Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak resite penize ve vztahu?

Od: laurencie* odpovědí: 18 změna:
Dobry den chtela jsem se zeptat jak resite penize ve spolecnem domactnosti.nastehovala jsem se s partnerem uz pres rokem do spolecneho bydleni 2+1 kde se tady plati mes.25tis.jeste pred nekolika lety nadelal dluh u me matky 14tis.ktery nesplaci doted.ale vratim se k dnesni dobe co me trapi... dava mi deset tisic a ja mam na starost doplatit zbytek na byt coz je 15tis. Plus jidlo cigarety hygiena obleceni atd. Je vse uz na me. A to jeste hned po vanocich byl dva mes.bez prace takze zas to bylo vsechno na me. A mne uz dochazi trpelivost penize pohromade davat nechci jak je to ve vetsina vztahu protoze kdyz pred vanocema mel pekny penize pomalu 20tisic i nekdy vic tak mi daval taky jen deset tisic stim ze setri na vanoce a zbytek utratil vzdy behem 10az 14 ti dnu vse utratil do bytu nekoupil ani pitomej toaletni papir ani potraviny nic a na vanoce to dopadlo tak ze nemel ani darky ani penize a to jeste si dovolil pujcit kamaradovi 7 tisic presto vedel ze jsem s penezi na dne pac aby ma dcera mela pekne vanoce tak jsem to vse nakoupila a pak jsme na sebe cumeli ze neni ani ci kourit nic a od te doby mi mam nervy jeste do toho prisla faktura 34tisic nedoplatek za elektrinu v dubnu a ja uz byla na obeseni a jsem furt. Ted sice praci ma kde bere 14tisic deset mi da a 4 tisice ma na 3 az 4 dny utracene za co utraci nevim pak ho zas zivim ja. Jen mi stve ze se nemuzem domluvit a zarovem bych si neco chtela usetrit kdyby se zas neco prihodilo aby bylo alespob na zaplaceni bytu.nevim jak tuto situaci mam resit. Zacina to tak ze uz snim normalne nedokazi komunikovat v byte nic nedela nez se jen vali ci hraje hry nebo cumi stve mi to ze vse nechava na me.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivik*
hodnocení

5x

Netuším,co Vám poradí ostatní rádcové,ale já bych byla naprosto nekompromisní a radikální.Ihned bych se s ním rozešla,předem bych si ale našla v tajnosti jiné a hlavně levnější bydlení.Jste strůjcem vlastního štěstí i neštěstí,takže pokud neuděláte nic,můžete se dostat do velkých problémů.Co máte ze žití s takovým parazitem.Bohužel znám v dnešní době mnoho takových případů a mám i valstní zkušenost,o které jsem zde již dřív psala.Jestli s ním nemáte děti,PRYČ od něho.To je můj názor.

hodnocení

4x

Každej to asi řeší nějak jinak a není nějaký všeobecný a nejlepší řešení.

Mě by spíš zajímalo, co to máš za byt, že stojí 25 000 na měsíc a ještě máš nedoplatek na elektriku 34 000? To mě tedy hlava až tak nebere. To máš opravdu 2+1 nebo 20+1? S bazénem, že je za jasného počasí vidět maják na druhém břehu?

amadeus*
hodnocení

3x

Ja spis zasnu, ze jste si pronajali byt, na ktery financne temer nestacite. 2+1 s minimalne 50m2 najdete v Praze bez problemu i za 15 tisic. Kdyz se podivate na na jakykoli inzerentni server realitek, tak v okoli 25tisic jsou to vesmes prostorne plne vybavene podkrovni byty v Praze 1... coz proste neni pro nekoho, kdo vydelava sotva 20tisic mesicne.

Nejlepsi reseni pro vztah je bydlet kazdy zvlast a jen u sebe prespavat. To funguje nejlepe.

hodnocení

3x

Nájemné máte velice drahé, za ty peníze by se snad nechal pomalu pronajmout Karštejn. Ale to musíte řešit sama.

No a chlapa máte velice vychytralého - myslím, že ten vztah s Vámi používá jen jako laciný penzion - jídlo a ubytování. Když mu zbývají měsíčně 4 tisíce, má dost do práce na svačiny a na cigára taky. A když to probendí za 3 až 4 dny, jak píšete, tak holt kouřit nebude.

Máme to v manželství tak, že veškeré příjmy jdou na jeden účet. A z toho účtu se zase vše platí - dovolená, povinné ručení, SIPO, domovní daň aj. Ani jeden z nás nekupuje alkohol a cigarety, tím to máme oba snadnější. O běžných nákupech se nebavíme. Když potřebuji koupit potraviny, koupím je, když on chce třeba časopis, šroubky nebo nové kleště, koupí si to bez řečí taky.

O větších vydáních se rozhodujeme společně - pračka, robot, nyní stavba plotu. A tak by to mělo být. Problémy ohledně peněz nemáme. Já peníze neproparádím, on je nenahází do automatů. Přitom nejsme žádní škrťové, kteří si nic nedopřejí. Žijeme tak, abychom neměli dluhy, ale současně nežijeme pro peníze.

S vaším pánem bych nedokázala žít a udělala bych s ním krátký proces. Opravdu to nebude chlap pro normální rodinný život. Vy to víte, teď ještě záleží na tom, jak se s tím popasujete. Jaga.

hodnocení

2x

Pokud s partnerem nejste schopna komunikovat již nyní, co budete dělat za pět let? Evidentně Vám vztah s takovým chlapem nevyhovuje. Tak proč ho ve svém životě trpíte? Nějaký důvod mít musíte, jinak byste s takovým už dávno nebyla...

hodnocení

0x

Já bych odpověděla několika otázkami. Co od muže očekáváte? Jak by se měl podílet na budování rodiny? Dnes je doba relativní pohody. Co si myslíte, že se stane, až bude dítě, děti? Až příjde nemoc, nutnost doplnit vybavení bytu, nějaký neúspěch, ztráta. Myslíte si, že ve svém příteli budete mít jistotu, oporu? Prosím, odpovězte si, sama sobě. ;) Nevím, kolik máte let, kolik času máte na to, abyste ho tratila s .vyžírkou. A do té doby všichni slušní chlapi najdou svou ženu a vy budete bez peněz, s dítětem a s přítelem, který bude takový, jako doposud. *plac*

hodnocení

0x

Myslím, že se jen budu opakovat - co Vás u něho drží? To, co jste vyjmenovala, jsou dost zásadní věci, na kterých se oba partneři musí shodnout, jinak to nebude fungovat (nebo bude, ale jen pro jednoho a jen do té doby, než se druhý zašprajcuje).

Zaujala mě ale ještě jedna věc, něco podobného jsem před nedávnem řešila se svojí kamarádkou, taky nedokázala pochopit, o co mi jde. Píšete: ...aby ma dcera mela pekne vanoce tak jsem to vse nakoupila... a myslíte si, že bez toho by pěkné Vánoce neměla? Proč si všichni myslí, že štěstí a krásný prožitek je v tom, kolik se nakoupí věcí?

Ale abych odpověděla na Vaši otázku: dnes je jiná doba, než když před 30 lety začal můj vztah s manželem. Byly úplně jiné životní podmínky. My jsme před svatbou spolu nežili, jen jsme spolu "chodili" a každý bydlel jinde. Po svatbě jsme se co to šlo nejdřív nastěhovali do společného bytu a všechny peníze jsme dávali na jednu hromádku. Tenkrát ovšem neexistovalo, aby jeden z partnerů např. všechno prohrál na automatech nebo rozfofroval nějakým jiným novodobým způsobem. Měli jsme jeden k druhému naprostou důvěru a co se týká peněz, nikdy jsme se v sobě nezklamali. Žádný z nás se neměl "dobře" na úkor toho druhého. Na všechno, co jsme potřebovali, jsme si našetřili společně. Náš syn žije už 5 let s přítelkyní a za měsíc se budou brát. S penězi hospodaří tak, že nájem, jídlo a podobné společné věci platí napůl a zbytek mají každý pro sebe. Nevím, jestli po uzavření manželství na tom něco budou měnit, nejspíš jim to ale tak vyhovuje.

doplněno 17.05.14 16:34:

O tom drahém bydlení se správně zmínil amadeus - syn bydlel v Praze ve středu města, konkrétně přímo v Lucerně, a velký dvoupokojový byt tam stál měsíčně 14.000 Kč. Nechápu, kde to vlastně bydlíte a proč.

wogoos*
hodnocení

0x

Opominu již narážky na cenu nájmu a vyjádřím se přímo k dotazu. Nejideálnější model je dát vše na jednu hromadu a z toho vše poplatit a zbytek nechat na ostatní výdaje. Každý ať si bere kolik potřebuje a srovná si to se svým svědomím. Možná jsem měl jen štěstí na ženy, ale vždy mi to tak fungovalo. Nezáleží přece na tom kolik kdo vydělá, jste partneři ne?

lidus*
hodnocení

0x

Vdaná jsem víc jak 30 let, nikdy jsme neměli tvoje a moje peníze, ano práce se u nás v podstatě dělila na mužskou a ženskou ale jeden druhému pomohl i manžel umí dát prát prádlo, pověsit ho a vyžehlit a i já umím vyměnit žárovku (pokud dosáhnu ze země). O koupi všeho se radíme, nikdo nedělá nic jen za sebe. Žádný z nás nedostává nějaké kapesné, prostě zodpovědně hospodaříme a víme, že na účtu musí být rezerva a musí se šetřit.

Moje dcera po svatbě zrušila svůj účet a převedla na společný s manželem, ovšem její muž byl asi vychovaný, že to je moje a po tom ti nic není, nadělal dluhy a vůbec nechápe, že SJM je společné a půlka dluhů manželky, nechápe proč to musí řešit soud je to přece jen jeho věc a jeho dluhy.

Chcete radu, pryč od takového chlapa a utíkejte dokud je čas.

janplinto*
hodnocení

0x

Také žasnu nad uvedenými ciframi, nicméně otázka je jasná a odpověď také: S přítelkyní patříme do kategorie soužití zvaného mingles. Tam jsou peníze v podstatě vyřešeny samy. Tu a tam si něco vzájemně koupíme, toť vše.

laurencie*
hodnocení

Dekuji vsem za rady odpovedeli jste jak jsem ocekavala obcas me vycte ze jsem zla tak jsem se chtela jen opravdu ujistit zda se pravem zlobim. Byt je drahy je to opravdu 2plus1 90m2 na strossmayerove namesti coz tu byty jsou drahe nastehovala jsem se kvuly me matce v rijnu ze na tom je hodne psychycky spatne tak abych ji byla pobliz a pomahala ji (proto taky dluh na elektrine nemela jsem usetrene zalohy a topilo se 3 akumulackami).dite mam,ktere neni jeho coz dava hodne najevo ani s hlidanim se na nej nemohu spolehnout a kdyz ano tak se zas kolikrat bojim jit domu zda je mala v poradku.je to chlap k hovnu neboli nedozralej klucik.ja taky nejsem svetova ale sel semnou stim ze si budem vzajemne pomahat predtim bydlel u sve matky rozhadali se tak ze matka se mela odstehovat a predat mu byt zde byl dluh a jeho maminka se chtela zdrejme vzdat z dluhu ale nez se odstehovala od nej stihla mu byt podpalit svickou tak nemel kde bydlet a za kym prisel byl bud za mnou ci za moji mamou ktera mu vzdy pomohla.nemel kde bydlet prisral se za mnou.a uz jsem se ho nezbavila. Jenze co si budu uprimne povidat dite na krku nemocna matka ktera je na me zavisla jeste jsem tezce nedoslychava sislava mlada holka 24let.mam sebevedomi taky v prdeli a neni to jednoduche.po tajmu uz cervna 2013 si hledam muze ale nedari se mi to. Tak snad jednou budu mit stesti.
výtka
Upozornění od sys ladinpraha 18. 05. 2014 16:34:46
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.
amadeus*

Hledat si muze potajmu s tim, ze uz jednoho (byt budizknicemu) mate, je bezpaterni, opovrzenihodny cin. Nejdriv se zbavte soucasneho, pak si najdete noveho. Nejenze to bude o dost snazsi, ale take milionkrat cestnejsi.

Jeste lepsi by bylo naucit se zit sama. Je to nejspis jeden z Murphyho zakonu, ale ve chvili, kdy si uvedomite, ze vsechno zvladate sama a je vam dobre, tak si vas najde nejaka laska, ktera vas z toho opet vykoleji.

ivik*

A ten současný parazit se k ní chová "čestně"?

amadeus*

Nechova. Proto by se s nim mela rozejit. Bude-li ho podvadet, tak neni o nic lepsi nez on.

ivik*

Tady nejde o nějaké podvádění,hledá třeba proto,aby ne všechno nebyla tak sama,víte?Tonoucí se stébla někdy chytá...

wogoos*

Držím palce a radím. Čím dřív se ho zbavíte, tím lépe.

ivik*

Buďte velice opatrná,normálního chlapa jen tak nenajdete,To buďte raději sama s dítětem,než abyste znovu naletěla.

pohanka*
hodnocení

0x

Nevím, čeho se bojíte. Pokud dokážete zaplatit zbývajících 15 tisíc na bydlení, zajistit chod domácnosti a péči o dítě, tak by pro Vás neměl být problém najít si pro sebe a dceru malý byt v Praze. Jenom když si zadáte reality na Seznamu - byty k pronájmu, tak Vám vyjede docela velká nabídka. Nebudete - li trvat na balkonu, tak by v tom byl čert, aby jste si něco polovičního nenašla. Těch stávajících devadesát metrů je hodně a i s přítelem na to prostě nemáte. Běžte pryč od něho, dokud je čas, sedí - li i hodně u PC a ještě k tomu kouří. Nebude to s Vámi tak špatné, máte dítě, máte pro koho žít a problémy se sluchem má plno lidí. Nepodceňujte se, ale vypíchněte, to co je na Vás hezkého, nebo v čem jste dobrá. Někdy je dobré udělat krok do neznáma. Já jsem začátkem roku také nebyla zrovna v lehké situaci, ale pak jsem si řekla, že všechno zlé, je k něčemu dobré. Něco končí a něco začíná. Jste mladá, jistě se neztratíte. Mamimce pomáhejte, ale žijte a zařiďte si též svůj spokojený život.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]