Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce a invalidní důchod jako jediný příjem

Od: lokas odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, zatím mám exekuci jen na bankovní účet tomu rozumím, že si mohu jen jednou vybrat částku rovnající se dvojnásobku životního minima pro jednu osobu tedy cca 6254 Kč. Ale mám pouze zatím invalidní důchod v částce kolem 4000 Kč jako jediný příjem i tak mám nárok na vyplacení toho dvojnásobku? a to ihned? a nebo až v dalším měsíci kdy bych relativně měl mít na účtě kolem 8 tisíc Kč.

Dále když mám tedy jen důchod kolem 4000 Kč a dám si jej posílat složenkou na adresu tak kolik mi bude zabaveno pak exekutorem? Dle mne když je nezabavitelná částka nějak 5250 tak by mi nemohl zabavit nic? a nebo jak se to počítá u příjmů s nižší částkou než je to nezabavitelné minimum?

Dále mi byl zabaven penzijní fond tam moc peněz nemám ale i tak a píše se tam, že mám do 15 dnů oznámit exekutorovi zda jsem pohledávku nabyl jako substituční jmění, co to znamená? a platí takováto povinnost i pro ten bankovní účet?

Dále co tedy budu potřebovat pro výběr té částky? Nějakou žádost? nebo doložení od sociálky o příjmech? nebo co přesně?

Také je mi podivné, že už jsem měl na účtě nepovolený debet kolem 24 tisíc korun ale to už od 23.4. což by vypadalo jako na exekuci na účet ale exekuční příkaz jsem obdržel až teď v pátek 9.5. a to ještě prapodivnou cestou přišlo mi to doporučeně ale nic jsem nepodepisoval to se tak může? doručit doporučený dopis bez podpisu adresáta?. tak nevím zda to k tomu patří či nikoli ale měl jsem lhůtu na zaplacení dluhu do 30 dnů a už týden před koncem lhůty mi tam naskočila blokace na účtě takže kdybych to chtěl zaplatit ani bych nemohl protože bych už kvůli té blokaci neměl finanční prostředky.

Pak také je tu další problém, dlužím za kreditní kartu, říkali, vyhrožovali, psali a volali, že mě dají k soudu, dokonce mi přišla předžalobní upomínka a návrh na žalobu a teď naposled mi přišlo, že to mám zaplatit do června jinak pohledávku prodají třetí osobě, Takže to byly jen psychonátlaky o tom soudu? To volání 5x za den, hromada sms? ale v životě to k soudu nchtěli dát? jen dělali bububu a prodají to bůhví komu? a dotaz komu to vůbec prodají? a ten to bude vymáhat jak? soudně? nebo nelegálně vydíraním a vyhrožováním?

Předem děkuji za odpovědi na mé rozsáhlé otázky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmhad*
hodnocení

0x

s tímhle jděte za právníkem do některé z poraden. Pokud ne,smiřte se s tím,že věřitel má vždy pravdu a může si zvolit jakýkoliv způsob,aby dostal své peníze zpět.Vy ale jeho dobrou vůli dát Vám možnost zaplatit nazýváte nelegálním vydíráním a vyhrožováním.Takovým není ani rady ani pomoci.

betaraybill*
hodnocení

0x

Moc otázek najednou to je spíš fakt za někým zajít. Já jen řeknu, že z důchodu 4000 vám už nic nevezmou toho bych se nebál. A pokud si ho necháte posílat složenkou tak to je v klidu. Maximálně bych se bál kdy udělá někdo ťuk, ťuk a tam hodný pan exekutor aby se přišel podívat, spočítat a případně označkovat.

iz*
hodnocení

0x

Z účtu můžete vyzvednout do výše zůstatku. Takže bych doporučila vyzvednout radši až příští měsíc, abyste mohl vyzvednout celou částku (6.254 Kč).

Doporučený dopis se ukládá na poště, do schránky jste měl dostat oznámení o uložení zásilky. U nás pošta ještě jednou připomíná pár dnů před koncem úložní lhůty. Pokud adresát zásilku během úložní nepřevezme, hodí mu ji listonoška následující den do schránky. Dopis se považuje za doručený nejpozději posledním dnem úložní lhůty.

Ale pozor, ne každý odesilatel toto umožní. Některý si necha dopis vrátit a přesto se dopis považuje za doručený. Takže hlídat korespondenci a zásilky vyzvedávat.

Jde jen o dluh za kreditní kartu nebo je ta kreditka další dluh?

I já doporučím obrátit se na někoho. Začít můžete občanskou poradnou nebo poradnou ve finanční tísni, jež poskytují poradenství zdarma.

I mně se jeví pravděpodobná návštěva exekutora.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]