Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet dávek před a po porodu

Od: kajda® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, jsem tu zase s dotazem.

Od března jsem na DPN kvůli těhotenství. Zajímalo by mne, jak se počítá výše mateřské, peněžité pomoci v mateřství pokud to není to samé co mateřská a rodičovský příspěvek. Všude čtu že se to váže na dobu kdy žena pracovala, ale jak se to vypočítá pokud jsem několik měsíců před porodem na DPN? Od 1.7. nastupuji na mateřskou. Měla jsem možnost po dobu mateřské dovolené pracovat z domu ale vyšší šéf rozhodl, že se najme síla na dobu záskoku za mne. Vím, že pak bude problém s návratem do práce, mohu se vrátit na původní místo do tří let, pokud bych znovu otěhotněla tak se již na původní místo vrátit nemohu, že? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Já Vám to trochu zjednoduším. Nemocenské (to, co pobíráte v době DPN) i PPM jsou dávkami nemocenského pojištění a obě se počítají ze všech výdělků (nikoliv z dávek) za předchozích 12 měsíců. Stanoví se vyměřovací základ, z něhož 60 % činí nemocenské a 70 % PPM.

Takže PPM bude o cca 1/6 vyšší než současné nemocenské.

Rodičovský příspěvek (RP) se vyplácí v celkové částce 220.000 Kč, jeho měsíční výši si stanovíte sama volbou doby, po niž Vám má RP vyplácen.

------- Návrat do zaměstnání bude záviset na situaci u Vašeho zaměstnavatele, který je povinen Vám "držet místo"po dobu MD (prvních 28 týdnů).

Po skončení RD bude povinen Vás zaměstnat a nabídnout Vám jakoukoliv práci odpovídající pracovní smlouvě. Nebude-li takovou práci mít, může Vám dát výpověď.

------- Odkazy:

PPM

RP

fido*
hodnocení

0x

To zda se můžete vrátit či nikoli nerozhodneme my, ale pouze Váš šéf. Vy se teď věnujte mateřství. Výpočet je složitější, a zárovej jednoduchý. Nepochopil jsem zkratku DPN. Jsou tři dávky. Peněžitá pomoc v T a M (VPTM), pak pěněž.pomoc v M (PPM) a rodičovský příspěvek (RP).

Pokud jste na nemocenské tak VPTM nedostanete. PPM budete pobírat 28 týdnú a počíta se z 70% DVZ a pak máte RP, který můžete pobírat do 4 let od porodu a ten je ve výši 220.000. Protože jste pracovala smíte si jeho výši určovat sama a měnit.

Na původní místo se můžete vrátit i po 10 letech , když o Vás budou mít zájem. Nejsou povinni Vám držet stejné místo, ale zpětně Vás zaměstnat na obdobné pozici nebo vám dát výpověď pro nadbytečnost.

hodnocení

DPN = dočasná prac. neschopnost.

Od března jsem v doč.prac. neschopnosti. Nevím právě jaká bude výše různých příspěvků, nedovedu si to ani "od oka" vypočítat když nevím jak postupovat, ráda bych měla alespon malou představu o výši těchto dávek. Pokud jsem Vás pochopila správně, budu dostávat v nějaké výši pouze PPM (28 týdnů po porodu) a potom dle délky po kterou bych chtěla s malým zůstat doma se bude rozpočítávat částka 220.000 Kč.

PPM je tedy 28 týdnů a počítá se z DVZ ale kde ho najdu když výplatnice ze zaměstnání je vlastně nulová a pobírám pouze nemocenskou? Z OSSZ mi žádný doklad o výpočtu nebo jiné údaje o vyplacené nemocenské nikdy nedorazil, jak mám tedy výši DVZ zjistit? Mohu si třeba na OSSZ o tyto údaje zažádat?

Samozřejmě že se budu věnovat mateřství ale každá koruna navíc se zvláště v této době hodí. Když budu doma pouze do dvou let dítěte tak sice mohu pobírat myslím až 7 tis. měsíčně ale zde není žádná šance na to umístit tak malé dítě do nějakého zařízení, babičky bohužel nejsou.

a Když budu chtít být doma s dítětem až do 4 let věku tak se částka snižuje a je to opravdu bída, proto se ptám na to jak si to vypočítat abych se správně rozhodla jak být doma dlouho a jak se pak zařídit ohledně dítěte, kam ho umístit atd. Díky

Fido, VPTM je vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Je to jedna z dávek, placených s nemocenského pojištění a vyplácí se tehdy, je-li žena z důvodu těhotenství nebo mateřství převedena na méně náročnou (a tedy méně placenou) práci (např. z dílny na vrátnici apod.).

PPM (peněžitá pomoc v mateřství) je další nemocenskou dávkou. Náleží od data, které si určí žena sama, v rozmezí 6-8 týdnů před očekávaným dnem porodu (tento den určí lékař) a vyplácí se po dobu 28 týdnů (u dvojčat a vícerčat 37 týdnů). Tato dávka se vypočítá z vyměřovacích základů (obvykle hrubé mzdy) a z dnů za rozhodné období (RO). RO je zpravidla 12 kalendářních měsíců předcházejících měsíci nástupu na PPM, takže 365 dnů. Z těch se ovšem odečítají vyloučené dny, to jsou dny nemoci, neplaceného volna apod., aby výpočet dávky nebyl znevýhodněný.

Příklad: pro zjednodušení uvažujme, že Vaše hrubá mzda je měsíčně 10.000. Od 16.1.2014 jste na neschopence a od 8.7. 2014 nastupujete na PPM. Rozhodné období bude 1.7.2013 - 30.6.2014, vyměřovací základ kolem 78.000 (12.000 za každý odpracovaný měsíc od 7/13 do 12/13 a 6.000 za leden 2014) a dny 365 - 16 za 1/14 - 28 - 31 - 30 - 31 - 30 (odečtené dny nemoci) = 199 dnů. 78.000 se podělí 199 dny a vyjde 391,96, zaokrouhlí se (vždy) na celé Kč nahoru na392 a z toho se vypočte 70%, to je 274,40, což se opět zaokrouhlí nahoru a 275 Kč je Vaše denní dávka PPM.

doplněno 20.05.14 17:39:

Dobře jsem to zmátla - původně jsem chtěla počítat s 12.000, pak jsem se rozhodla pro 10.000 a než jsem to dopsala, přijely si moje děti pro psa. Myšlenku jsem sice dokončila, ale už s původně plánovaným vyměřovákem 12.000. Tak snad to pochopíte i tak.

fido*

inziniyrka: Vždyt píšu: VPTM nedostane, když je na nemocenské. Ta se vyplácí pokud pracuje. U PPM je 70% DVZ a důležité je být pojištěn 270 v 2 letech před porodem a stačí, aby byl pojištěný otec a nikoli matka.

To ano, ale nazval jste to poněkud kostrbatě Peněžitá pomoc v T a M (VPTM).A nevyplácí se vždy, ale pouze při převedení na méně placenou práci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]