Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli když jsem v dubnu nastoupila na brigádu na dohodu o provedení práce a nepodepsala jsem daňové prohlášení, mohla bych ho podat ještě teď nějak zpětně, aby mi vrátili, co mi strhli? Jsem studentka, měla jsem jen kdysi dávno jednu brigádu a bohužel tomu moc nerozumím.. Asi jsem myslela, že daně mi nebudou strhávat díky potvrení o studiu, které po mě chtěli. Když jsem se o tom bavila s kamarádem tak mi řekl, že takto zjistil se spolužákem dva měsíce po brigádě, že jim neměli strhávat daně, protože jsou studenti a peníze ještě zpětně získali.. Nejde o nějakou obrovskou částku, ale každá koruna se hodí a trochu mě to mrzí..
Jak to tedy je, můžu to opravdu ještě chtít podepsat nějak zpětně nebo už mám smůlu a musím si o ten papír žádat každý měsíc u zaměstnavatele? Co se tam vlastně píše?
Děkuji
Prohlášení k dani z příjmu můžete podepsat i zpětně, ale pokud byste měla souběžně dvě nebo více dohod u různých zaměstnavatelů, můžete podepsat vždy jen u jednoho z nich.
Teď podepište prohlášení zpětně za rok 2013 i 2014, vyžádejte si od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných pčíjmech a odvedených zálohách daně z příjmu za rok 2013 a podejte daňové přiznání za rok 2013. To, co za Vás zaměstnavatel na daň odvedl, se Vám pravděpodobně vrátí (záleží na výši příjmu).
Pokud jste měla nějaké příjmy v dřívějších letech, můžete takto podat daňové přiznání až tři roky zpětně.
Protože jste neměla povinnost daňové přiznání podávat, nevztahuje se na Vás termín 31. března a nehrozí Vám žádná pokuta či penále.
Zaměstnavatel už Vám roční zúčtování daně provést nemůže, protože jste o to nepožádala písmně do 15. února 2014.
------- Pokud nebudete mít v r. 2014 souběžně více zaměstnání, z nichž by se odváděla zálohová daň, můžete posledního zaměstnavatele z r. 2014 do 15. února 2015 písemně požádat o provedení ročního zúčtování daně z příjmu.
Spolu se žádostí bude potřeba doložit potvrzení o zdanitelných příjmech a zaplacených zálohách daně od předchozích zaměstnavatelů. Zaměstnavateli musí vše mít 15. února, nestačí teprve 15. února odeslat.
Není už pozdě (v květnu) na podepsání prohlášení za rok 2013? Vyžádat potvrzení o zd. příjmech a odvedených zálohách určitě ano, podat přiznání také. Pokud by byla ale v r. 2013 z příjmu odvedena srážková daň, přiznání nemá asi význam.
doplněno 06.05.14 23:36:Ano, dodatečným podpisem se srážková daň mění v zálohovou. Ale podle mého názoru toto platí od 1.1. 2014 a nelze toto použít u srážkové daně odvedené v r. 2013. Do 31.12.2013 platila jiná pravidla.
doplněno 06.05.14 23:55:. . . Mám na mysli nová pravidla pro účely vlastního daň. přiznání. Pokud by požádala o zúčtování daně ze závislé činnosti za r. 2013 zaměstnavatele a dodatečně podepsala do 15.2.2014, problém bych v dodatečném podpisu neviděl vůbec žádný. Tak to lze už léta.
doplněno 07.05.14 00:07:Ještě když pročítám ten Váš dotaz - u té letošní dubnové brigády žádný problém není. Prohlášení klidně podepište zpětně a odvedené daně můžete dostat zpět bez problémů.
Ten problém ohledně dodatečného podpisu se týká pouze té části Vaší otázky, kde píšete, že "kdysi dávno jsem měla jednu brigádu". Tak právě pouze u té brigády "kdysi dávno" a tehdy stržené daně bych viděl problém. Jinde ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.