Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zde na poradte.cz je mnoho otázek k tomuto tématu, přesto mi však chybí několik otázek týkající se mého případu. V pátek jsem byl na poště, kde jsem si mj. vyzvedl exekuční příkaz na dva bankovní účty v jedné bance. Exekuční příkaz je na částku 1300,- Kč, a na účtě je 1800,- Kč. Podle toho dopisu jsem pochopil, že nemohu nakládat pouze s těmi 1300,-. Je to tak?
Nejvíc mě zaráží to, že exekuční příkaz přišel bez jakéhokoliv upozornění předem - nějakým dopisem o pohledávce apod. Samotná pohledávka byla splatná 7.7.2006, a tak se, jestli to chápu správně, nemůžu kvůli exekučnímu příkazu odvolat na to, že je to promlčené (více jak 6 let), ale můžu se pouze odvolat proti exekučnímu příkazu. Jde o pokutu kde je správcem daně Celní úřad.
A poslední otázka. Má několik účtů, které moc nepoužívám, ale asi začnu, jestli mi to totálně zablokují. Jak dlouho bude trvat, než si najdou i je?
Předem děkuji za rady
Tak to je mi jasné, že max. těch 1300,- Kč, ale zajímá mě, jestli mám někde odvolání, repektive jestli je to promlčené či nikoliv. Samotný dluh je 800,- a za exek. řízení 500,- což dělá dohromady tu částku 1300,-.
Zablokují Vám veškšeré VAŠE účty. Většinou když Vám dorazí exekuce, tak již všechny zablokované jsou. Na těch účtech NESMÍTE nakládat s žádnými penězi. Klidně Vám pro cca 2000,- Kč bloknou 500.000,- Kč. Odblokování - závisí na "ochotě" exekutora. Někdy to může být cca 14 dní po uhrazení dlužné částky, někdy to trvá měsíce. A pozor! To, že máte zablokovaný účet, ještě neznamená, že si exekutor peníze IHNED strhne. Může Vám pouze zablokovat účet a Vy čekáte a čekáte...
Domnívám se, že nemáte šanci se odvolávat na promlčení. To lze pouze u usnesení od soudu. Takto bude nejlepší zavolat exekutorovi, zeptat se, zda si peníze již strhl. Pakliže ne, složit mu peníze na účet a poníženě zažádat o odblokování účtu.. Ach jo..
Jinak pozor na další věc. Nehledě na to, že máte zablokovaný účet, tak exekutor může zároveň vydat exekuci i na Váš plat.
doplněno 25.11.12 12:03:Je to opravdu dopis od EXEKUTORA? Někdy různé vymyhací společnosti se tváří jako exekutoři.
Dobrý den. Exekučnímu příkazu musí předcházet pravomocné rozhodnutí. A pokud bylo vydáno, pak to promlčené není ( promlčuje se za deset let). Exekuce se neděje ze dne na den. Pokud byl zablokovaný účet, máte právo vybrat si z něho jednorázově dvojnásobek životního minima a banka Vám to musí umožnit, máte-li tam tyto peníze. To platí ze zákona a jen na tuto možnost upozorňuji. Můžete to udělat však jen jednou za trvání exekuce. Jak dlouho bude exekutorovi trvat, než najde další Vaše účty, záleží na tom, jak je daný exekutor pečlivý. Většině ex to zase tak dlouho netrvá..´.
doplněno 25.11.12 11:58:Ta částka je opravdu podezřele levná a k exekuci mi nějak nesedí. Tam ty náklady bývají mnohem vyšší...
doplněno 25.11.12 21:25:Psala jsem o výběru dvojnásobku životního minima. To smí udělat člověk pouze jednou za trvání exekuce. Cit:
Pokud exekutor nařídí provedení exekuce na bankovní účet, jediné peníze, které vám musí zůstat je částka, která odpovídá dvojnásobku životního minima. Toto platí i pro exekuce na bankovní účet. Dříve se stávalo, že exekutor zablokoval účet v bance, a dlužníkovi nezůstala ani koruna. Již od poslední novely zákona, má ale dlužník nárok na to, aby si z bankovního účtu vybral částku, která odpovídá dvojnásobku životního minima. Tyto peníze z účtu v bance, ale můžete vybrat pouze jednou za celou dobu trvání exekuce. Není to tedy tak, že byste si každý měsíc mohli vzít tuto částku. Peníze dostanete pouze jednou.
doplněno 25.11.12 21:26:U Vás je to ale něco jiného. Vám účet neobstavil exekutor.
A to pravomocné rozhodnutí by mělo přijít přinejmenším mě a nejlépe doporučeně pokud to chápu správně. neměl jsem se mu jak bránit. Od té doby jsem dvakrát změnil trvalé bydliště, a samozřejmě tomu následovalo menší prodlení, takže je možné, že pravomocné usnesení přišlo na starou adresu a pokud ano, jak to zjistím, abych se mohl bránit, jestli mi nic nepřišlo? Nejsem zaměstanec, ale osvč, takže exekuci na plat mi dát nemůže a na účtě je pouhých 1800,-, takže zažádat o minimum je asi nemyslitelné že?
Dále je v exekučním příkazu napsáno toto: Správce daně dle §190 odst. 2 daňového řádu nařizuje poskytovateli platebních služeb, aby od okamžiku, kdy mu byl doručoen ex. příkaz, po dobu trvání daňové exekuce nevyplácel peněžní prostředky z účtu dlužníka, ze kterého je přikázána pohledávka, neprováděl na ně započtení a nijak s nimi nenakládal, a to až do výše částky uvedené v exekučním příkazu. - Z toho jsem pochopil, že částka nad 1300,- na kterou je exek. příkaz je volně k dispozici (?).
V hlavičce je Celní úřad HK, tzakže mi to nepřipadá jako inkasní společnost.
K částce o exekuční náklady: ... se zvyšuje podle §182 a 183 daňového řádu o exekuční náklady ve výši 500,- Kč.
Sranda je, že podle těchto paragrafů, ty exekuční náklady uhradit stejně musím (viz. business.center.cz/... Náklady jsou min. 2%, min. 500,- ...
Co myslíte? Jak postupovat? Zaplatit a popř. vymáhat zpátky, jestliže došlo k pochybení, zejména při nedoručení rpravomocného rozhodnutí - který nevím jestli má být do vlastních rukou?
tady všichni ignorují skutečnost, že exekučně vymáhá správce daně a ne exekutor... správce daně vydává vykonatelné tituly a sám si vymáhá.. celní úřad dále i např. pokuty pčr a podobně...
vy jste neuvedl, o jakou pokutu jde, ale to je jedno...
nevím, proč jste nezaplatil 800,- kč, teď musíte zaplatit 1300,- kč..
to je stále pouhá banalita, tak si zavolejte na cú hk, jak to zaplatit, aby ex.příkazy zrušili, nebo jestli už jim to banka sama nezaplatila na základě vydaných příkazů...
Nezaplatil jsem to, protože jako student jsme toho asi moc neměl. V každém případě jde o relativně malou částku a proto ji zaplatím. Dále mi šlo o nějakéou možnost uplatnit promlčení. Dále to asi řešit nebudu. Zavolám tam a cálnu to. jen mě s*re, že si všichni vzpomenou na pohledávky, když to nejmíň potřebuju. Asi ze sebe udělám bezdomovce a bude
Vyzvednout si peníze ze zablokovaného účtu nemůžete jednou za dobu exekuce, (jak chybně uvádí odpověď z 25. listopadu (v 11.56 ), nýbrž každý měsíc - po celou dobu trvání exekuce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.