Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
je mi 21 a 5 let me trapi deprese, porucha osobnosti, uzkosti, socialni fobie a ted uz i obrovska unava z toho stresu. V podstate jsem prerusil vsecky kontakty a krome rodiny nikoho nemam. Nepomohlo mi behem tech let asi nic - 3x lecebna (PLKM), nekolik psychologu, psychiatru, terapii... nic. Ted pred letem se najednou citim uplne na pokraji sil (zase) a taky strasne moc sam, bez nikoho kdo by porozumel... Unava je tak velka, ze nedokazu skoro vstat a vyjit ven z bytu, zakladni hygiena je taky casto problem.. v lecebne mne nakopli vzdy tak na mesic, pak se vse vratilo na zacatek. Proto mi byl schvalen invalidni duchod 1. stupne.
Pripada mi ze uz nedokazu ani nic smysluplne napsat, zdravi chatra cim dal vice, jak psychicky tak i fyzicky, je mi denne zle a lezim s bolestmi. Nejsem si nicim jisty, nevim co potrebuju, ze zoufalstvi mne napadlo napsat sem. Co by jste delali na mem miste? Ma cenu zit takovy zivot ktery nema skoro zadny smysl?
Dekuji za kazdy nazor, pripadne se rozepisu vice, ale je toho opravdu moc co se stalo za posledni roky, jen to nema kdo vyslechnout...
Když se tu mluví o léčebně v souvislosti se zde popisovaným stavem mluvíme o lidově cvokhausu (Bohnice, Černovice či jiné)? Jaké to tam je, jak to probíhá? Já jen, že mě už to taky doporučovali.
Mluvím z vlastní zkušenosti, byl jsem také v léčebně, potýkám se s podobnými problémy, ale o dvacet roků dýl než ty.
1. Absolutně nezbytný je pohyb. Začni lehkým cvičením doma v obyváku. Musí to být pravidelně, aby si na to tělo zvyklo a pak to samo chtělo. Může to být obyčejné cvičení, nebo něco na způsob Taitchi, kup si knížku, nebo lepší DVD a cvič podle toho. Důležité je, abys u toho dýchal. Postupně přidávej ve cvičení na objemu. Pořiď si rotoped. Nesmíš se nechat zmást svým psychickým stavem, ikdyž ti je totálně blbě, sedni na rotoped a rozšlapej to. Nejhorší je sedět, to se úplně zblázníš. Pohyb uvolňuje endorfiny, které působí blahodárně na depresi. Začni jezdit na kole.
2. Nauč se poslouchat své tělo. Nauč se rozpoznat, kdy jsi skutečně unavený a kdy to na tebe psychika jen hraje.
3. Začni doma dělat autogenní tréning, to z léčebny určitě znáš. Stáhni si ho z internetu.
4. Vyhledej psychoterapii, nebo stacionář RIAPS, abys vyřešil sociální izolaci.
5. Absolutně žádné drogy, nebo alkohol. Pozitivní myšlení. V zimních měsících si pořiď do bytu plnospektrální zářivky.
Dekuju za obsahlou odpoved,
o tom ze pomaha pohyb vim uz nejaky ten rok, jenze se taky lecim se snizenou funkci stitne zlazy (uz roky uzivam Euthyrox), takze denne u mne prevlada unava a vycerpani i kdyz jsem nic neudelal. Nejaka aktivita mi vzdy pomuze, alespon na jeden den, jenze silu na to najdu asi tak 1x za tyden a to nestaci Navic se do toho plete i ta soc. fobie, takze nedokazu vyjit ven zase z duvodu, ze mi je hodne neprijemna spolecnost jinych lidi, otevrene prostredi me proste moc znervozni - dalsi rana ktera prerusi vsecky plany..
Autogenni trenink mi nikdy nesel, zkousel jsem ho asi 6 tydnu v lecebne, bez vysledku, jsem u toho porad nervozni..
Chodim do obcanskeho sdruzeni pro dusevne nemocne, jenze mi je 21 a navazovat kontakt s lidmi 30-40 a vice mi neni prijemny a hlavne to ani nedokazu, takze to taky padlo
Na drogy ani alkohol jsem nikdy ani nesahl, mozna jedno pivo za mesic vypiju, jinak absolutne nic
Neexistuje žádné obecné řešení, ani univerzální lék. Každý se tím musí poprat sám. Útěchou ti budiž, že tím trpí asi 4% lidí. Žít s tím je v podstatě umění. Musíš sám přijít na to co ti funguje a co ne. Co si s tím můžeš dovolit a co ne. Je to život v tlamě krokodýla. Je jen na tobě, jak budeš obratnej a dokážeš se vyhýbat jeho zubům. Musíš co nejlépe poznat svoji psychiku a naučit se využívat svých silných a slabých chvil. Poznáš, že převážná většina stavů se opakuje. Na to se musíš naučit reagovat. Nesrovnávej se se zdravými lidmi, nebo propadneš zoufalství. Všechno co do sebe investuješ, se ti vrátí na tvém psychickém a zdravotním stavu. Alternativou je k tomu pouze rozklad.
Nesnaž se to rvát přez prášky. Ber to co ti předepíše doktor, pokud ti prášky nesedí, nech si předepsat jiný. Pokud se tím budeš ládovat po vagonech, rozvrátíš si metabolismus.
Existuje celá škála potravinových doplňků pomáhajících při depresi. Já osobně užívám rybí tuk, to je na nervy držák. Dále je dobrý Gaba zelený čaj, ale pouze šálek denně, nebo nebudeš spát. V zahraničí se dá koupit 5HTP.
Nech si zkontrolovat hladinu hormonů štítný žlázy u praktického lékaře, pokud ti to neměřili v léčebně.
Absolutním základem je ale pohyb.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.