Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ustní dohoda - jak moc je závazná

Od: hanes* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den.Mám takový problém. Jsem zaměstnán ve firmě a jen tak někdy si přivydělám renovací parketových podlah(nemám ŽL). Asi před půl rokem jsem byl požádán majitelem firmy podlahového studïa, který se renovací nezabývá, jestli bych zrenovoval podlahu v jedom penzionu. Souhlasil jsem a za domluvenou odměnu (20000kč), kterou mi měl vyplatit majitel studia, ne ponzionu, jsem to provedl. Po předání hotové práce mi byla vyplacena hotovost 19200kč. Faktura samozřejmě žádná neexistuje(nejsem živnostník a on to taky určitě nedanil). Nyní mi byl doručen reklamační protokol majitelem studia, že na penzionu je z podlahou něco v nepořádku a že to chce opravit, nebo to opraví on a fakturu za práci mi pošle. O jaký problém jde vím, ale rozhodně to není mojí vinou.Jen jsem se chtěl zeptat jestli, když to neopravím a on to udělá a pošle mi fakturu, budu ji muset zaplatit, nebo já jsem mimo hru, když jsem to provádel na černo a neexistuje doklad.Je to trochu složitější, ale doufám, že tomu trochu porozumíte a poradíte mi co s tím.Mnohokrát děkuji za odpověd´.Honza

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Zdravím Honzo! Já bych se toho tolik nebála. Vy jste uzavřel s majitelem firmy podlahového studia dohodu. Mohla to být podle mne např. dohoda o provedení práce. Vy jste práci provedl a majitel si ji převzal a za to Vám vyplatil dohodnutou odměnu sníženou o 15ti %ní srážkovou daň z příjmu. Faktura žádná nexistuje, tak by to neměla být ani práce na černo. Důležité asi bude, jaký doklad jste mu podepsal. Jak píše Milan, je pravda, že to může ovlivnit svědecká výpověď někoho, kdo se tam při těch pracích a nebo spíš dohody účastnil (a nebo i neúčastnil). Já bych mu na reklamační protokol písemně odepsala, že práce byla provedena na základě dohody o provedení práce, práce byly řádně převzaty a nebudete proto nic opravovat a ani hradit jejich fakturu za opravu. No a uvidíte, co se bude dít dál. Záleží samozřejmě i na tom, jaký vztah máte s majitelem firmy, zda se s ním nemůžete dohodnout tak, aby byly obě strany spokojené. Možná, že se k tomu ozve ještě nějaký řemeslník, který poradí třeba i jinou lepší cestu, jak z toho ven. *placni*

hodnocení

0x

Nejde o doklad, ale kdo bude mít větší pravdu a svědky.

Dokažte mu, že to není Vaší vinou!

hanes*
hodnocení

Děkuji za rady.Chtěl jsem ho ignorovat, ale asi by to nebylo nejlepší řešení. U toho když jsme se domlouvali nikdo nebyl a nic jsem mu nepodepisoval, ale občas se na nás přišel podívat majitel penzionu a odměnu nám vyplácela žena majitele studia. Takže svědků má asi dost a my jsme jen dva s otcem. Ústně jsme mu sdělili den a hodinu kdy se na to přijedeme podívat, ale nikdo se tam ani neukázal aby nám umožnil vstup do ponzionu.

lidka*

Ale přesto bych si hájila své. A myslím, že ta dohoda o provedení práce by na ten Váš případ pasovala jak dělaná. Tím by se vyloučila práce na černo. Nechci se zde v žádném případě zastávat podvodů, to není můj styl. Ale z neznalosti předpisů se mohou udělat boty, protože vyznat se v nich, není nic jednoduchého. I když ve výsledku to nikoho neomlouvá. Ale je to možnost, jak legálně zlepšit rodinnou kasu občasnou brigádou. Je potřeba si zjistit, zda si takto můžete přivydělávat bez souhlasu svého zaměstnavatele. V některých případech musíte mít jeho souhlas. Ale jinak nejde o to, kolik má svědků, ale spíš o to, kdo zavinil reklamaci. To bych si svou kvalitu hájila, když tvrdíte, že to není Vaše vina. Tak ať to dobře dopadne!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]