Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potýkám se s nepříjemnou situací, která znamená nejspíš nedobrovolné ukončení vysoké školy, kvůli zanedbání učiva během semestru. A teď mám 3 možnosti:
1) opakovat ročník (jsem v prváku) - na opáčko ročníku mám právo, neboť jsem splnil kredity na opakování.
2) jít do zaměstnání - ani tahle věc mi nedělá příliš vrásky. Práce se nebojím, a jako eletrikář se spoustou známých si práci rychle najdu.
3) vycestovat za hranice - téhle varianty se bojím ze všech nejvíc ale, jako na potvoru mě myšlenka začít úplně od nuly velice láká. Možná je to tím, že budu "svobodný" nebo jen tím, že miluji riziko a rád lidem dokazuji, že i z ničeho se dá dostat nahoru (sport, studenstké rady, apod..). A nebo je to prostě jenom tím, že hledám sám sebe a chci najít něco, co mě naplňuje a dá mi do života tu potřebnou šťávu. Samozřejmě jsem se dočetl spousty článků. jak chudí čeští mládenci se vydali za hranice s pár drobnými, získali zkušenosti a vydělali miliony (viz. p. Bakala). S takovouto myšlenkou se nezabývám. Pochybuji, že by se mi něco podobného povedlo, ačkoliv zní velice dobře .
Možná se těch možností najde víc, jako studovat, při zaměstnání ale, kolik zaměstnavatelů Vám to dnes povolí? A dovolená? Tu si nejspíš první roky ani nebudu moct pořádně vybrat, aby moje místo nedostal někdo jiný...
Napadlo mě pár zemí, kde bych chtěl pár let sbírat zkušenosti. Když jsem byl menší byla to země klokanů Austrálie, potom země hor a jezer Kanada, dnes to je Rusko. Trošku skok nemyslíte?
Austrálie mě přešla, protože si tam jako student můžu vydělávat max. 20h týdně a to by mi moc moje náklady nepokrylo.
Kanada na tu mě časem přešla chuť.
Rusko je v rozmachu! Podle mě je v Rusku větší budoucnost, než v USA. Dolar je v krizi. A jestli se do budoucna spojí, jak jsem četl Rusko s Čínou a udělají společnou měnu, tak to bude největší velmoc na světě a umět perfektně ruštinu bude první záchytný bod k úspěšnému byznysu. A hlavně, když vezmu v potaz přírodu v Rusku, Kavkaz, Ural, jako velký turista mě tato země až neobvykle přitahuje. Otázkou je do jakého města se vydat, v jakém je nejmenší nezaměstnanost, kriminalita. Potom se mi na téhle zemi líbí, že to je slovanský stát. Jediné negativum je ta praštěná azbuka..
Co Vy si myslíte o Rusku? Je to doopravdy země neomezených možností!?
Děkuju, s pozdravem 9BAB.
Kde jste četl, že Rusko je v rozmachu?
Kde jste četl, že Rusko a Čína udělají společnou měnu?
Rusko je na samé hraně hospodářského propadu a Číňané proklatě dobře rozumějí penězům. To se o rusech říci nedá.
Na novinkách.cz se tyto informace nedočtete a na čétéčku Vám tyto info, také neposkytnou. Známý, kteří jsou, jak se říká za vodou asi před 3-ma rokama letěli na dovolenou do Ruska, když se vrátili, tak říkali, že nevěřili vlastním očím. Prý vesnice jsou chudé, ale ty města jsou úplný opak. Byli v Moskvě, Petrohradu a dalších. Procestovali skoro celé Rusko. Prý neni vůbec pravda, čím nás tady krmí televize. A já jim věřím, protože v TV neslyšíte jedinou dobrou poznámku na Rusy. Když si projedu nezávislé servery, tak se dočtete hodně zajímavých informacích. A to, jak negativ, tak pozitiv.
Připnu sem pár odkazů, abyste uvěřil, že si nevymýšlím.
euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/11869-rusko-a-cina-se-chystaji-americanum-vypalit-rybnik-mohou-znicit-dolar-i-americkou-ekonomiku.aspx
Jeďte tam, jinak nebudete mít pokoj. Na vyprávění známých, ani na tzv. "nezávislých" (btw., očekávala jsem poněkud jiný kalibr , serverech se nedočtete to, co poznáte na vlastní oči i kůži. Nemyslím to zle, ale zdá se mi, že jste trochu obětí svých vzdušných zámků a nereálných představ. Zblízka většinou vše vypadá trochu jinak a věci bývají mnohem složitější, než z dálky. Trochu více realistického uvažování a ztráta třeba i několika měsíců na cestách Ruskem Vám může jen pomoci, ať tak nebo onak, abyste se nakonec rozhodl správně.
P.S. Ještě by tu byla snazší cesta, kdyby Vám některý ze známých ze začátku pomohl ... .
Myslíte to dobře. Jsem snílek a svět si trošičku vybarvuju podle toho, jak by se to hodilo mě. Ale byla jste Vy ve 20-ti letech jiná? A jak tu píšete, ztráta měsíců si nepřipouštím. Vždy je, co poznávat, a co zdokonolovat. I kdybyto nebyli hmotné věci tak, alespoň sám sebe.
Já bych do toho šla, ale necestovala bych jen po velkých městech, začala bych na úplným východě a postupovala směr západ. Zároven protože bych neměla na cestu tolik peněz, bych někde pobyla dýl a vydělávala jak se dá, pomáhat za jídlo, Rusové jsou dobrosrdeční, hlavně hodně mluvit s lidmi. Ruština je lehký jazyk i azbuka je lehká, naučíš se brzy a snadno. Ono nesmíš o tom moc přemýšlet, zbalit se a jet do neznáma. Mladý člověk toužící po dobrodružství, uběhne pár let a už to pro tebe nemá to kouzlo. Známý mi vyprávěl, že žil jako mladý někde v Rusku s dvěma ženami, byly to sestry i s jejich matkou několik let všichni spokojeně. Taky by bylo dobré najít kamaráda, a zkusit to s ním, později posílat zápisky z cest, nebo o tom napsat knihu. Chce to dobrodružnou povahu a s tou se musíš narodit. Nepsala bych ti to, kdybych sama jako 19ti letá vzala batoh a procestovala skoro celý svět, co jsem poznala lidí, hodný i zlý, kolikrát šlo i o život, když jsem neměla peníze tak jsem pracovala, ale vždycky při mě stál anděl strážný. V Rusku jsem ale nebyla bohužel i když to byl můj sen.
Do Ruska jsem to myslel doopravdy na zkušenou, kouknout se, jak to tam chodí, co lidé potřebují. Po návratu domů bych teprve přemýšlel, jak s těmi zážitky a zkušenostmi naložit.
Ale, když tu píšete o zápiskách, tak mám svůj sen, akorát zatím nemám základní finance na utáhnutí. Chtěl bych si koupit auto a projet celé pobaltí. Vymyslet mapu a procestovat i ty nejmenší vesničky, hovořit s lidmi, všechno fotografovat (další finance kvalitní zrcadlo), zapisovat a posílat do nějakého cestovního magazínu, se kterým bych byl předem domlluvený na odběrech. Jen ta čeština, občas pokulhává, snad mají i nějaké kolektory .
A později projet Balkán a i mnohem dál. Samozřejmě tohle všechno by bylo už s nějakou větší skupinkou.
Děkuji Vám za pozitivní příspěvek, a třeba se do toho Ruska, ještě někdy podíváte .
Myslím, že nebyla. Také proto Vám říkám, neopustil jste myšlenku studia příliš brzy a bez opravdu vážného důvodu? Co se do toho dát, tentokrát pořádně? Jestli začínáte někdy v polovině září, stihnete mezitím i výlet do Ruska . Souhlas, že každá zkušenost dobrá, ale taky je dobré myslet na budoucnost, zdravím, GL.
Bez nějaké srandy radím jít do všech naznačených možností. To znamená:
Neodcházet ze školy, zkusit opakovat ročník. Zůstane ti statut studenta. Budeš mít čas se naučit azbuku, bez té do Ruska nemůžeš. Pokud se přestaneš flákat, najdeš i nějakou práci na vedlejšák a seženeš tím pádem nějaké finance. Je to jen o tom, jestli jsi lenoch co se chce proflákat zbytkem života nebo dokážeš zabrat. Potom se budeš moct rozhodnout jak dál. Můžeš pokračovat ve škole a dál se připravovat na cestování nebo si třeba po úspěšném dokončení části školy můžeš studium přerušit a nějakou dobu cestovat. Pokud to pojmeš vážně, mohlo by to být o něčem - viz. třeba ti "blázni"kteří jeli s Trabanty po jižní americe s podporou ČT. Rozhodně pokud někam pojedeš, bude potřeba solidní videozáznam, jen fotodokumentace už dneska nestačí. Držím palce.
" Motivačná hudba"
Přístup je v zásadě správný: Navštívit zemi a učinit si obrázek sám. V Rusku je obrovský rozdíl v životní úrovni mezi Moskvou a Petrohradem na straně jedné a zbytkem Ruska na straně druhé. Nesrovnatelně větší, než mezi Prahou a českým venkovem. Určitě bych navštívil pravoslavné monastýry, památky v Petrohradě a s trochou štěstí i Solovki. A především je nutno co nejvíce hovořit s místními, sbírat veškeré poznatky a vytvářet tak ucelenou představu o největší zemi světa. To pro začátek stačí.
dobrý den. studovat bych do Ruska nešel, v tomhle ohledu zní Kanada mnohem líp
co se týče turistiky, tam je to jinak. osobní zkušenost nemám, ale kolega (který rozhodně není žádný rusofil) na prázdniny v Rusku nedá dopustit, byl už na Kamčatce, okolo Bajkalu apod. Nikde ani živáčka, obrovské rozlohy nedotčené přírody a žádná havěť které by se člověk musel bát (typu hadi, škorpioni, pavouci apod.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.