Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s hraním na kytaru u leváků?

Od: smazenakreveta* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

chtěla bych vědět - protože někteří leváci hrají na kytaru klasicky (drží akordy rukou levou) a někteří si buď prostě obracejí struny, nebo mají LH kytaru - jak takový levák, co kytaru v ruce nikdy nedržel, pozná, kterou rukou chce doopravdy hrát?

Proč vlastně tolik leváků hraje stejně jako praváci, není to pro ně nevýhoda při učení?

A jak je možný, že člověk (ať už je pravák nebo levák) drží akordy zpravidla tou "levou" neboli nešikovnější rukou, když je držení strun, podle mě, mnohem těžší, než samotný brnkání (či jak to mám nazvat).

Přemýšlím totiž, jelikož jsem levák, ale doma máme jenom ty normální kytary, jestli mi to třeba nepůjde hůř? Jenže se tomu nechci zase věnovat natolik vážně, abych si kupovala nějakou speciální kytaru, víte?

Jestli mi někdo poradí, jak to teda je, tak děkuju.:)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

0x

Někdo známý taky brnkal odspodu, ne? Neměl struny v opačném pořadí a nebrnkal shora dolů, ale zespoda nahoru.

Mně to přijde spíš jako výhoda, když budou hrát stejně jako praváci, protože budou používat tu šikovnější ruku. Ani já jsem nikdy nepochopil, proč se třeba i smyčcové nástroje drží na tuhle "nešikovnou" stranu, ale držet je naopak si už nedokážu představit, takže nevím :D

(Jinak jediné, na co jsme během dlouhodobého intenzívního výzkumu s kamarádkou levačkou přišli (pochopitelně krom psaní), je to, že při zavazování tkaniček dělá pohyb opačnou rukou, takže jsou pak smyčky překřížené naopak.. všechno ostatní se provádí úplně stejně :))

doplněno 22.05.14 19:41:

včetně té kytary*

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Já jsem na kejtru levej i jako pravák. Kontrabas mi šel podstatně líp. K tomu přirozenému leváctví bych asi napsal. To se musí jen zkusit chytit několik tradičních akordů. Ddur, G dur, Céčko a porovnat to po přehození strun na opačno, co se drží lépe, možná až jednodušeji. Z toho bych vycházel.

doplněno 23.05.14 17:25:

Šílenej narkoman Jimi Hendrix hrál levou na pravý kytaře a zrovna jeho to nějak netrápilo, ty struny přehodit. Jestli to bylo jen z důvodu lenosti, nebo nějaké geniality? Nevím. Ale, že to jeho hraní na otočenou kytaru vypadalo divně. Což?

iz*
hodnocení

0x

Dneska už to je možná jinak, ale dříve byly všechny učebnice, rozkresy, schémata, ... pro pravoruké. Možná, že pro leváky bylo snazší se naučit, co bylo k dispozici, než si vše překreslovat nebo v duchu obracet ...

Jinak to chce vyzkoušet. Někomu to vadí, ten si přehodí struny, jinému ne (nebo méně) ...

figurek*
hodnocení

0x

Záleží na tom, jaké si vytvoříte základní návyky a já vám dobře radím, držte kytaru jako praváci.

V anglických autech sedíte napravo a rychlosti řadíte levou rukou, ať jste pravák či levák. Jestli máte řidičák a umíte řídit auto, pak někdy zkuste přibrzdit levou nohou. Jen si zkuste, jak se vám takové přibrzdění tou šikovnější nohou povede. Předpovídám, že postavíte auto na čumák.

cobrak*
hodnocení

0x

Stejně jako některý pravák dokáže psát levou rukou, některý levák dokáže hrát na kytaru rukou pravou. Stejně jako se třeba levák naučí řadit v autě pravou rukou, naučí se i pravou rukou hrát ;) Jinak si musí přeházet struny.

doplněno 23.05.14 17:26:

Figurek: Koukám, že máme podobné myšlenkové pochody :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]