Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měla bych dotaz.
můj přítel, který je stálé ženatý.má 5leté dítě se svoji ex partnerkou. ta se rozhodla že jejich syna přejmenuje na její rodné příjmení...On s tím samozřejmě nesouhlasí, o syna se stará...alimenty platí...je možné aby soud na tohle přistoupil? pokud on nebude souhlasit?Ex říkala, že když není rozvedený že na to soud přistoupí...
Verunko, proč vy si komplikujete svůj mladý život? Vám to může být šumafuk. Vás by mělo zajímat, že žijete se ženatým mužem, kterého jste vzala rodině. Pomodlete se, aby nějaká bezstarostná, usměvavá prdelinka neodloudila muže vám a nechala vás s děckem. A ta mu věřila všechny řeči o tom, jaká vy jste potvora, která jemu nerozumněla.
Babkazov, jindy si Vašich rad vážím, ale tohle jste přepískla. Aniž byste věděla cokoli o vztahu tazatelky a jejího přítele, tak zde píšete Vaše smyšlenky, kde jste z ní udělala mrchu, co odloudila chlapa manželce a dítěti.
Napadlo Vás, že odejít od manžela mohla ta paní? Nebo že se slečna s přítelem seznámila až po rozchodu manželů? Ne, ale hlavně, že už máte jasno a dovolíte si hodnotit.
K dotazu - bez souhlasu otce to u soudu na 90% neprojde, byla bych v klidu.
Martino, nemusíte se omlouvat, každá máme nějaké zkušenosti, nějaké názory. Napíšu vám, jak jsem k těm smyšlenkám došla. Když paní chce změnit jméno dítěte, určitě se chce rozvést. Proč on stále zůstává ženatý? Jsem už hodně dlouho sama ale nikdy, nikdy bych si nevybrala ženatého chlapa od dětí, který nemá uzavřenou minulost. Víte co všechno jsem vyslechla?! Nevíte! Ženatí jsou prostě obrovské tabu! Nikdy nikdo nemůže vědět, co za tou krizí bylo, je a bude. Je možné a velice pravděpodobné, že kdyby on zůstal chvíli sám, situace v rodině by se zklidnila a ti dva se dohodli. Jakmile najde talíř a postel a zůstane ženatý, v posteli jiné? Není to divné? Moc bych byla ráda, kdyby se toto nestalo žádné ženě. Musí to být peklo.
doplněno 21.05.14 10:29:Jo a ta změna příjmení u dítěte, to je určitě jenj truc akce, na to, že je u jiné.
Asi tak jak píše babča from OV. Nekomplikujte si život. Navíc je jedno co my si myslíme. Obraťte se na OSPOD. Ti v tom mají dostatečnou praxi. A stačí jeden telefon soudkyni, která jim předběžně řekne jak asi rozhodne. Ale mezi námi. Má příjmění vliv na dobrý život? Já myslím, že ne. Jen se spolu rodiče handrkují a týrají tím své dítě.
Pokud jsem to pochopilka, je ženatý z jednou, dítě má z ex přítelkyní a vy jste ta další v pořadí. Matka dítěte může příjmení své změnit snadno ale děcka už ne.
Za nezletilé dítě podává žádost o změnu jména nebo příjmení jeho zákonný zástupce, nejčastěji tedy rodič. Takovouto žádost však není možné podat bez dalšího, zejména bez souhlasu druhého rodiče. Souhlas druhého rodiče se změnou příjmení dítěte musí být písemný a je nutné ho přiložit k žádosti. Není-li souhlas činěn před matričním úřadem, který rozhoduje o změně jména, nebo příjmení nezletilého dítěte, musí být podpis na souhlasu s uvedenou změnou úředně ověřen. Tento doklad není třeba předkládat, pokud druhý rodič zemřel; v tom případě se k žádosti přiloží jeho úmrtní list, anebo pokud byl druhý rodič zbaven rodičovské zodpovědnosti, nebo byl-li výkon jeho rodičovské zodpovědnosti pozastaven, popřípadě pokud byl zbaven způsobilosti k právním úkonům, nebo jehož způsobilost k právním úkonům byla omezena; v tom případě se k žádosti přiloží pravomocný rozsudek. Doklad o poskytnutí souhlasu druhého rodiče se změnou příjmení dítěte není vyžadován, není-li známo místo trvalého pobytu druhého rodiče.
Odmítne-li druhý rodič souhlas se změnou příjmení dítěte udělit, je možné jej nahradit pravomocným rozhodnutím soudu, jímž se souhlas nahrazuje. Jedná-li se o změnu příjmení dítěte staršího 15 let, vyžaduje se jako nezbytná podmínka také souhlas této osoby.¨(toto říká zákon). Soud souhlas obvykle neudělí, pokud otec dítěte plní vyživovací povinnost a o dítě se stará např. střídavá péče.
Verčo,neporadím...Ale zeptám se Vás,chtěla byste,aby se Vaše dítě jmenovalo po Vašem manželovi,který Vás opustil?Já tedy ne !
Je rozumné, aby dítě mělo stejné příjmení jako matka, přítel možná platí alíky, ale je to asi převážně ona, kdo s dítětem chodí k doktoru, vodí ho do školky, a všude musí vysvětlovat, že je to opravdu její dítě i když se jmenuje jinak.
Ale to je zcela běžné. Že dítě má jiné příjmení než matka. Představte si, že to bude flundra, co se 6x provdá, nebo naopak neštastná žena co se vždy napálí a 6x se rozvede. To bude dítěti co 2 roky měnit příjmení, aby se nedejbože doktoři neptali proč má jiné příjmení? To kdo koho kam vodí není argument. Argumentovat se musí u soudu a ten to dle mých zkušenosti ASI neschválí. Zvlášt pokud otec nesouhlasí, řádně platí alimenty a rozvod byl nenásilný nebo nebyl z důvodu ubližování matce nebo dítěti. Obratte se na OSPOD
O toto byste se neměla starat Vy, ale Váš přítel - otec dítěte. Soud vždycky rozhodne v zájmu dítěte. Není-li otec žádný asociál, apod., je jistě v zájmu dítěte zachovat mu jak otce tak příjmení po něm.
Ale pokud mohu radit, nepleťte se do toho. Tato záležitost pravděpodobně vyvolá dost emocí, které Vás mohou "smést".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.