Nejste přihlášen/a.
Spíš to bude souviset s mizernou životosprávou kterou v takovém stresovém prostředí máš. Pokud člověk nemá dost potřebných živin, tak prostě neroste. Nezačal jsi třeba kouřit a chlastat? To má taky na růst negativní vliv.
Prostě když máš málo cihel, postavíš jen malý barák. Proto naši předkové byli v průměru mnohem menší než jsou lidé dnes - extrémně to bývá vidět třeba na praprarodičích - neměli často co jíst. Pravidelná a zdravá strava by mohla pomoct. Někde jsem četl, že snad jezení kuřecího masa má pozitivní vliv na růst, protože obsahuje růstové hormony, ale za to bych ruku do ohně nedal.
O závislosti růstu na případném stressu jsem zatím nic neslyšel. Ale ve 14 letech máš naději, že ty vyšší ještě dorosteš a možná i přerosteš. Každé "dítě" roste v jiném věku...
Kluci rostou pomaleji než holky. Můj muž vyrostl na vojně 10 cm, dcera měla ve 14 letech 175 cm a už nevyrostla, zatím co syn měl ve 14 ti 160 cm a nyní má 185 cm. Tak nezoufej, jestli máš průměrně vysoké rodiče, tak malý nebudeš. Ale pro jistotu se na to zeptej Tvého lékaře, za to nic nedáš.
s těmi hormony fakt nevím...
ale obecně - kluci rostou do 18, holky maximálně 3 roky od první menstruace, což je cca do 15-16let...
růst dokáže (prý) zpomalit extrémní fyzická zátěž a nedostatek proteinů ve stravě.
záleží na tom, jak velcí jsou tví rodiče a taky na tom, jestli už u tebe začlo dospívání a v jaké míře (chlupy, vousy?) v té době dochází k rychlému růstu.
neboj se, vyrosteš...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.