Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 12, ale hodně lidí, když vidí moje kresby, tak je tají dech, no prostě pěkně kreslím. Chtěla jsem zkusit 3D kresbu blog.dedoles.sk/... , neco podobného, nevíte jak na to, nebo nějaký návod? Jsem to zkoušela, ale není to prostě 3d, ten ohlý papír prostě mi nejde
ty kresby v linku jsou paráda. Je na nich ale vidět, že ten kluk má nejen perfektně zvlánutou kresbu a grafiku, ale taky deskriptivní geometrii. Si myslím, že právě tady je základ úspěchu.
Víš co je to deskriptivní geometrie?
Dokážeš namalovat tužkou a pravítkem čtyři čáry tak, abys při daném úhlu pohledu viděla obdélník? Právě toto se dělá pomocí deskriptivní geometrie. Je to těžká disciplína a já si dobře pamatuji, jak jsme s ní všichni zápolili na střední i na vysoké, jak pětky a čtverky jen lítaly.
Obávám se, že dokud nezvládneš deskriptivu, nezvládneš ani takové kresby. Jak správně píšeš, tvé kresby prostě nebudou 3d.
Ja bych si dovolil dat nekolik amaterskych rad.
1) Zapomen prozatim na ohly papir a venuj se treninku stinovani. Dokonale provedene stinovani je to, co zpusobuje, ze obraz vyleza z papiru a vypada jako 3D. Rekl bych, ze to bude minimalne 90% uspechu. Teprve az v tomhle budes mistr, ma smysl zkouset dalsi hratky s perspektivou.
2) Pro kresleni na ohly papir si zvol tuzsi papir, ktery bude lepe drzet tvar a tedy se nebude vlnit, hazet spatne stiny a pod.
Uc se tak, ze si nakresli rovinnou kresbu - lehce hlavni kontury a stinovani. Presne nakresli to, co pak chces mit na ohlem papiru. Teprve pote papir ohni a uvidis zdeformovany obraz. Papir si podloz, at drzi tvar a ze zvoleneho uhlu pohledu zacni ohlou cast prekreslovat do spravne pozice - opet staci kontury vsech dulezitich casti a hlavni stinovani.
Dulezite je se na papir divat co z nejvetsi vzdalenosti nebo jednim okem, aby si pokud mozno eliminovala stereoskopicke vnimani oci.
Pak papir opet rozloz, otoc a na druhou stranu papiru obtahni to, co si predtim nakreslila. Ve 2D dotahni kresbu do posledniho detailu a dej si hlavne zalezet na prechodove hrane.
3) Vysledny obraz ohni a ze spravneho uhlu vyfot. Teprve na fotce - a pokud se Ti podarilo eliminovat stereoskopii pohledu bude vypadat ohnuty obraz tak jak ma.
Na zivo se na obraz musis divat z vetsi vzdalenosti - respektive z presneho bodu, jinak dve oci vzdy uvidi jednotlive cary pod trochu spatnyma uhlama.
Taky se přikláním k tomu, naučit se perfektně zvládnout nejdřív techniku stínování a potom perspektivní pokusy. Zkusil jsem s kamarádem jednoduchý obrázek křídami na chodníku a nebylo to nic lehkého. Možná by to ale bylo lepší jako cvičení perspektivy pro začátek, než lomený papír. Zkus třeba jen jednoduchý geometrický tvar a uvidíš
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.