Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpomaluje růst v pubertě stres?

Od: jikiko odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
Je mi 14 a všichni ve třídě jsou vyšší o hlavu.
Od takových 11 do přítomných 14 let jsem furt prcek. ty tři roky bylo u nás v rodině hodně rušno. Rodiče... Silné hádky, agresivita, nicení věcí, podrážděnost, příšerná atmosféra. To vše jsem nesl opravdu špatně míval jsem pri hádkách studené tělo. Brečel jsem v koutě. Nepřetržitě jsem ukousaval nehty dokonce jsem si vytrhaval vlasy. Toto období jsem měl stres vlastně denodenně. Proto se ptam muze stres a strach nějak poškodit růst? (Hormony)
Samozrejme s vyskou se trapim ale s tim nic neudelam:)
Dekuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Spíš to bude souviset s mizernou životosprávou kterou v takovém stresovém prostředí máš. Pokud člověk nemá dost potřebných živin, tak prostě neroste. Nezačal jsi třeba kouřit a chlastat? To má taky na růst negativní vliv.

Prostě když máš málo cihel, postavíš jen malý barák. Proto naši předkové byli v průměru mnohem menší než jsou lidé dnes - extrémně to bývá vidět třeba na praprarodičích - neměli často co jíst. Pravidelná a zdravá strava by mohla pomoct. Někde jsem četl, že snad jezení kuřecího masa má pozitivní vliv na růst, protože obsahuje růstové hormony, ale za to bych ruku do ohně nedal.

hop®
hodnocení

2x

O závislosti růstu na případném stressu jsem zatím nic neslyšel. Ale ve 14 letech máš naději, že ty vyšší ještě dorosteš a možná i přerosteš. Každé "dítě" roste v jiném věku...

rebeka*
hodnocení

2x

Kluci rostou pomaleji než holky. Můj muž vyrostl na vojně 10 cm, dcera měla ve 14 letech 175 cm a už nevyrostla, zatím co syn měl ve 14 ti 160 cm a nyní má 185 cm. Tak nezoufej, jestli máš průměrně vysoké rodiče, tak malý nebudeš. Ale pro jistotu se na to zeptej Tvého lékaře, za to nic nedáš.

myse*
hodnocení

0x

s těmi hormony fakt nevím...

ale obecně - kluci rostou do 18, holky maximálně 3 roky od první menstruace, což je cca do 15-16let...

růst dokáže (prý) zpomalit extrémní fyzická zátěž a nedostatek proteinů ve stravě.

záleží na tom, jak velcí jsou tví rodiče a taky na tom, jestli už u tebe začlo dospívání a v jaké míře (chlupy, vousy?) v té době dochází k rychlému růstu.

neboj se, vyrosteš...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]