Nejste přihlášen/a.
Měl jsem v bytě od 12.9.2013 do 31.3.2014 nájemníka, za rok 2013 tam tedy byl 3,5 měsíce. Až do září byl byt zcela prázdný - předtím jsem zde bydlel, ale v lednu jsem se odstěhoval a až do září v bytě nikdo nebyl.
Vůbec jsem nesnižoval zálohy, takže po celý rok se platila stejná výše záloh (cca 2300 Kč - jen služby, bez elektřiny a plynu). Těchto 2300 Kč pak platil i nájemník.
Bohužel jsem zjistil, že ačkoli v bytě měl podle uzavřené nájemní smlouvy bydlet sám, tak postupně se do bytu nastěhovalo 7 dalších lidí, takže jich tam bydlelo 8. Vždycky když jsem přišel, tak řekli, že jsou jenom na návštěvě a že podle zákona nesmím návštěvy omezovat, nedokázal jsem je přimět k navýšení záloh (neměl jsem důkaz o tom, kolik lidí zde reálně bydlí). Teď v březnu se mi je podařilo vyhodit, naštěstí odešli "polodobrovolně" a nemusel jsem stěhování řešit přes soud.
Dneska přišlo od správce domu vyúčtování za rok 2013 a nedoplatek za teplou vodu, studenou vodu atd. dělá 13000 Kč.
1) Reálný nedoplatek, který nájemník vygeneroval, bude mnohem vyšší než těch 13000 Kč, protože já jsem v bytě byl jen v lednu, od února do 12.9. v bytě nikdo nebyl, ale platil jsem po celou dobu stejnou zálohu 2300 Kč. Od 12.9. pak platil stejnou zálohu i ten nájemník. Myslím si, že by tedy mi měl zaplatit víc, než těch 13000 Kč?
2) Když to dám k soudu, předpokládám, že soud bude chtít, abych 13000 vydělil 12 a vynásobil 3 (počet měsíců, kdy tam dlužník bydlel), takže soud může říct, že dluží jen 3250 Kč?
3) Nepochybně udělá nedoplatek i za leden - březen 2014. Ptal jsem se správce, jestli mi může udělat mimořádné vyúčtování za tyto 3 měsíce, ale bohužel to nejde, resp. nechce, odmítl mě. Mám na to nárok?
4) Nájemník mi totiž dluží 4 měsíce (jeden měsíc pokryla kauce), takže budu žalovat 3 dlužné nájmy, nedoplatek za r. 2013, ale nedoplatek za r. 2014 žalovat nemohu, protože vyúčtování dostanu až v dubnu 2015. Nechce se mi čekat na žalobu celý rok, raději bych žalobu podal co nejrychleji. A podávat dvě žaloby by bylo drahé.
Co poradíte?
Nikde se o tom nezmiňujete, ale určitě máte na předávacím protokolu uvedené počáteční a konečné stavy všech měřidel. Potom už nebude problém to spočítat. Výpočet však neřeší vymahatelnost. Při ukončení smlouvy to šlo +- spočítat a nechat si podepsat uznání dluhu.
Vyúčtování nejde udělat, kdy si vzpomenete - prostě to technicky není možné. Na soudy zapomenňte, prostě máte smůlu a příště si pamatujte, že jste naletěl svojí hloupostí podvodníkovi.
Ještě jsem nad tím přemýšlel, a selský rozum mi říká, že vzoreček výpočtu by měl být takový:
nedoplatek děleno 365 krát počet dní krát počet osob
Tudíž:
1) za leden: 13000/365*31*1 = 1.104 Kč (můj nedoplatek)
2) od 1.2. - 11.9.: 0 (nikdo nebydlel)
3) od 12.9. do 31.12.: 13000/365*110*8 = 31.342 Kč (nedoplatek nájemníka)
Na zálohách zaplaceno 2300*12 = 27.600 Kč, nedoplatek je 13.000 Kč, celková spotřeba = 40.600 Kč. Pořád mi tu ale 8154 Kč někde lítá.
Zdravím,
k Vašemu výpočtu: Pokud chcete rozpočítávat nedoplatek na dobu, kdy se v bytě bydlelo a zohlednit počet osob, musíte částku 13000 dělit odbydlenými "člověkodny" tj. 13000/(1x31 + 8x110). Výsledek pak za dobu vašeho bydlení vynásobíte 1x31 a za dobu bydlení nájemníků 110x8. Pak Vám už nic nebude lítat
petrf. Všechny ty výpočty tady jsou móóóc hezké. Mají však jednu zásadní chybu. Jak Vy budete prokazovat, kolik lidí tam v daném období opravdu bydlelo?
A jak mám prokázat počet osob? Co poradíte? Vlítnout do bytu s kamerou? Řeknou, že jsou na návštěvě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.