Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hodinový plat méně jak minimální mzda?

Od: wekyy odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zde zeptat. Dostal jsem prac. smlouvu u zaměstnavatele s hodinovým výdělkem.

Jelikož zaměstnavatel mě tak trošku využívá a některé dny pracuji třeba jen 2-3 hodiny, může mi dát plat za měsíc méně než je minimální mzda, když mi neumožní oddělat si potřebných cca 168 hodin za měsíc?

Děkuji, pěkný den

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Záleží na tom, na základě čeho pracujete. Jde-li o pracovní smlouvu s plným úvazkem, je zaměstnavatel povinen Vám přidělovat práci ve sjednaném rozsahu.

Pokud by pro Vás neměl dostatek práce, musel by Vám za chybějící dobu vyplácet náhradu mzdy (šlo by o překážku na straně zaměstnavatele).

Pokud pracujete na zkrácený úvazek, na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), může to být jinak. Zde by zaměstnavatel nebyl povinen zajistit práci na plný úvazek nebo platit náhradu mzdy.

------- Doplníte-li informace, můžeme Vám odpovědět přesně.

albatros498022*
hodnocení

0x

Minimální mzda se vztahuje době měsíce za předpokladu odpracovaných hodin dle plánovacího kalendáře.

5060kc
hodnocení

0x

min. hodinová mzda je 50kč60halířů....co máte uvedeno v mzdovém/platovém výměru?

hodnocení

0x

Záleží co máte v pracovní smlouvě. Pokud je tam např. 8 hodin denně, čili 40 týdně, tak by vám to měl proplatit i když to neodpracujete-byť nižší částkou.

hodnocení

0x

To spíš vypadá že máte smlouvu na zkrácenej úvazek.

doplněno 03.05.14 12:39:

Nebo na dohodu.

wekyy
hodnocení

Dobrý den,

mám smlouvu DPP, asi mátre pravdu, dělají si ti kapitalisti co chtějí :(

však to souhlasí, při DPP můžete odpracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. Min. hodinová odměna je 50,60kč

Pozor! U DPP do 10000kč/měsíc se neodvádí zdravotní ani sociální pojištění (zdrav. pojištění musíte mít hrazeno jiným způsobem, další nevýhoda - do 10 000kč se nezapočítává odpracována doba pro účely důchodového pojištění, nemáte nárok na nemocenskou atd...)

doplněno 07.05.14 10:28:

Zdravotní ani sociální pojištění se neodvádí u DPP do 10000kč/měsíc. Součástí soc. pojištění je důchodové +nemocenské pojištění + příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (nic z toho nemáte odváděno)

Ohlídejte si zdrav. pojištění - nepíšete, kdo vám hradí. Jestli nemáte ZP hrazeno jinak (státem, jiným zaměstnavatelem...) je nutné si platit jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) 1148kč/měsíc. Opět toto platí u odměny DPP do 10000kč/měsíc

Z DPP s nízkým příjmem se odvádí daň 15%. Pokud nemáte u žádného jiného zaměstnavatele podepsán "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob" (růžový papír), můžete vyplnit a daň získáte zpět (pomocí ročního daňového přiznání na jaře). Toto přiznání lze podepsat při více zaměstnáních pouze jednou!

doplněno 08.05.14 09:41:

Na co se konkrétně ptáte? ZP musíte mít vždy hrazeno (stát, odvody zaměstnavatele nebo samoplátce). Při neplacení ZP vzniká dluh+penále. Nevím, zda jste v evidenci na úp (uchazečům o zaměstnání platí ZP stát). Při evidenci platí, že si můžete vydělat do 4250kč/měsíc. Při výdělku od 4251kč se musíte odhlásit z evidence. U DPP mezi 4251 - 10000kč/měsíc si musíte platit ZP sám jako OBZP, pokud nemáte placeno jinak (platíte jako samoplátce těch 1148kč/měsíc). Od 10 001kč neplatíte jako OBZP, zdravko odvádí z odměny zaměstnavatel

Jestli vám nikdo neodvádí ani stát neplatí ZP, musíte si hradit sám u DPP do 10 000kč/měsíc (1148kč). Ohlásit platby na zdrav. pojišťovně, ať vám nevzniká dluh

wekyy
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za informace. Pracuji na DPP s výdělkem vždy méně jak 10000Kč. Zaměstnavatel mi tvrdil, že za mě odvádí daně.

Nevíte jak to mu? Platí za mě nějaké daně či jiné další výdaje?

Jde mi o to, zda mluví pravdu nebo si vymýšlí?

Nevíte náhodou někdo jak tomu je?

wekyy
hodnocení

Děkuji, je to také i u mě když si vydělám do 4000Kč hrubého?

Děkuji

iz*

Zaměstnavatel Vám musí i při práci na základě DPP vyúčtovat odměnu. Co přesně máte ve výplatní/ch pásce/páskách? Podepsal jste u zaměstnavatele prohlášení k dani z příjmu (tzv. "růžový papír")?

S podepsaným prohlášením by Vám zaměstnavatel neměl strhávat žádnou daň, protože by ji pokryla sleva na poplatníka.

Nemohl byste sem opsat výplatní pásku (hrubou měsíční odměnu, případnou srážku a částku k výplatě) nebo vložit její scan se znečitelněnými osobními údaji? Podívala bych se na to.

Pracujete jenom pro tohoto zaměstnavatele? Nebo máte více zaměstnání a prohlášení jste podepsal jinde?

--------- Při práci na DPP (ještě k původnímu znění dotazu) Vám zaměstnavatel není povinen přidělovat práci v rozsahu týdenní pracovní doby. U DPP záleží na tom, na čem jste se se zaměstnavatelem dohodl.

Je možné pracovat po celou stanovenou týdenní pracovní dobu, v takovém případě byste 300 hodin odpracoval v průběhu necelých dvou měsíců. Je také možné pracovat třeba jen pár hodin týdně po celý kalendářní rok.

zwiki*

Mám DPP ,jsem na ÚP ve smlouvě mám 50,60 Kč.Mělo by to být čistého a mě to ještě z toho strhávají 15 %.Je toto možné? :(

iz*

Mzda/odměna se vždy sjednává v hrubém. Z hrubé mzdy/ odměny se strhává daň, to je v pořádku. Podepište u zaměstnavatele zpětně (!) prohlášení k dani, potom Vám nebude strhávat žádnou daň.

Již odvedenou daň si po skončení roku Vám zaměstnavatel uplatní v rámci ročního zúčztování daně z příjmu. Nebo si od zaměstnavatele vyžádáte potvrzení o zdanitelných příjmech a sám si podáte daňové přiznání.

iz*

Zwiki, přidávám tabulky pro přehled, jak je to s minimální a se zaručenou mzdou od 1. srpna 2013.

V tabulce vlevo je minimální mzda pro jednosměnný, dvousměnný a třísměnný (nepřetržitý) provoz pro běžné zaměstnance a pro zaměstnance pobírající ID.

Kdybyste pracoval např. ve dvousměnném provozu, měl byste za týden odpracovat v průměru 38,75 hodin a Vaše hodinová odměna/mzda by měla činit 52,20 Kč.

Zaměstnanec pobírající ID by za stejných podmínek (dvousměnný provoz, 38,75 hodin týdně) měl mít hodinovou odměnu 49,70 Kč a měsíčně 8.000 Kč.

Všechny částky v textu i v obrázku jsou v hrubém.

Hodinový plat méně jak minimální mzda?

jmhad*
hodnocení

0x

Hodinová minimální mzda je zaručena zákonem.Pokud není,je třeba podat oznámení na Úřed práce. ALE zákon také říká,že minimální mzda je ta minimální.Kromě ní existuje mzda zaručená podle třídy,ve které je profese vykonávaná. Uklízečka může mít minimální mzdu. Zámečník v páté třídě má zaručenou mzdu cca o 2000 vyšší. A tu musí dostat.Nenechte se okrást.

makon@asociace-sos.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]