Nejste přihlášen/a.
zdravím,,,zajímalo by mne když kdysi lidé nebylli zaměstnáni a měli pouze své hospodářství větší nebo menší,,jak to měli s důchodem. Měli nárok na nějaký důchod od státu?Má babička a děda nepracovali a jen hospodařili.
doplněno 09.05.14 10:13:a nejde mi do hlavy, zač kupovali jídlo,když nepracovali ale měli veliké hospodářství a zač si kupovali oblečení...a jiné věci
Měli svou mouku a jiné ale přece toho tolik neprodali,aby měli na celkové výdaje pro děti.
Pokud si na důchod platili sami,pak jej měli.Pokud ne,měli zákonem stanovenou minimální částku,stejně jako dnes,kdy to dělá asi 2200 / z paměti to nevím/. Moje jedna teta byla doma k ruce rodičům - živnoswtníkům a sloužila příležitostně u sedláků a pod a měla 90,- Kč /v padesátých letech/. Soused živnostník - pekař,který si něco připlácel měl důchod 110,- Kč ,stejně jako moje druhá teta,která po určitou dobu sloužila v lepší rodině jako panská.
Nedávno jsme přebírali a vyhazovali staré papíry. Našli jsme potvrzení, že manželova babička, chalupnice, nar. 1895, zemř. 1985, pobírala před svou smrtí, někdy na přelomu 70. a 80. let 412,-- Kč měsíčně. Je to dneska směšná částka, ale tehdy si přece jen za ty peníze něco koupila.
Když jsem jako absolventka SŠ nastoupila na své první místo /v roce 1974/, dostala jsem smlouvu, kde je uveden můj měsíční hrubý plat - 700,-- Kč. Mám tu smlouvu schovanou dodnes.
Za pár měsíců se mi naskytlo lepší místo, navíc s možností dálkového studia, to jsem si plat velice polepšila. Brala jsem už 1.100,--Kč hrubého. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.