Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí být smlouva písemně?

Od: robzen* odpovědí: 11 změna:

srdečně zdravím, prosím o radu, zda smlouva o zprostředkování musí být uzavřena písemně.
můj zájemce si rozmyslel po ukončení spolupráce vyplacení smluvené provize a ohání se tím,že nemá se mnou uzavřenu žádnou smlouvu.smlouva je,existuje,ale nepodepsal mi jí do ukončení spolupráce.
děkuji robert zentrich

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

2x

Zákon nevyžaduje písemnou formu této smlouvy, tzn., že logicky ani žádný podpis, pro vás bude jen obtížné v případném soudním sporu prokázat, na čem jste se vlastně dohodli

Zde máte vše, co občanský zákoník k této smlouvě stanoví

Hlava třinácta: Smlouva zprostředkovatelská
§ 774

Zprostředkovatelskou smlouvou se zprostředkovatel zavazuje obstarat zájemci za odměnu uzavření smlouvy a zájemce se zavazuje zprostředkovateli poskytnout odměnu tehdy, byl-li výsledek dosažen přičiněním zprostředkovatele.

§ 775

Zprostředkovateli patří odměna v dohodnuté výši; odměnu je třeba sjednat v souladu s obecně závaznými právními předpisy, jinak je smlouva neplatná podle

.

§ 776

Zprostředkovateli patří kromě odměny náhrada nákladů pouze tehdy, je-li to výslovně dohodnuto; v pochybnostech jen, jestliže mu vznikl nárok na odměnu.

§ 777

Zájemce a zprostředkovatel jsou povinni oznamovat si navzájem všechny důležité okolnosti související se zprostředkováním, zejména okolnosti, které mohou ovlivnit rozhodnutí zájemce uzavřít zprostředkovávanou smlouvu. Zprostředkovatel je oprávněn za zájemce jednat nebo přijímat cokoliv, jen byl-li k tomu zmocněn písemnou plnou mocí.

robzen*
hodnocení

díky,obě trany jsou ale podnikatelé,neřídí se to v tom případě obchodním zákoníkem?

dusatka*

To ano, ale na věci to nic nemění. Důležité bude, jak budete schopen svoje nároky dokázat.

hawatt*
hodnocení

2x
§ 774Zprostředkovatelskou smlouvou se zprostředkovatel zavazuje obstarat zájemci za odměnu uzavření smlouvy a zájemce se zavazuje zprostředkovateli poskytnout odměnu tehdy, byl-li výsledek dosažen přičiněním zprostředkovatele.§ 775Zprostředkovateli patří odměna v dohodnuté výši; odměnu je třeba sjednat v souladu s obecně závaznými právními předpisy, jinak je smlouva neplatná podle § 40a.§ 776Zprostředkovateli patří kromě odměny náhrada nákladů pouze tehdy, je-li to výslovně dohodnuto; v pochybnostech jen, jestliže mu vznikl nárok na odměnu.§ 777Zájemce a zprostředkovatel jsou povinni oznamovat si navzájem všechny důležité okolnosti související se zprostředkováním, zejména okolnosti, které mohou ovlivnit rozhodnutí zájemce uzavřít zprostředkovávanou smlouvu. Zprostředkovatel je oprávněn za zájemce jednat nebo přijímat cokoliv, jen byl-li k tomu zmocněn písemnou plnou mocí.čili - nemusí, ale její existence se může blbě prokazovat

dusatka*
hodnocení

1x

Písemně musí být jen taková smlouva, o které to stanoví zákon. Smlouva o zprostředkování může být uzavřena i ústně. Jiná věc je, jak budete v případě vymáhání plnění vyplývajícího ze smlouvy schopen tuto skutečnost prokázat.

Bohužel někteří "poradci" zde prezentují svoji totální neznalost práva. Chtěla bych jen podotknout, že i když si např. jdete koupit rohlík, uzavíráte kupní smlouvu, a to přitom nemáte nejen žádnou písemnou smlouvu, ale nemusíte dokonce ani promluvit, neboť dle zákona "Projev vůle může být učiněn jednáním nebo opomenutím; může se stát výslovně nebo jiným způsobem nevzbuzujícím pochybnosti o tom, co chtěl účastník projevit."

katerina*
hodnocení

0x

smlouva vždy musí být písemná!

Pokud smlouva je a není podepsaná tak je NEPLATNÁ!

Pokud jste se na něčem dohodli tak i DOHODA musí být PÍSEMNÁ.

Po vykonání práce kterou jste si dohodli chce provize? Udělal tu práci tak jak měl? nebo jak je to myšlené. Jestli chce po vás provizi a nemáte žádnou smlouvu tak pak záleží na vás jestli mu jí dáte to je na vašem svědomí. Nebo mě opravte pokud jsem to špatně pochopila.

robzen*
hodnocení

nejprve děkuji za rychlou reakci, já jsem zprostředkovatel a zájemce mi odmítá vyplatit sjednanou odměnu, která je zakotvena ve smlouvě, kterou mi ale nepodepsal.

co říkáte na informaci z netu? :

Pro zprostředkovatelskou smlouvu se nevyžaduje písemná forma, ale pakliže bude předmětem zprostředkování důležitá smlouva, je dobré uzavřít ji písemně. Zprostředkovatel není oprávněn činit žádné právní úkony => zprostředkovanou smlouvu uzavírá se třetí osobou sám zájemce.

K platnosti smlouvy o zprostředkování se nevyžaduje písemná forma narozdíl od smlouvy o obchodním zastoupení.

katerina*

to co jste našel je sice pravda, ale týká se to u lidí které spolu spolupracují třeba už dlouho a věří si a nemají problém se spolu vyrovnat při dokončení práce.

Ale bohužel u vás nastala taková situace, že jste věřil, ale teď máte problém s tím, že vám odmítá dát peníze ví o tom, že žádná smlouva není a tak, že na něj nemůžete a peníze z něj nedostanete prostě vás krásně a jednoduše obešel.

Je tu možnost nápravy a to, že smlouvu podepíše a nebo napíšete mezi sebou dohodu o tom, že jste se za práci spolu vyrovnali, ale to pouze v případě, že vám peníze dá.

Jestliže nic z toho neudělá a peníze vám nedá /které vám za odvedenou práci patří i jako sprostředkovat/ je tu možnost obrátit se na soud. Vy musíte smlouvu kterou vám nepodepsal veškeré dokumenty které se určité práce týkali předložit soudu. Soud to vše prošetří. Zdlouhavé, ale jinak to bohužel nejde.

robzen*
hodnocení

hmm, myslím si ale,že zákon nedělá rozdíly mezi lidmi co si věří a nevěří, že platí paušálně na všechny případy. Dovolím se zeptat, Vy jste právník?

děkuji rz

katerina*

zákon lze vysvětli na více způsobů já jsem to pouze zjednodušila.

JInak mám školu kde bylo zaměření na práva ekonomiku.

juki

Nemyslíte, že by bylo lepší se vyjadřovat pouze k věcem, o kterých máte alespoň tušení?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]