Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyvázání z hypotéky

Od: jezinkalenka odpovědí: 1 změna:

dobrý den, přišla jsem s prosbou o radu pro mou známou. Dala se dohromady s mužem, který vlastnil 1/2 domku se svou bývalou manželkou.Aby ji mohl vyplatit potřeboval hypotéku a jelikož jeho příjmy nepostačovaly, jeho partnerka mu šla dělat na hypotéku spoludlužníka. Pouze ale na hypotéční úvěr, majitelem celého domu je její přítel. Sice mu spoludlužnictví podepsala,ale měla v té době velké zdravotní problémy a dokonce se ocitla i na několik měsíců v nemocnici na JIP. Jakmile její přítel vyplatil svou bývalou manželku, tak svou přítelkyni " spoludlužníka" vykopl a rozešel se s ní. Ona má teď strach nejen s neplacení,ale také díky tomu, že u něj figuruje na 30 let jako spoludlužník nedostane ona sama už nikde ani půjčku. Jak nejlépe postupovat s možností vyvázání? požádat banku a pokud banka nebude souhlasit, protože její bývalý přítel určitě nebude opět bonitní, má smysl zkusti žalobu k soudu? Byla tenkrát opravdu nemocná a jde vidět,že mu šlo opravdu jen o to spoludlužnictví, když se s ní poté hned rozešel.

děkuji moc

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lotus*
hodnocení

2x

Ta situace zní velmi nepříjemně, ale zkusila bych to řešit na tom, že:

- podepsala jsem smlouvu pod vlivem citového nátlaku a se zdravotní indispozicí

- smlouva je pro mě značně nevýhodná, tedy bych ji za běžných okolností nikdy nepodepsala.

Nejsem právník, ale v novém OZ jsem dohledala toto:

(1) Zaváže-li se několik dlužníků k témuž plnění, nebo zaváže-li se dlužník několika věřitelům k témuž plnění, spravují se společný dluh i společná pohledávka podle zásad o spoluvlastnictví. (Občanský zákoník)

= Přijde mi logické, že nemůžu být spoludlužník bez toho, abych byla spolumajitel. S tím už se pak dá něco dělat, nezbyde asi než dům prodat o podělit se o něj, resp. zbavit se závazků z hypotéky.

Bohužel neporadím konkrétně, ale určitě stojí za to najít cestu, jak se závazku zbavit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]