Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchod na účet syna

Od: majina odpovědí: 21 změna:

dobrý den mám prosbu.od příštího měsíce mi bude vyplacen starobní důchod .učet nemám a přijde mi zbytečný nechavat si ho dělat.znate to poplatky z poplatku atd.a tak velkej duchod zase nemam.mužu si ho nechavat posílat na učet syna?děkuji

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

1x

Nedoporučuji to, není problém mít vlastní účet a případně na něj zřídit užívací právo synovi. Já mám běžný účet u ERA Poštovní spořitelny, mám nastaveno přímé inkaso na SIPO a mobilního operátora, takže mi odpadá běhání na poštu. Pro další případné platby používám internetové bankovnictví a hlavně skoro všude platím bezhotovostně kartou. Poplatky jsou zanedbatelné, nejsou vyšší než co bych na poště vydala za složenky. Pokud bude nějaký přebytek, lze ho převést na červené konto, které je zúročeno cca 1%.

doplněno 15.05.14 22:37:

Prozkoumala jsem podmínky Fio banky a nenašla jsem žádné výhody proti ERA. Pro seniory je u ERA poplatek za vedení účtu nižší, jeden výběr hotovosti v měsíci zdarma a nezanedbatelný je i počet výběrních možností - každá pobočka České pošty + všechny bankomaty ČSOB a ERA Poštovní spořitelny - to není zrovna málo.

hodnocení

1x

Domnívám se, že to nepůjde, důchoďák zasílá důchod nanejvýše na společný účet manželů ( oba manželé zde mají dispoziční právo).

iz*
hodnocení

1x

Na synův účet nebude ČSSZ důchod zasílat. Poštovní spořitelnu nedoporučuji. Sama ji sice mám, ale budu měnit. Pro vedení účtu zdarma byste účet mohla obsluhovat jenom přes internet a bankomat, navíc tam musí být nějaký obrat a zůstatek (já platím 50 Kč měsíčně, protože podmínky nesplňuji).

Zřiďte si účet u Fiobanky, ten je úplně zdarma. Synovi k němu zřiďte přístupové právo, může mít i kartu, ale nechte si vše na sebe.

hodnocení

1x

Mám účet přes internet u Poštovní spořitelny. Měsíčně platím poplatek 8 korun, což je zanedbatelné. Jinak nic.

Důležité je, aby byl někde poblíž bankomat ČSOB. Z něj je výběr zdarma. Z ostatních se platí, nevím kolik, je to různé.

Na účet syna si důchod posílat nedávejte. I když jste ho jistě dobře vychovala, nikdy nevíte, co se může stát, a zda se pak ke svým penězům dostanete.

Tchyni nosí důchod doručovatelka v hotovosti. Dá jí ho celý, nikdy jí z něj za donášku nic nestrhávali. Nebylo by to pro Vás lepší? Měla byste hotové peníze, jak byste potřebovala. Na druhou stranu to není nejbezpečnější.

Musíte sama pouvažovat, ale na druhou osobu, byť příbuznou, bych se nikdy nespoléhala. Jaga.

iz*

Zasílání důchodu poštou na nákaldy důchodce je poměrně nová záležitost. Tuším, že pro důchody přiznávané od roku 2011 nebo 2012. U těch dříve přiznaných se (aspoň pokud vím) nic neměnilo.

doplněno 16.05.14 13:01:

Opravuji: Tak je to už 1. 1. 2010 (ten čas tak letí ...)

Výplata důchodu (zákon o důchodovém pojištění, § 64, odst. 4)

haninka*
hodnocení

1x

Když jste skoro nechodící tak Vám ho pošťák přinese domů ne? Mí prarodičové jsou sice osmdesátníci, ale stále běhající a oběma nosí důchod pošťačka. K synovi bych si to neposílala ať máte vztahy jakékoli. Může mít někde nezaplacenou pokutu za parkování v řádu 100,- Kč, vlítne mu na účet exekutor a budete bez peněz oba. Nebo se může něco stát atd. Vyjednejte si to jako moje bábi a děda a máte pokoj. I kdyby to mělo něco stát.

hodnocení

0x

Nedělejte to! Zůstaňte nezávislou! Nejste žádná stará babka, abyste se neuměla o sebe postarat sama. Třeba Poštovní banka nemá žádné poplatky za vedení účtu. A takových bank je více. Poklikejte si, obejděte, zjistěte a pak se rozhodnete. Dobré účty dělají dobré přátelé. *hej*

majina
hodnocení

jsem skoro nechodicí a i proto by bylo tohle nejjednodussi reseni.jen jestli s tim duchodove nebude mit problem,kdyz ucet nebude na me jmeno.dekuji

To opravdu není podle zákona o důchodovém pojištění možné. Důchod lze zasílat pouze na účet důchodce nebo na účet manžela. Vlastnictví účtu potvrzuje na zvláštním tiskopisu banka.

olaf71*
hodnocení

0x

logicky bych to bral tak, jaké číslo účtu uvedete, na ten účet to přijde a čí ten účet je nikoho nebude zajímat a ani se to od nikoho nedozví

iz*

Olafe, u důchodu to není tak jednoduché. ČSSZ zasílá důchody vedené na jméno důchodce nebo na účet manžela. Pro zřízení zasílání na účet je nutné ČSSZ navíc přinést potvrzení od banky, že případný přeplatek důchodu vrátí na účet ČSSZ.

doplněno 15.05.14 20:20:

Oprava: ČSSZ zasílá důchod na účet vedený na jméno důchodce nebo ...

uska*
hodnocení

0x

Je více možností, ale ten co navrhujete je z možností nejhorší a pravděpodobně (pokud se nic nezměnilo) tak důchod lze posílat jen na váš účet nebo účet manžela.

Co tak si nechat důchod posílat na poštu? Můžete si jej na poště sama převzít a nebo pošťák vám jej bude vozit domů. Nebo si přímo na poště zřiďte svůj účet, poplatky jsou pro důchodce zanedbatelné a neudete na nikom závislá, zda vám důchod z účtu syn vyzvedne nebo ne a hlavně kdy bude mít syn čas.

stirecek*
hodnocení

0x
Syn musí jít do své banky s tiskopisem ze socialky, kde mu dají potvrzení, ze je majitel účtu. Toto potvrzení většina bank má, takže není třeba jít na socialku. Vy toto potvrzení taky vyplnite a pak donesete zpět na cssz.

Jinak poplatky v bance neznám, mám okolo dvaceti účtů v pěti bankách a nic neplatím, takže je z čeho vybírat. Asi bych volil fio banku, jednoduché, rychlé, spolehlivé...

Potvrzení v bance sice dají, ale na synův účet ČSSZ důchod posílat určitě nebude, viz odkaz na zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, § 64:

business.center.cz/...

Zvláštní příjemce se ustanoví v případě, že příjemce důchodu je nezpůsobilý k právním úkonům (např. demence, což není případ tazatelky).

hodnocení

0x

,,Proč vám ho pošťačka nepřinese domů?

doplněno 17.05.14 14:54:

Já bych nikdy nesvěřila nikomu důchod,,dítě nedítě...Dnes je OK a za nějakou dobu bude řeba jinak. Lidi jsou různí. Zbytečně si komplikujete život. Můj názor,,Je málo případů?

stirecek*
Výplata důchodu prostřednictvím české pošty stojí 21Kc

to není pravda,,mýmu chodí domů a bez nějakých poplatků. To co má dostat dostane.

stirecek*

je to pravda - u přiznaných důchodů od roku 2010

pohanka*
hodnocení

0x

Zvažte, jak velký budete mít důchod, kolik platíte inkaso /bydlení/, domácnost, oblečení, kolik potřebujete na různé poplatky, řemeslníky, dárky, atd.. Zbyde Vám něco? Pokud dokážete obhospodařovat účet přes internetové bankovnictví, tak je plno účtů zadarmo, i když jsou tam nastavené nějaké podmínky. Třeba potřebný zůstatek v určité výši /15000 průměrný zůstatek u Ery/ apod. Varianty jsou různé. Hospodaříte-li společně se synem, tak ať má účet on. Vy si nechte nosit důchod domů v hotovosti. Z toho můžete žít. Syn z účtu poplatí různé složenky a platby bezhotovostně /je to levnější/ a Vy se potom mezi sebou vyrovnáte. Když budete mít oba dva svoje účty, budete stejně vybírat peníze v hotovosti na živobytí. Ale možná nějaký účet máte jako důchodce vedený od banky výhodněji, třeba nějaký výběr v měsíci zdarma. Prohledejte web, srovnání bankovních účtů, nebo poplatků na www.penize.cz, www.finance.cz

doplněno 15.05.14 21:41:

Též se mě líbí Fio banka. Pokud jste z většího města a Fio má u Vás pobočku, tak běžte k ní.

hodnocení

0x

Nevím jak u starobního ale mně invalidní nosí pošťačka až domů.

mmm12345
hodnocení

0x

Též doporučuju FIO. Mám účet od února a zatím jsem neplatila ani korunu na poplatcích. A to mám tři trvalé příkazy, tři inkasa a několikrát měsíčně zadávám platby přes internetbanking.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]