Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s rodičem, který nejí a nemůže chodit?

Od: mufik* odpovědí: 5 změna:

Ctěl bych radu, co můžeme dělat v případě, že jeden z rodičů odmítá potravu a jí pouze s donucením.Je již natolik zesláblý, že téměř nechodí. Partner již nemá sílu jej zvedat a jsem jediný syn, ale musím chodit do práce a nemůžu v dopoledních hodinách pomoci.

Jaké pro nás existují možnosti?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Já jsem si podobný případ zažívala před 6 lety. Tehdy mi onemocněla matka, která do té doby bydlela sama v rodinném domě, stěhovat se nikam nechtěla, co měla podanou rezervaci na garsonku zrušila. Ale během asi půl roku se zdravotně hodně zhoršila. Navíc nastaly problémy a i trochu dohady (ve městě byl volný byt po sestře), kdo bude o matku pečovat. Nakonec se naši mladí sebrali a matku přivezli ke mně, i když ona k nám na sever vůbec nechtěla. Musela jsem slíbit, že je to na přechodnou dobu a jakmile se dá zdravotně do pořádku, že se vrátí zpátky. Zákeřná nemoc z ní během měsíce udělala lidskou trosku, která potřebovala celodenní péči se vším. Také jsem chodila do práce. V našem státě v té době (a nemyslím, že by se to moc zlepšilo) to byla skutečně bída. A to jsem měla hodně známých, kteří mi pomáhali. Takže jsem si nakonec sama sehnala pomocnice, které mě zastupovaly přes den a já večer a v noci. Ale to se nedá dělat dlouho. Nakonec nemoc postupovala tak rychle, že následovala nemocnice bez vyhlídky na zlepšení stavu. Tady se domnívám, že stát hodně dluží nemohoucím starým lidem. Ano, příspěvky na péči se hodně zvedly, to je fakt. Ale jenom peníze to nevyřeší. Chybějí podle mého názoru lůžka a kvalifikované pomocnice. Domy pro seniory nevezmou toho, kdo potřebuje celodenní péči. A to se myslím nezměnilo. Pečovatelka je tam přes den - má to pouze jako pracovní dobu. Domovy důchodců - zde jsem měla slíbenou celodenní péči za peníze, ale pouze na tři měsíce. Je to řešení, aby si ten, kdo pečuje o takového nemocného člena rodiny, také trochu odpočinul. A ne každý tuto péči může vykonávat. Já, životní optimista, jsem byla hodně na dně. Doporučuji rychle si vyřídit příspěvek na péči a z toho hradit kvalifikovanou pečovatelku. Podle mého názoru bude největší problém ji sehnat. Kdyby se stav zhoršil, potom je řešením i léčebna dlouhodobě nemocných. Dneska se to jmenuje tuším jinak a mohu potvrdit - byla jsem se tam podívat - že stav alespoň u nás se velice zlepšil. A to jak prostředí, tak i péče o pacienty. Ale záleží samozřejmě na personálu. Takže může zklamat i to nejluxusnější sanatorium. Takže jednu radu dám, shánějte včas někoho, kdo Vám pomůže.

martini*
hodnocení

0x

Dojděte na městský úřad na sociální odbor, existují služby a pečovatelky pro seniory, je to různé podle velikosti města, také se poohlédněte po církevních a charitativních oraganizacích, často vypomáhají přes den dobrovolníci. Rozhodně jděte na ten městský úřad. A optejte se v nejbližším Domově pro seniory jaké mají lhůty a podmínky přijetí.

mufik*
hodnocení

Díky moc za Vaši radu. Už jsem tak učinil, teď jen zbývá počkat na přiznání dávky a pokusit se o nalezení vhodného zařízení.

grandeur
hodnocení

0x

Je to přesně tak, jak uvádí martini. Co můžu doporučit (pokud jste tak ještě neudělali), co nejdříve se obráťte na sociální odbor MÚ a požádejte o příspěvek na péči. Podle toho co píšete, mohl by být někde mezi 8000 - 11000 Kč/měsíc. Vyřízení sice nějaký ten měsíc trvá (papíry běhají mezi městským úřadem, ošetřujícím lékařem a úřadem práce), ale získání tohoto příspěvku je často nepsanou podmínkou pro umístění osoby s těžkým handicapem v nějakém domově důchodců, domově s pečovatelskou službou, atd., je to totiž jejich čistý a garantovaný příjem (kromě ostatního). Kromě sociálního odboru MÚ zkuste konzultaci ve vaší nemocnici s tzv. sociální sestrou. Pokud je šikovná, ta vám jistě dá kontakty na všechny organizace, teré jsou schopny vámi požadovanou službu poskytnout, a to především s ohledem na stupeň snížení mobility a samoobslužnosti vašeho rodiče. Hodně štěstí.

mufik*
hodnocení

Také Vám děkuji za radu a vyslovenou podporu.

Mufik

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]