Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem pravidelným dárcem plazmy a při posledním odběru mi říkali, že mám zvýšenou hustotu červených krvinek. Můžete mi to prosím někdo přiblížit o co se jedná a jaký to má vliv na zdraví? Moc děkuji za vaše odpovědi.L.
Hematokrit je poměr mezi objemem červených krvinek a plné krve. Jedná se tedy o procentuální vyjádření objemu erytrocytů v jednotce krve. Závisí na počtu a velikosti červených krvinek. Patří do základního vyšetření krevního obrazu. Normální hodnoty objemu červených krvinek jsou 47% (+-5%) u mužů a 42% (+-4%) u žen.
Více zde: cs.wikipedia.org/...
Dobrý den.Zvýšené množství červených krvinek, tzv. polyglobulie může být adaptačním mechanismem, kdy organismus reaguje na sníženou nabídku kyslíku. Zahuštěnou krev nacházíme pravidelně u obyvatel vysokohorských oblastí, kde je současně snížená hustota kyslíku v ovzduší. Polyglobulie se objevuje i při nemocích plic a dýchacích cest, především při chronických chorobách průdušek. K zahuštění krve červenými krvinkami dochází také při zvýšené tvorbě krvinek na podkladě poruchy kostní dřeně, zde hovoříme o pravé polycytémii. Známkami polyglobulie jsou zarudlé až modravé zbarvení kůže v obličeji, prstů, pocit tlaku na hrudníku, pocity nedostatku vzduchu, hučení v uších, bolesti hlavy a také poruchy vidění.Může to být jen přechodné a při příštím odběru plazmy Vám řeknou jestli máte nebo nemáte zvýšenou hustotu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.