Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
byl jsem vedena na ÚP a současně chodil na brigádu. Jednou můj měsíční výdělek přesáhl limit 4000Kč. Výplatnici s tímto překročeným limitem jsem donesl své zprostředkovatelce, která na to nijak nereagovala. Dále jsem pak chodil dalších osm měsíců na brigádu a výdělky už limit 4000Kč nepřekročily. Při poslední návštěvě ÚP, kdy jsem šel oznámit, že nastupuji do zaměstnání mi zprostředkovatelka oznámila, že mě zpětně vyřazuje z evidence uchazečů o zaměstnání k datu překročení limitu. Čímž mi vznikla povinnost uhradit zdravotní pojištění za devět měsíců+penále.
Má na to ÚP potažmo ČR právo tímto způsobem ,,zpětně" bez předchozího upozornění?
V příloze je scan dokumentu z ÚP.
Předpokládám, že jelikož Vás vyřadili k 30.4.2013, tak limit 4.000,-Kč jste překročil/a za brigádu v květnu 2013. Je to tak? To vyřazení je v podstatě správné (pokud jste limit překročil v květnu), ale měli Vám to oznámit poté, co jste potvrzení o výdělku přinesl/a. Po vyřazení byste se znovu zaregistroval na ÚP. Takhle podle mne udělala zprostředkovatelka velkou chybu a Vám problém.
Bylo Vám doručeno/předáno rozhodnutí o vyřazení z evidence ÚP? Odvolal/a jste se? (Lhůta na podání odvolání je myslím 15 dní.) Ten scan v příloze je jen potvrzení ÚP o době trvání evidence. V období květen 2013 až únor 2014 jste na ÚP pravidelně docházel na sjednané schůzky? Máte návštěvy někde potvrzené?
Máte u sebe např. Rozhodnutí o přiznání podpory? Je to oficiální papír z pracáku s čárovým kódem, s číslem jednacím, razítkem a podpisem nějakého vedoucího (ne zprostředkovatelky). Tak podobné "Rozhodnutí"by měli vydat o tom, že Vás vyřadili. Je tam napsán důvod vyřazení a v závěru je "Poučení"o tom, že proti rozhodnutí se můžete odvolat do 15 dnů. S tímto Rozhodnutím o vyřazení Vás prostě musí seznámit, buď to měla udělat zprostředkovatelka nebo poslat do vlastních rukou poštou. Jinak není možné, abyste na ÚP docházel/a na schůzky a přitom už jste tam nebyl/a veden. Nejsem si úplně jistý jak je to teď, ale seznámení s tím Rozhodnutím o vyřazení byste měl/a potvrdit podpisem buď na ÚP nabo převzetím na poště.
Pokud jste si jistý/á, že to neproběhlo tak, jak píšu výše, běžte na Váš ÚP. Určitě je tam nějaké kontrolní oddělení, kde si mohou projít celý Váš spis a nějak to řešit. Na mne to celé dělá takový dojem, že na ÚP došlo k nějaké chybě a tu se teď snaží nějak uhrát.
Ještě zde ODKAZ na kontakty na ÚP. Nechodil bych s tím za zprostředkovatelkou, ale raději za vedoucí nebo na to kontrolní odd., většinou sídlí ve stejné budově někde v útrobách. Dejte kdyžtak vědět, jak jste dopadl/a.
Dobrý den,
děkuji za kvalitní odpověď!
Nebylo mi předáno ani doručeno rozhodnutí o vyřazení z evidence ÚP. V období květen 2013 až únor 2014 jsem pravidelně chodil na sjednané schůzky. Potvrzení o schůzkách na ÚP má bohužel jen zprostředkovatelka.
Vesničane Radku, nebo paní Moniko, jsem z těch proměn trochu na větvi, ale to řešit nechci.
Určitě jste při docházení na ÚP měl/a průkazku, kam zprostředkovatelka zapisovala data další návštěvy. I ta Vám bude dobrá, jistě ji máte, podle ní můžete osvědčit, že jste na ˇUP skutečně docházel/a a že Vám úřednice zapisovala ty schůzky i dál, i potom, co jste překročil/a výdělek a ji o tom informoval/a. To by se pak ukázala její chyba, pokud Vás měla vyloučit, měla to udělat hned a ne až za několik měsíců. Navíc, z ÚP jde ke klientům všechno písemně, takže byste skutečně měl/a mít dopis, kde Vás vyřazují z evidence a důvod tohoto vyřazení.
Pokud nic takového nemáte, zdá se mi, že zprostředkovatelka řeší nějakou partyzánštinu. Třeba Vás měla vyřadit hned tehdy, neudělala to, teď jí na to nadřízení přišli a tak Vás honem vyřadila. Bohužel, za delší dobu, kde hraje velkou roli to zdravotní pojištění.
Jak už psali ostatní, zajděte si přímo za vedením a řešte to. Ono zaplatit jen tak víc než 10 tisíc není legrace. Jaga.
Bratr byl v květnu veden na ÚP, chodil na brigádu, ale vydělal si cca 6000Kč hrubého (což nevěděl, že bude tolik). V červnu našel práci, odhlásil se k 3.6.2014 z ÚP, ale po 10 dnech jej propustili a 16.6.2014 se opět se přihlásil na ÚP.
Teď má doložit příjmy za květen, což je těch 6000,- vyřadí jej? pokud ano, kdy se bude moct přihlásit znova? a bude si muset zaplatit pojištění?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.