Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám problém s rodiči

Od: terisek18* odpovědí: 7 změna:

Ahoj je mi teprve 13,ale vůbec si nevím rady s mým "volným" časem a rodiči :( :( Nestíhám si uklízet pokoj a zároveň si dělat úkoly do školy. Máma mi za to nadává...Když si udělám ukoly a chci uklízet,tak mi máma to uklízení zakáže a večer mi vynadá za to že sem si neulkidila :/ já už nevím co mám dělat. Toto se nedělo dokavaď se nenarodila o 9 let mladší sestra,která se ke mě nechová zrovna přátelsky. Máma vůbec nedodržuje moje soukromí-prohledává mi šuplíky,čte si moje zprávy a prohledává m mé přátele na Facebooku...nedokáže pochopit že je moje věc s kým se u táty (máma s tátou se rozvedli v mých 3 nebo 4 letech) stýkam a zakazuje mi se bavit s holkama ze třídy. prosím poraďte mi jak mám lépe stíhat mé povinnosti a jak vyřešit problém s mámou :( *plac* *nevi*

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Na soukromí sice právo máš, ale jen do určité míry. Dokud je za tebe maminka odpovědná, musí se zajímat i o to, s kým/jak komunikuješ a/nebo s kým se stýkáš.

Zkus si o všem s maminkou promluvit, řekni jí, co tě trápí a proč. Budeš-li s ní více mluvit, pravděpodobně ti nic prohledávat nebude.

Zhoršení vztahu a komunikace může souviset s tím, že s více dětmi má maminka více práce i starostí. Co kdybys jí více pomáhala?

A pokud jde o úklid pokoje a úkoly, tam si musíš lépe zorganizovat čas. To se ti bude hodit i později. Za chvíli půjdeš na střední školu, začneš dojíždět a času bude ještě míň.

doplněno 19.05.14 17:47:

Právo na soukromí je zmíněno již v Listině základníc/..., v níž mj. najdeš i to, že máš právo na svobodnou volbu povolání a přípravu na ně (tzn., že střední školu bys po poradě s rodiči měla vybrat sama, rodiče by ti neměli vnucovat svůj názor - mají jen poradní hlas).

A další, co ti doporučím přečíst, je Úmluva o právech /... (formát PDF, 140 kB).

------- Stránka z odpovědi níže (odkaz na štěstí nefunguje) nedoporučuji, snaží se tam sice něco vysvětlit, ale jak pro blbečky. V 13 letech jsi myslím dost vyspělá/rozumná, abys zvládla původní dokumenty (myslím, že nepotřebuješ "předžvýkaný elaborát").

doplněno 19.05.14 18:22:

Pokud tě bude tato problematika zajímat, najdeš další dokumenty na webu MŠMT:

Vybrané mezinárod/...

terisek18*
hodnocení

juj děkuju moc

betaraybill*
hodnocení

1x

Já bych řekl, že to hlavně nebude tak jednostranné jak říkáš. Měl jsem známou co si taky vůbec nerozuměla s mamkou a pořád se hádala apodobně. Problém byl spíše na její straně než u rodičů. Jen ona to nechtěla vidět. Až po letech dospělosti jí to došlo.

martinaa*
hodnocení

0x

Na fb si nastav heslo - žádná živá moc by mě nepřinutila ho mámě sdělit, pokud sama nechci. Zablokuj fb pouze pro kamarády. Zprávy z telefonu maž, v šuplících nechávej jen nedůležité věci a ty vzácné si schovej do tajné skrýše. Bavit se s kamarády ti sice může zakazovat, ale osobně jsem to řešila jedním uchem tam, druhým ven.

A přečti si tohle pravonadetstvi.cz/... dítě má ze zákona právo na soukromí. Z čehož také vyplývají povinnosti, na soukromí mají právo i ti okolo tebe.

A moc nevěřím, že ti máma zakazuje úklid - to nad tebou stojí celou dobu, co se učíš? Pokud ne a ona odejde, šla bych prostě uklízet. Pak bych se učila. A s mámou bych zkusila vážnější rozhovor, co se toho soukromí a názorů týče - aby nebyly nesmyslné a jen s cílem buzerovat. Navrhni třeba, že se budeš tehdy a tehdy učit, pak si uděláš pauzu, ve které uklidíš, a budeš se učit dál. Každý rozumný člověk ví, že učit se v kuse několik hodin nemá smysl, je potřeba děla pauzy.

terisek18*
hodnocení

Takhle to mám u táty-pauza-uklid,ale s mámou taková dohoda neni :( na fb heslo mám ...díky

hodnocení

0x

S tím jak stíhat neporadím,respektive neporadím vůbec,jen takový postřeh.asi se chováš tak,že mamka se o tebe bojí ,abys třeba nenašla špatnou partu nebo nespadla do drog,alkoholu nebo nějaké špatnosti,která by Ti zkazila celý život,popř nenarazila na nějakého úchyla na netu,který by tě mohl zneužít!

hodnocení

0x

A proč si nestíháš dělat úkoly a uklízet pokoj? V pokoji si udržuj pořádek a nebudeš muset ho tak často uklízet a seď méně i Pc a Facb.a budeš mít čas i na úkoly.Měla jsem děti v tomto věku a mám stejně starou neteř,tak vím,jak to chodí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]