Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální a formulář A1

Od: dezik odpovědí: 4 změna:

Dobrý den

dneska jsem si byl podat žádost o formulář A1 a paní úřednice byla velice nepříjemná, takže jsem se ji nechtěl na nic víc vyptávat.

Ale jestli jem jí dobře pochopil, když si podám formulář A1 (z důvodu práce v zahraničí), stává se pro mne sociální pojištění povinným?

Děkuji :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Pokud byla úřednice nepříjemná, měl jste se obrátit na jinou, nebo jste si na ni mohl stěžovat u jejího nadřízeného. Úředníci jsou na úřadech kvůli nám, ne naopak (jak si snad někteří myslí - ale s tím už jsem se dlouho nesetkala).

Sociální pojištění je povinné pro zaměstnance a pro OSVČ. Formulář A1 prokazuje, že je podnikatel/zaměstnanec nadále účasten sociálního pojištění v ČR (že si je hradí v ČR).

doplněno 22.05.14 21:02:

Jak to budete mít se zdravotním pojištěním? Mrkněte se do této publikace (formát PDF, 7 MB). Je sice určena zaměstnancům, ale jsou v ní informace užitečné i pro OSVČ.

dezik
hodnocení

No, zdravotní si hradím sám, ale sociální si hradit nechci. Nicméně zaměstnavatel nakonec řekl, že A1 nepotřebuju, ale já už si o ní zažádal, jde žádost nějak zrušit a zároveň zrušit platbu sociálního? Děkuji mockrát :)

iz*

Jestli jste zaměstnán, měl by za Vás všechno vyřídit zaměstnavatel. Ale jako zaměstnanec si nehradíte zdravotní pojištění sám ...Pokud podnikáte a budete podnikat i v Rakousku, budete si vše vyřizovat sám. Budete-li v zahraničí déle než 6 měsíců, a budete-li si zdravotní pojištění hradit tam, můžete se před odjezdem u nás odhlásit. Pozor na placení daní (záleží mj. na délce pobytu v zahraničí).

V té brožuře je to podle mne dobře vysvětleno. Zrušit žádost by mělo jít.

Ale hlavní je ujasnit si, jestli tam jedete podnikat (vše si vyřizujete sám) nebo jako zaměstnanec (vše vyřizuje zaměstnavatel).

dezik
hodnocení

Do zahraničí jedu na 4 měsíce. A mám tkaovou zvláštní umšleckou smlouvu, nicméně, zítra paní úřednici zavolám. Vám mockrát děkuju za selské vysvětlení :) zase jste mě trošku hodila zpátky do pohody :) a do brožury mrknu, díky mockrát :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]