Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarádka se mi posmívá,že chodím do práce

Od: goska odpovědí: 36 změna:

Pracuji jako dělnice v automobilce na 3.směny. za minimální mzdu. Moje kamarádka měla jít na nábor semnou, ale furt se vymlouvá, že jako nezaměstnaná má už rozjednanou zajimavější práci a nakonec skutek utek.Moje druhá kamarádka ji se snažila taky pomoci najít i o něco lépe placenou práci a taky ji poslala někam do pr.., že prý se nebude dřít za směšné české výplaty a tvrdí, že i němec za nejlehčí práci má minimální mzdu 1500Euro(41tis.Kč)a že nebude dělat nikomu pitomce, pokuď v Čechách nedostane srovnatelnou mzdu EU.,že bude radši sedět doma na sociálních dávkách a smát se těžce pracujícím.Úplně se mi zhnusila tím výrokem.Vím, že takových nemakačenků je víc a nevím, jak je donutit pracovat, aby nezneužívali stát a daňové poplatníky.Před sociálkou se litují, že nemůžou sehnat práci, ale ve skutečnosti jim to povalečství vyhovuje,ale nechci tvrdit, že všichni jsou stejní, jsou i nezaměstnaní, co by byli vděční za nějakou práci, kdyby našli.Co si myslíte na lidi co jsou mladí, zdraví, nechce se jim pracovat, zatěžují stát a ještě se posmívají pracujícím, že jsou na sociálce na tom stejně a válí se doma zadarmo? Jak ty lidi donutit něco dělat?Já bych sice taky mohla sedět doma a natahovat ruku sociálce, kdych si chtěla odpočnout, ale nechci se hanbou propadnout a je to pod mojí důstojnost flákat se a ždímat druhé lidi. Záměrně se výhýbat práci je podle mne zneužívání socílních dávek a zaplatí to nakonec daňoví poplatníci.Jen se nám pracujícím posmívají a lenoší si. Nejde si stanovit hranici, jakmile nedostanu alespoň 40tis.Kč.měsičně,tak radši nedělám nic, to může čekat na takovou práci do konce života.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

jestli čeká na nástupní plat 30-40k, tak to se asi dlouho načeká... zvláště s její historií. Žádný systém nejde nastavit úplně spravedlivě pro všechny... a tak holt dochází k jeho neužívání.

Ze své skušenosti vím, že nejvíc se nadřu když se nudím... to jsem fakt unavený na padnutí a to jsem se jen nudil. Zatím co když pracuju jsem unavený míň :)

Přesně tak,naprosto souhlasím s Claymanem *palec*Práce nám nepřináší pouze peníze,ale rozvíjí nás především duševně i fyzicky..Za další,jsme mezi lidmi a to je také velice důležité...Já pracuji velmi ráda a velmi hodně,včetně víkendů.Mám vícero pracovních aktivit,které mě nabíjejí a povzbuzují.Pokud náhodou nic nedělám,což je minimálně,okamžitě se cítím nesvá a nepotřebná.Nechte ji být,ona na to možná přijde sama,pokud ne,její mínus!

stirecek*
hodnocení

4x
Nemáme vysoké sociální dávky, máme jen nízké mzdy.
iz*

Přesně tak.

knifethrower*
hodnocení

3x

Jak je donutit? Snížit sociální dávky na třetinu. Tím by se mimo jiné vyřešil také další obrovský problém, o kterém nesmíme mluvit nahlas, nechtěje se dostat do konfliktu s pravdoláskaři. Respektive by se nevyřešil, nýbrž odstěhoval do západní Evropy.

Snížením dávek vzniknou statisíce pracovních míst? Někde stojí fabriky, protože "nejsou lidi"?

kacaba*

No já bych spíš dávala vinu sametovka,protože před ní bylo práce víc než dost a kdo nemakal,šel sedět.Tohle měli po sametovce nechat a né se cpát do EU,která nám zlikvidovala skoro všechni podniky,zemědělství a pod.

Práce bylo dost, nic nešlo koupit a nemalá část se nenadrela... Asi tak.
erikch*
Kacaba-trosku selského rozumu,proč pak asi Moskva nechala proběhnout jako ze revoluce v roce 1989? Protože existoval propočet ekon.situace a cele RVHP by se zhruba v roce 93-94 zhroutila.(tuto info mám od otce jednoho z mých kamarádů, jehož otec byl jedním z deseti krajských tajemníků, čili do tehdejšího systému,a nejen v tehdejší ČSSR, hodné dobré viděl...)..a proč pak by se asi zhroutila? Jednoduše proto,ze nebylo a není myslitelné(krom zemi s nadbytkem ropy) aby stát(y) dotovaly zdravotnictví,školství, zemědělství atd. a měly téměř stoprocentní zaměstnanost...tomu se říká utopie...takže iluze ze bylo vše (prace,nizke ceny potravin,byty k nastehovani apod.) všech a nikoho to nic nestálo je hodné falesna a naivní... Chápu ze jste asi byla za minulého režimu spokojeno u obyvatelkou,bohužel vas nikdy nenapadlo se (i jen sama sebe) zeptat,odkud a z jakých zdrojů je hrazena zdravotní péče, vzdělaní, proc jsou tak nízké ceny potravin...?!?
polhrad

A dělalo se na sklad. Jelikož nebyl odbyt.

knife, který problém by se vyřešil?

cuca*
hodnocení

2x

Ano, problem je v nastavení systému. Nekdo musí pracovat i za minimalni mzdu, protoze by třeba na zadne davky ani nedosáhl a jini je zneužívají. Je to smutne, ale spatne resitelne.Kamarádku

u politujte a praci ji nehledejte. 40 tisic ma opravdu jen hornich nekolik tisic.U nas v e městě, delnicka profese to je tak 10 - 12 tisic a hodinova mzda se nemenila par let, ikdyz je vse dražší a dražší. Kamarádka zrejme nema dětičky,že?

doplněno 07.05.14 12:53:

Tak jsem to myslela, dokud s tim politici neco neudělají. Jenze kdyz se v tom pokouší hrabat oni, vetsinou seberou tem potrebnym.

Je to smutne, ale spatne resitelne.

Smutné to je...ale řešitelné velice jednoduše..

Jenže to by u voleb jakákoliv strana (která by to vyřešit chtěla) nedostala velké procento hlasů..

martinaa*
hodnocení

1x

Zdravím, takovou slepici vůbec neřešte, nestýkejte se s ní. Pokud se někdo vyjádří tak, jak ona, tak to nemá v hlavě v pořádku. Jiná věc by však byla, kdyby třeba dojížděla a výdělek by byl, po odečtení autobusů apod. šul nul.

Od 16 jsem chodila na brigády, nyní do řádné práce, naštěstí jsem nikdy nemusela k pásu, tam bych asi umřela:(. Styděla bych se rodiče využívat tak, jak to dělají i moji vrstevníci. Kamarádka je už tři roky vdaná, má dceru, ale od rodičů si nechá stále posílat peníze tak, jak na vysoké. No propadla bych se hanbou, být taková vyžírka.

A nebojte, jednou dostane ta kamarádka od života takovou facku, že se z toho po...e. Na lidi bez praxe, bez zájmu a bez ochoty máknout na moc místech nečekají.

hodnocení

1x

Já tvrdím pořád, že jsou u nás dávky příliš vysoké. Kamarádka má samozřejmě možnost jít do toho Německa pracovat, to není problém. Ale ono se asi ve skutečnosti půjde o něco jiného, že?

hodnocení

1x

Až budete v důchodu,tak se pak pro změnu můžete posmívat vy jí,protože ona žádný mít nebude a jsem zvědavá,z čeho bude žít.

miraaz

Haha, tak vy jste hodne naivni :) :) Tyhle zumpy, co cely zivot doji stat, pak dostanou duchod vetsi, nez clovek pracujici za malou mzdu. Jim se totiz duchod vypocte z prumerne mzdy ;) Coz je okolo 25 000, na kterou spoustal lidi ani nedosahne.

SMUTNE.. k NAS*ANI!

Myslím,že nemáte pravdu,že ten co celý život nedělal dostane vypočítaný důchod z průměrné mzdy 25.000,-to by v tomto státě pak nedělal nikdo,kdo na tuto průměrnou mzdu nedosáhne a nebo byli na úřadě hlášeni,brali dávky a makali někde načerno.

miraaz

Zdravim.

Samozrejme to nedostane normalni clovek. Ale zumpy (nechci psat konkretni skupinu, asi kazdy vi), ktere si dokazi "vyřvat" davky, ze kterych si zijou casto lip nez pracujici clovek, pak dostanou i takto vypocitany duchod. Je to smutne, ale je to tak.

willow*
hodnocení

1x
Nektere urady prace delaji rekvalifikacni kurzy aby bylo videt z lidi maji zajem se vzdelavat a zvysovat tak moznost sveho uplatneni, pokud na ten kurz nejdou o davky prijdou, jako v brne, kde kamaradka pracovala 4 hodiny denne pro mestsky urad jako zametacka chodniku a za to o davky neprisla. Prace se pri trose vule da nsjit pro kazdeho, to jen systam je pistaven tak aby bylo pro lidi vyhodnejsi nepracovat. Neni vyjimkou ze delnici pracuji za 47,- cisteho na hodinu, 12 hodin denne, v nelidskych podminkach, nesmi si sednout, zvykat, jist, mluvit, oprit se o stul, nic! Od toho jsou odbory ale co kdo zmuze proti pohlavarum. Proste chyby v systemu CR, nedivim se ze vetsina mladych chce z republiky pryc
miraaz

Je to tak, je neuveritelne, ze jsou taci, kteri zneuzivaji situace a plati minimalni mzdu - coz je okolo tech 50 Kc. Kdyby zakon umoznoval min, tak nejspis davaji i min :D Hovada

Na druhou stranu je to business no, ale ja bych na to zaludek nemel.

Treba takovej McDonald dava na spouste pobocek prave minimalni mzdu. Brigadnikum i zamestnancum.

au1
hodnocení

0x

to máš složitý, když někdo má kde bydlet, a jediný co platí je inkaso a jídlo, tak to tak bývá, že se moc nehrne do práce :) jen počkej, až jí boží mlýny semelou, a bude se muset o sebe začít starat sama. to se jí pak budeš smát ty :)

lidus*
hodnocení

0x

Jednu takovou znám, 20 let na soc. dávkách a spokojená, koupí si víc jako já z ID, ovšem dnes už by i šla do práce (do práce ne, zaměstnání v teple kanclu, školy na to prý má) dnes v 56 letech už ji nezaměstná nikdo a důchod nebude mít žádný. Já se snad mladým ani nedivím, dnes ráno jsem poslouchala kolik berou poslanci EU, mimo plat a všech náhrad mě nejvíc zaskočilo 8000 na jeden den za to, že se každý den příjdou třeba jen podepsat. Špatná politika státu.

asd*
hodnocení

0x

Může za to špatně nastavený sociální systém - když se má na podpoře líp než ten co pracuje, tak je něco špatně. Odpad společnosti bez morálky toho využívá.

Měli by dostávat jen aby nechcípli hlady a k tomu povinně pracovat pro město. Sociální bydlení = dřevěná bouda, kamna, studená voda, záchod, k tomu zahrádka kde budou pěstovat brambory a zeleninu. Tresty za drobnou kriminalitu rychlé a výchovné = na místě zmydlit pendrekem, okamžitá týdenní šatlava atd. Učitelům povolit rákosku a trestat hned po provinění.

"Humanitní" systém který tu máme je cesta do pekel...

buss
hodnocení

0x

Jak ty lidi donutit něco dělat? Jistě víte, že není povinnost pracovat. Jedině razantě snížit dávky, důchod. No a co s příživníky, zavírat? Ale jinak, ať jde do toho Německa, když jsou tam takové výděky. Srovnávat jiné s námi je blbost. A co umí? Který normální chlap si něco takového vezme? A blbé výroky našich některých že zajistí práci je kokotina, pokud nebude povinná. Kapitál potřebuje zálohy pracovní síly. Tolik lidí není prostě potřeba. Fakt je že si na málo někteří zvykli a stačí jim, to, popř. něco bokem. Prostě přežívají, nebo napráskat děcek...

furyfuryfuriozo
hodnocení

0x

Tak ať jde makat do toho německa za tu minimální mzdu. Myslím že pak bude kecat trochu jinak. Až zjistí že ceny tam jsou taky v eurech a né v korunách.

Radím ti dobře, odstřihni se od ní. Tento člověk je jen potížista, a až nebude mít na chleba, tak na tebe "zaútočí". Začne ti říkat pujč mi peníze, nemám na nájem, nemám práci a sociálka mi nestačí. Dej mi, jsem tvoje kámoška. Ty si jezdíš na dovolenou, máš těžké prachy a nechceš mi půjčit. To si kámoška!? Jen počkej, ještě uvidíš!

Toto zažiješ. Odstřihnout, neřeš ji, každý sám strůjcem svého štěstí. Ona si zvolila dávky, ty jsi zvolila práci. Každý kdo myslí, že bude do 60 na dávkách, se mýlí. Takže, ať si žije ve svém snu, kdy jako nejchytřejší z nejchytřejších na zemi nemá plat takový jaký by si představovala...

figurek*
hodnocení

0x

no tak pravda, kdo chce v Čechách pracovat za čistou mzdu 41,000 KČ, ten už toho musí ukázat docela dost.

Vaše kamarádka je docela obyčejný lenoch a povaleč, který lenochem a povalečem zůstane.

Radím : Zachovejte klid. Přísloví mladí ležáci staří žebráci vždycky platilo a vždycky platit bude.

Od ledna bude v Německu minimální mzda v přepočtu cca 36 600 Kč. A to je dost blízko - nicht wahr?

mmm*
hodnocení

0x

JSem zvědavý,co bude říkat za rok.Dávky se nevyplácí pořád,jen určitou dobu a pak nic nedostane.A navíc kdo chce podporu v nezaměstnanosti,musí rok před tím někde makat,podle toho mu pak vypočtou podporu.A když nedělá předtím nikde,tak jí nic nedají.Všeho do času.A zůstane na krku rodičům

martinaa*

Máte pravdu napůl. Kdo chce podporu, je fuk, kolik let bude makat, může makat klidně dvacet let. Ale pokud nebude mít důchodově odpojištěných 12 měsíců ve dvou letech zpětně, nedostane ani korunu. I kdyby se upracoval.

hodnocení

0x

já bych si z toho hlavu nedělal ono až tu tvou kamarádku ostatní prokouknou a pošlou někam tak jí to třeba dojde a bude ještě ráda makat za mini českou mzdu

nerozumim
hodnocení

0x

Všichni mluví o sociálních dávkách a lidí co je zneužívají, ale také se koukněte, jak ti lidé žijí. Hrůza. A jestli každý den dáte 5 piv. cigarety, tři panáky, nerozvíjíte své schopnosti, jen stojíte na páse bez možnosti posunutí dopředu... a pak si člověk stěžuje, že nemá nic... no comment. Lidé se spíše musí naučit hospodařit, a to dnes v konzumní době umí málokdo (já také ne). Ze sociálních dávek je supr žít, když je vám jedno v čem a jak žijete.

brumla*
hodnocení

0x

Nepřemýšlej nad věcma, které nemůžeš změnit. Přemýšlej o sobě, jak se zdokonalit.

miraaz
hodnocení

0x

Pokud chce minimalni mzdu jako v Nemecku, at se odstehuje do Nemecka, krava jedna :D 30-40 tisic v CR berou ridici pracovnici, dulezity ajtaci, apod. V "bezne" praci, kterou dela 90% lidi se na takove penize nedostanete. Tak 9% bere treba tech 30-40% a zbytek bere castky, o kterych se 99% ani nesni ;) Tak to proste je.

Kamarad napr. zustal v USA, kam puvodne jel pracovat jen na leto. Proste videl, ze tam za pitomou pomocnou praci na stavbe dostane 5x vic nez v CR, pritom naklady na zivot tam ma srovnatelny, tak seknul se skolou a zije tam. Naucil se jazyk, ziskal lepsi praci a ted se ma lip, nez vetsina lidi v CR. Holt se chopil sance. Kamaradka jen keca a nic, je to nejspis obycejna spina, ktery vyhovuje dojit stat :) Vubec si s ni nedelej starost, kazdy rozumny clovek si pracujiciho cloveka vazi ;)

buss
hodnocení

0x

A co na to goska?

lotus*
hodnocení

0x

On by ten systém měl rozlišovat na ty, kdo pracovat chtějí, ale nemůžou práci najít a na ty, co pracovat něchtějí. Bohužel to tak v praxi nejde. Nezbývá než se soustředit na sebe a dělat/pracovat tak, aby já sama mohla mít čisté svědomí, klid, sebeúctu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]