Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o provedení práce

Od: mortiana* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jestli mzda na dohodu o provedení práce musí být minimalní 48,10Kč?Nebo existuje nějaký výjímka, kterou by se mohl zaměstnavatel bránit. V zákoníku práce jsem to ještě nenašla, ale na jiných stránkách.( klo.cz/... to tak píšou,ale vzápětí tam je ještě větička: Odměňování prací konaných na základě dohod se řídí zákoníkem práce, ale není upraveno zákonem o mzdě. Zákon nestanovuje minimální nebo maximální výši odměny.( klo.cz/... tak jsem z toho jelen:(. Můžete mi pls někdo vysvětlit jak to tedy je? *nevi*

Jezdím na dětské tábory jako vedoucí a mzda, kterou za to dostanu se mi už dva roky nezdá, tak se chci letos trochu bránit.

Děkuji moc

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

2x

Tím je myšlen ten fakt,že odměna je výsledkem dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnaným.Když budete ochotna vykonávat dohodnutou činnost za 20,- Kč/hod,nebo naopak za 200,-Kč/hod je to vaše věc.Musí na to přistoupit obě strany.

lidka*
hodnocení

2x

Přesně jak píše celp - je to otázka dohody se zaměstnavatelem. Je určen sice počet hodin, ale není určená horní hranice mzdy. Pokud vím, tak se říkalo, že výše dohody musí být přiměřená k maximálnímu počtu odpracovaných hodin. Možná, že si něco vyberete z článku zveřejněného v Měšci:

S dohodou o provedení práce jsou problémy

Ohledně mzdy vyplývající z pracovního poměru nebo odměny z dohody o pracovní činnosti by nemělo v této souvislosti docházet k problémům, ovšem s minimální mzdou vyplývající z dohody o provedení práce mohou v praxi potíže nastat. Zaměstnanec, který pracuje na základě dohody o provedení práce ve sjednaném rozsahu 150 hodin (tedy při využití maximálního limitu rozsahu práce), musí dostat odměnu za 150 hodin práce ve výši minimálně 7.215 Kč. Odměna z dohody o provedení práce by přitom měla být vždy vázána ke skutečně zaměstnancem odpracovaným hodinám, což je ale v řadě případů výkonu práce na základě dohody o provedení práce prakticky nemožné. Dohoda o provedení práce a odměna za výkon práce na základě této dohody se přirozeně váže na konečný efekt (výsledek práce), nikoliv na počet odpracovaných hodin.

Předpokládaný rozsah práce (vždy nejvýše 150 hodin v kalendářním roce) může být tedy pouze orientačním ukazatelem při zadávání pracovního úkolu. U některých pracovních úkolů nelze dobu trvání práce přesně určit, lze jen obecně (zhruba) předpokládat určitý rozsah s možnou odchylkou. Nadto musíme vzít rovněž v úvahu, že zaměstnanec při výkonu práce na základě dohody o provedení práce většinou nepracuje na pracovištích zaměstnavatele a samozřejmě si obvykle nevede evidenci pracovní doby.

doplněno 06.05.09 11:02:

Přidám i celý článek: mesec.cz/...

hodnocení

2x

Mě zaměstnavatel mimo hodinové mzdy ještě vyplácí dohody o vykonané práci. Ta se ale daní 15% jen na straně zaměstnance. Jelikož ale nejsem mzdový účetní ani znalí, tak používám business.center.cz/... a tam se najde mnoho "mzdovaček"

mortiana*
hodnocení

dekuju za odpovedi. měšec mi ted nejde otevrit, mrknu na to doma...podle toho clanku tedy mam pravdu? minimalni vyse musi bejt 48,10 * 150-7215. pripadam si jak nemohlo...ach jo*nevi*

lidka*

Přesně tak to také chápu. Možná, že se k tomu ještě ozve a poradí mzdová účetní. V mé praxi jsem se setkávala spíš s opačným trendem, kdy byl problém, aby dohodnutá výše odměny příliš nepřesahovala obvyklý hodinový průměr na maximální počet hodin. Navíc si myslím, že Vaše funkce by si zasluhovala mzdu vyšší než minimální. A věřte, že naše předpisy a právní normy jsou natolik složité a neustále se mění, takže i ti, kteří s nimi pracují, to nemají vůbec lehké. Na Měšec se zkuste podívat přes toto: www.mesec.cz , pokud Vás to nepoustí doma přímo na ten článek o minimální mzdě. Napadla mě ještě jedna věc, zda Vám ve výsledné částce u dohody neodečítají např. stravné, dopravu nebo něco v souvislosti s funkcí. Ale vždyť máte právo se zeptat před uzavřením dohody na to, co Vám není úplně jasné. Toho se vůbec nemusíte bát, to je Vaše právo. *placni*

doplněno 06.05.09 16:00:

To je název článku a je z 19/3:

Co je minimální mzda a k čemu je dobrá?
Minimální mzda má zaručit ochranu zaměstnanci a základní hranici pro odměnu za vykonanou práci. Existuje však mnoho sazeb minimální mzdy, s tímto termínem se počítá i při stanovování dalších sociálních nároků. Podrobně vás tímto tématem provedeme.

mortiana*
hodnocení

0x

to jsem se právě snažila i odečíst - stravu, dopravu, cestu...ale stejně mi chybi tak 1500,- do realneho vypoctu. neresim ani hodiny, ktere mame napsane 8,5 hod denne na 17 dni (zbytek se o děti nestaráme - dle nich) atd., ale ráda bych aspon to minimum, ktery se dava pisemne. na mesec tedka mrknu:) snad budu chytrejsi:)

8,5x17 je skoro 150 hodin. Pochopte, že když pracujete na dohodu o provedení práce, odvedete z ní jenom 15 % srážkovou daň. Socka a zdravka se neodvádí - to ušetříte jak Vy, tak zam-tel. Ale něco za něco - nelze takto odpracovat víc než 150 hodin. Víc hodin Vám prostě napsat nemůžou. Ovšem víc peněz ano, to je pravda.

lidka*

Přesně tak. Myslím si, že mít odpovědnost za kupu dětí a starat se o ně prakticky 24 hod. denně - tak to by si zasloužilo určitě víc, než minimální mzdu. Tu dostane každý nezaměstnaný, který při veřejně prospěšných pracích zametá ulice a nebo hrabe v parku. Ale prosím, to nechci nijak tuto práci zesměšňovat. Jenom porovnávám míru odpovědnosti. Hezký večer!

mortiana*
hodnocení

0x

tak dle měšce bych měla bejt v právu:) v sobotu si to budu branit tak potrebuju poradne argumenty :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]