Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustili mne z práce bezdůvodně

Od: viola* odpovědí: 12 změna:

Chtěla bych se s Vámi podělit o moji zkušenost, jak mne zaměstnavatel dal výpověď ve zkušební době, i když jsem se snažila a moje výsledky práce podle mistra ve výrobě byly sice dobré, ale výhradu měl k tomu, že nechci dělat neustále přesčasy a že nejsem oblíbená u něj a jeho partičky a též o přestávce samotářská, nesedím se skupinou u svačiny a nedrbu se všema v kroužku. Tak se na mně nějak všichni domluvili, že nejsem sympatická, nikoliv špatná ve výsledcích práce, nebo že bych porušovala pracovní kázeň. Naučila jsem se všechno ve fabrice dělat precizně, rychle a poctivě. Myslela jsem si, že to stačí k tomu, abych překlenula 3.měsiční zkušební lhůtu. Ale bohužel, někdo si na mne zasedl a sebelepší výkon nad normu a snažení mi bylo nanic.Dokonce jsem vyhověla v měsíci i jedné směně přesčasů navíc a pro ně to bylo málo. Chtěli každý víkend přesčasy na 3 směnném provozu a též i v týdnu. Já jsem argumentovala zákoníkem práce, že by měl být čas i na odpočinek a že přesčasy budu dělat občas, ne se pomalu odstěhovat do firmy a být tam pořád jako v nějakém vězení zavřená. Bylo mi řečeno, že na zákoník práce se v dnešní době už nehraje a že mi upravili pracovní smlouvu, že budu dělat přesčasy, kdykoliv zaměstnavatel nakáže a počet hodin určuje on, ne zákoník práce.Nechali mne odpracovat v tichosti poslední směnu a v pátek večer, před koncem směny mi dal mistr podepsat výpověď. Byl to pro mne šok a nevím, za co mne konkrétně propustili i když jsem byl schopná a pracovitá. Nějak necítím na ničem vinu, že bych se něčím špatným provinila. Vždycky mi rodiče říkávali snaž se být v práci úspěšná a poctivá a je vidět, že to tak v dnešní době nefunguje. Má někdo podobnou zkušenost, že ho neprávem propustili z práce? díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

zaměstnavatel si raději vezme někoho, kdo nebude argumentovat zákoníkem práce, bude potichu a nechá si vše líbit

V dnešní době mi nepřipadá rozumné upozorňovat na sebe ve zkušební době. Zaměstnavatel ve vás pak vidí člověka, který "bude dělat potíže". Na uvolněné prac. místo čeká spousta jiných lidí

Ve zkušební době vás mohou propustit bez udání důvodu

Jestli vám zdá, že přesčasů je příliš a zaměstnavatel porušuje ZP, můžete nahlásit na inspektorát práce. Nebo se zmínit na úřadu práce o možném porušování ZP

hodnocení

4x

Ve zkušební době Vás může zaměstnavatel propustit bez udání důvodu. Je to jeho právo. Zrovna tak může bez udání důvodu zrušit pracovní poměr, ve zkušební době, i zaměstnanec. Zaměstnavatel měl ve Vašem případě zřejmě na Vás jiný názor a nevyhovovala jste mu. Ať již svým přístupem k práci, nebo výkonem. To se Vám může stát, bohužel, ještě vícekrát.

iz*
hodnocení

3x

To propuštění bohužel nebylo bezdůvodné. pracovní dobu určuje podle zákoníku práce zaměstnavatel. Ten také určuje rozvržení pracovních směn a v odůvodněných případech má právo nařídit nařídit i práci přesčas, o víkendu, ve svátek, ...

Nařízená práce přesčas nesmí v dlouhodobém průměru (většinou 26 týdnů) překročit 8 hodin týdně. Tzn., že některý týden může být přesčasů více, jiný méně nebo žádné.

Rozhoduje-li se zaměstnavatel, koho chce zaměstnávat, dá logicky přednost zaměstnancům, s kterými nejsou problémy už v průběhu zkušební doby ...

hodnocení

2x

Už se to vrátit nedá. Poučení pro příště. Já bych se ještě trošku postaral o to, aby mi byly vyplaceny řádně ty přesčasy, příplatky za noční atd. Aby pan podnikatel viděl, že na ZP se přece jen hraje.

hodnocení

1x

Ve spostě firem se dbá i na pohodu v kolektivu. V naší firmě je zapadnutí do kolektivu docela podstatný parametr při přijímání nových pracovníků.

doplněno 10.05.14 10:56:

spostě = spoustě

kangaroo*
hodnocení

1x

Ženská měla jste těch 3 měsíce zkousnout zuby, nehty a jet a jet i přesčasy a nedělat problémy a vždy na konci směny vidět světlo tunelu se smlouvou na 1rok nebo na dobu neurčitou :( Po zkušební době si začít postupně upevňovat pozici a vztahy :) Dneska bohužel musí člověk slevit z demokratických práv :(

amadeus*
hodnocení

1x

Predstavte si, ze v jinych firmach lide pracuji NEPLACENE prescasy prakticky kazdy den a casto resi pracovni zalezitosti po telefonu/tabletu i ve volnem case. Mozna to neplati pro fabriku, ale tam, kde pracuji ja, je soudrznost kolektivu velice dulezita. Naprosto chapu, ze obetovat cast sveho volneho casu a vlastne i soukromeho zivota pro nejakou fabriku se vam nechce, ale je na vas najit si praci, kde se budete moci realizovat a bude odpovidat vasim ambicim.

Dalsi veci je vyjadreni vedouciho o ignorovani zakoniku prace. Ten se ignoruje na mnoha mistech, ale vetsinou je to dobrovolne. Ve vasem pripade bych nevahal s udanim. Sobe uz nepomuzete, ale nekomu dalsimu mozna ano.

dzordz*
hodnocení

1x

Je taky dost možné, že to plánovali od začátku, bez ohledu na to, jak pracujete nebo co děláte. Přecejen po zkušební době by to už tak jednoduché neměli. Takhle můžou vzít někoho dalšího, práci ve fabrice se naučí za půl dne, za necelé tři měsíce může zas jít, bez důvodu a bez vysvětlování.

hodnocení

0x
Bohuzel to je realita firem, at robi jak robot, at nevi co je zakonik prace, tady plati co rozhodneme my a prescasy povinne!

mirex*
hodnocení

0x

Žijeme v kapitalismu, který může pracujícímu připadat jako režim veskrze nemravný a nespravedlivý. Pokud chcete pracovat, musíte se přizpůsobit. Ve vašem případě se to nepovedlo, byla jste shledána jako postradatelná. Do budoucna z toho vycházejte.

Tohle nemá s kapitalismem nic společného.

lmgify
hodnocení

0x

Ja bych se tim propustenim ve zkusebce vubec neznervoznoval. Zamestnavatel a stejne i tak ty mate moznost ve zkusebni dobe kdykoliv okazmzite skoncit, kdyz se vam neco nelibi.

Sama pises, ze se ti nelibilo, jak firma tlacila prescasy a jak se tam drbe, takze ta prace ti stejne nesedla. Najdi si neco, kde te to bude bavit misto toho jako blbec nekde u pasu s ostatnima, kteri se na nic lepsiho nezmuzou.

Firmy, jako je tato, hledaji blbce, kteri si nechaji delat na hlavu a budou drzet hu*u, protoze veri ten kecum, ze za branou podniku je stovka lidi, kteri by chteli okamzite zacit delat na jejich miste.

Mej svoje standardy, trvej na svojich pravech a najdi si firmu, kde maji zajem vyuzit tvojich znalosti a zkusenosti, ktere prinasis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]