Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s dluhem po nájemnících

Od: brita777 odpovědí: 10 změna:

Přeji hezký večer,

koupili jsme družstevní byt 3+1, prakticky kompletně jsme jej zrekonstruovali a pronajali. Měli jsme tam nájemníky cca 11 měs. se smlouvou na celkové náklady 9000Kč včetně energií (původně na 3 osoby, ale byli tam většinou 4 - 5 a pes). Smlouva je napsána pouze na pána, paní se na ni nepodepisovala. Kauci jsme měli pouze 5000 Kč. Protože 3x během roku nezaplatili nájemné, dala jsem do ruky paní podepsat 1.3.2014 dohodu o ukončení nájmu bytu s termínem "nejpozději do 30.4.2014" . Zároveň mi paní podepsala Dohodu o uznání dluhu s termínem jeho uhrazení do 30.4. (pán nebyl doma, ale je uveden na dohodě také) na částku 27000 Kč. Byt opustili 15.4., nezaplatili další 1,5 nájmu, tedy dluh vyrostl na cca 40 000 Kč. Zrušili telefon, našli jsme adresu přes policii a poslali jim s dodejkou výzvu k úhradě dluhu. Odpověděli, že tolik nedluží -odečetli si z vlastní vůle zanechaný špinavý koberec a jakousi skříň v chodbě, 2 malé poličky a digestoř s nadsazenými cenami (dluh snížili na směšných 14 000Kč) a že chtějí vyúčtování. K dluhu jsme jim naopak nepočítali naši pračku, kterou jsme do bytu pořídili (prý se rozbila stejně jako digestoř - ale ani jedno v bytěnebylo), odcizené záclony šité na míru do obýváku (prý se perou), odmontové všechny háčky z chodbové stěny, vyhozenou spíž, potrhané pevné PVC na viditelných místech, 6 děr v obkladech v kuchyni (z toho manžel šílel), polámané úchyty u garnyží, omlácené rohy omítky, díry na zdi v obýváku po zavěšené TV, špinavé zdi, poškozené zásuvky, načichlý nový koberecv po psovi, zápach v lodžii, kde kouřili...brala jsem to jako opotřebení bytu, k tomu byla kauce. Museli jsme vše nechat opravit a vymalovat, odhadem se to rovná kauci (5000Kč). Bohužel jsme si to nevyfotili (byli jsme rádi, že odešli, když neplatili), ale čerstvost oprav je zřejmá. A k tomu samozřejmě nájem, který stále platíme. Bojím se jít k advokátovi jednak kvůli dalším nákladům a také vymahatelnost bude složitá (paní nepracuje, pán brigádně).

Můžu sama podat žádost o platební rozkaz na oba nebo jen na pána (smlouva je na něj a de facto nepodal ani nepřevzal výpověď, tedy teoreticky trvá)? Můžu nějak použít uznání dluhu podepsané paní?

Nejhorší na tom je, že se s manželem kvůli tomu zbytečně hádáme (koupi bytu a pronajmutí jsem si vymyslela já) a samozřejmě ztráta času na úkor našich dětí.

Poradí mi někdo rychlé, slušné a účinné řešení?

Díky, J.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Teda to jsou dneska lidi, že? A ještě ke všemu jste si nekoupili družstevní byt, koupili jste si pouze družstevní podíl. Doufám, že rekonstrukce proběhla po dohodě s majitelem bytu - družstvem, a že jste aspoň měli od družstva souhlas k uzavření podnájemní smlouvy.

Ohledně dluhu - jedině žalovat.

brita777
hodnocení

Ano, z naší strany jsme měli vše legální. Na OSBD mi řekli, že můžu být ráda, že se relativně bez problémů (trvalý pobyt) odstěhovali a ať peníze oželím :((. Až seberu odvahu, půjdu do toho. Dík za odpověď.

Co furt všichni máte s tou legendou s trvalým pobytem, že je tam problém vystěhovat nájemníka?

hodnocení

2x

Pominu to, že pronajmout byt za 9000 někomu s čoklem, kde ženská nepracuje a chlap má jakousi obskurní brigádu je, mírně řečeno, bláznovství.

Máte dlužní úpis, ne? Nějaké odečítání hakýchsi starých krámů z jeho částky s tím nesouvisí. Advokát vám asi neporadí nic jiného, než soud. Akorát je tam problém, že byt byl na chlapa a úpis na ženskou, takže je otázka, jestli ten úpis bude souviset s nájmem. Ale úpis je úpis, takže vám dluží ženská. Navíc ženská nemá s náj. smlouvou nic společného, takže ta dohoda o ukončení vlastně neplatí. Já nechápu, jak můžete jednat s někým, kdo nemá se smlouvou nic společného? To vám bylo líto dát před jejím uzavřením tisícovku za poradu s právníkem?

doplněno 16.05.14 22:33:

A jestli je to jak píše @ivzez, že nemáte podnájemní smlouvu, tak jste nahraní. A ještě můžete mít problém nakonec vy sami.

brita777
hodnocení

Dobrý večer,

v době podpisu smlouvy pán pracoval, paní byla údajně na nemocenské a o psovi se nemluvilo.

Ve úpise je uvedeno, že dluh vznikl z důvodu neplacení nájemného. Že v bytě bydleli oba, vědělo OSBD a sousedé (věrohodní, jde o relativně velmi slušný panelák, nebála bych se odmítnutí podpisů, nejsme velkoměsto).

Moje zkušenost s vymáháním dluhu (za zahradu) před 15 lety - původní dluh 20 000Kč, soudní výlohy vyhraného sporu 11000 Kč, čas 4 roky, dlužník zemřel, dědicové dokázali poddluženost dědictví, takže - 31 000 Kč (v době mé mateřské cca 2300 Kč to bylo nemilé). Takže 1000 Kč za právníka je utopie :((

pepac
hodnocení

0x

S tímto problémem vám může pomoci, dle mého názoru, pouze právník. Také jsem pronajímal a mám velmi negativní zkušenosti. Jako 2 hlavní chyby vidím v tom, že kauce byla příliš nízká a byt, který mám v úmyslu pronajímat, bych v žádném případě nerekonstruoval. To je můj názor.

brita777
hodnocení

Děkuji za odpověď. Chtěla jsem spokojené a vděčné nájemníky, tak jsme rekonstruovali. Kauci jsme původně chtěli 10 000Kč, ale ukecala mě paní (vysoké náklady na stěhování, poplatek realitce, dítě...). Můžu vědět, jak jste Vy postupoval a dopladl s obdobným problémem?

brita777
hodnocení

Děkuji za odpověď. Chtěla jsem spokojené a vděčné nájemníky, tak jsme rekonstruovali. Kauci jsme původně chtěli 10 000Kč, ale ukecala mě paní (vysoké náklady na stěhování, poplatek realitce, dítě...). Můžu vědět, jak jste Vy postupoval a dopladl s obdobným problémem?

jabraka*
hodnocení

0x

Bytu bych se zbavil,podle zkušeností vlastníka nám sousedícího bytu,který už potřetí prodělal po odchozím nájemci majlant,ani mu ten byt nezávidím.

JABRAKA

brita777
hodnocení

Dobrý večer, ceny bytů jsou momentálně nízko, prodělali bychom desítky tisíc. Zatím se tam nastěhuje naše dospělá dcera, aby se byt neplatil zbytečně (ikdyž se jí do paneláku moc nechce). Nejdřív se musím pokusit získat zpět dluh, pak se uvidí, co dál s bytem. Co podnikl Váš soused, můžu-li vědět a jak dopadl?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]