a dovolenou proplatit nebo mi to propadne? Raději bych kdybych ten týden(do konce zkušebky) ještě pracovala a proplatili mi to, než si to vybrat. Děkuji za rady. Přeji hezký den.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

zwiki*
hodnocení

3x

Dobrý den.Měli by Vám vše proplatit jak skončíte pracovní poměr.Je to jedno jestli ve zkušební době.

hodnocení

Omlouvám se, ale slovo MĚLI se mi moc nelíbí. Proplatí to tedy? Je to někde danné v zákoníku nebo třeba máte zkušenost? děkuji

janplinto*
hodnocení

0x

Přesčasy se odvíjejí od stanovené pracovní doby, což by se zkušební lhůtou nemělo nijak souviset. Dovolená je počítána ročně, čili předpokládám alikvótní část. Ale nemusí jít o zjevenou pravdu.

doplněno 25.05.14 12:23:

Dovču máte zde, u přesčasů záleží na tom, jak je sepsána pracovní smlouva, ale to je záležitost přesčasů obecně, nikoliv přesčasů ve zkušební lhůtě. Čili zkušební doba a přesčasy spou nesouvisí.

iz*
hodnocení

0x

Ve zkušební době jde o zrušení pracovního poměru, nikoliv o výpověď (dejte si pozor na přesnou formulaci, musí být zřejmé, co přesně chcete). Doporučuji ale doručit zaměstnavateli písemné zrušení pracovního poměru až v den, kdy chcete pracovat naposled (nejlépe osobně proti potvrzení převzetí na kopii).

Pokud v průběhu zkušební doby odpracujete celkem alespoň 60 pracovních směn, budete mít nárok na tři dvanáctiny roční výměry dovolené. Při roční výměře 20 dnů byste měla nárok na 5 dnů dovolené, při výměře 25 dnů by šlo o 6 nebo 6,5 dne dovolené (podle toho, jak zaměstnavatel dovolenou zaokrouhluje).

Odpracujete-li pracovních směn méně, vznikne Vám nárok na dovolenou za odpracované dny, za každých odpracovaných 21 směn na jednu dvanáctinu výměry. V tomto případě by šlo o 3 (nebo 3,5), případně o 4 (nebo 4,5) dne dovolené.

Zaokrouhlovat lze dvěma způsoby a oba jsou správné. Záleží na tom, který z nich Váš zaměstnavatel používá.

Jestli nemáte mzdu sjednánu s přihlédnutím k práci přesčas, budete mít nárok i na zaplacení mzdy + příplatků za práci přesčas. Podmínkou by samozřejmě bylo, že šlo o nařízenou práci přesčas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]